Voorbeschouwing Chrono des Nations 2023 | Wat kan Europees kampioen Tarling tegen wereldkampioen Evenepoel? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2023 | Wat kan Europees kampioen Tarling tegen wereldkampioen Evenepoel?

Voorbeschouwing Chrono des Nations 2023 | Wat kan Europees kampioen Tarling tegen wereldkampioen Evenepoel?

Het wielerjaar loopt langzaam op zijn einde en dat betekent doorgaans dat het tijd is voor de Chrono des Nations. De 1.1-koers in het Franse departement Vendée wordt gezien als een unieke chrono met tal van mooie namen op de erelijst. In de Leiderstrui zet er het nodige over uiteen!

De Chrono des Nations staat al sinds 1982 op de kalender, wat betekent dat de koers al veertig jaar een plekje heeft op de wielerkalender. Tal van toptijdrijders hebben hun naam, vaak meerdere malen, op de erelijst staan: van Jos van Emden tot Tony Martin en van Marlen Reusser tot Ellen van Dijk. Vorig jaar ging Van Dijk er bij de vrouwen met de titel vandoor, terwijl Stefan Küng zegevierde bij de mannen.

Praktische informatie Chrono des Nations 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Chrono des Nations

2022 Stefan Küng / Ellen van Dijk
2021 Stefan Küng / Marlen Reusser
2020 Niet verreden wegens coronacrisis
2019 Jos van Emden / Leah Thomas
2018 Martin Toft Madsen / Olga Zabelinskaya
2017 Martin Toft Madsen / Audray Cordon-Ragot
2016 Vasil Kiryienka / Ann-Sophie Duyck
2015 Vasil Kiryienka / Tatiania Antoshina
2014 Sylvain Chavanel / Hanna Solovey
2013 Tony Martin / Hanna Solovey

Chrono des Nations 2023: Parcours, weer en tijden

chronodesnations

Zoals op bovenstaand plaatje te zien is, rijden de elite vrouwen en elite mannen over verschillende parcoursen. Dat heet: de start- en finishplaats is hetzelfde en ook de af te leggen route is voor een deel identiek, maar rijden de heren een paar lusjes extra. Het in West-Frankrijk gelegen Les Herbiers is traditiegetrouw het punt van vertrek en aankomst. Zowel de vrouwen als de mannen krijgen weinig moeilijke bochten voor de kiezen, wat ervoor zorgt dat vooral de échte hardrijders aan hun trekken zullen komen. De mannenrace is 45,2 kilometer lang, terwijl de vrouwen 27,2 kilometer voor de kiezen krijgen. Hoogtemeters zitten er nauwelijks in de verschillende omlopen.

Weer
Er heerst een periode van slecht weer in en rondom Les Herbiers, al hebben de dienstdoende coureurs geluk. Zondag 15 oktober is namelijk één van de weinige dagen dat het naar alle waarschijnlijkheid droog blijft in Pays de la Loire. Het wordt naar verwachting zestien graden Celcius, terwijl er een matige wind waait.

Tijden
Start eerste renster vrouwen: 13.40 uur
Finish laatste renster vrouwen: rond 14.55 uur
Start eerste renner mannen: 14.20 uur
Finish laatste renner mannen: rond 16.30 uur

Favorieten Chrono des Nations mannen 2023

Wie anders dan wereldkampioen Remco Evenepoel is topfavoriet om er in een van de laatste tijdritten van het jaar met de zege vandoor te gaan? De 'Aerokogel van Schepdaal' houdt op zijn tijdritfiets (maar ook op zijn 'gewone' wegfiets) al het gehele jaar stevig huis. In de Ronde van Lombardije ging de hardrijder van Soudal Quick-Step hard onderuit, maar wist hij uiteindelijk nog een knappe negende plaats uit het vuur te slepen. Met zijn vorm zit het dus nog altijd wel snor. De pas 19-jarige Joshua Tarling is één van de seizoensrevelaties. De ultrajonge Brit baarde in augustus opzien met een derde plaats op het WK tijdrijden in Glasgow, waarna hij zich in september kroonde tot Europees kampioen tijdrijden. En als je dat kan, dan ben of word je een grote. Schrijf de INEOS Grenadiers-man dus maar op voor zondag!

joshua tarling
Kan Europees kampioen Tarling topfavoriet Evenepoel van de zege afhouden? 

Ook Stefan Bissegger moet genoemd en opgeschreven worden. De Zwitser van EF Eduacation-EasyPost staat te boek als specialist. Op het WK kende hij een offday en werd hij zestiende. Dat zei echter niet al te veel, want op het in Noord-Nederland georganiseerde EK tijdrijden werd hij knap tweede (achter Tarling). Recentelijk snoepte hij ook nog de Zwitserse titel in het tijdrijden mee, waarmee hij een geduchte uitdager genoemd mag worden. EF Education-Easypost komt sowieso met flinke chronokanonnen aan het vertrek, daar ook Ben Healy en Magnus Cort acte de présence geven.

Vanuit Belgisch oogpunt is het uitkijken naar Alec Segaert. De Lotto-Dstny-coureur pakte de Europese chronotitel bij de beloften, maar moet in dit elite-veld ook zijn ding kunnen doen. Toen Wout van Aert naar de zege snelde op het BK tijdrijden, werd de youngster al knap tweede. Weet hij nu Evenepoel de loef af te steken? Ten slotte geven we ook de namen van een aantal andere outsiders c.q. longshots mee, zijnde Remi Cavagna (Soudal Quick-Step), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) en Giro-revelatie Derek Gee (Israel-Premier Tech).

Favorieten Chrono des Nations mannen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) en Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost)
Longshots: Alec Segaert (Lotto-Dstny), Remi Cavagna (Soudal Quick-Step), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), Ben Healy en Magnus Cort (EF Education-EasyPost)

Favorieten Chrono des Nations vrouwen 2023

Vergeleken met voorgaande edities lijkt het deelnemersveld bij de vrouwen qua kwaliteit iets te hebben ingeboet. We spotten geen dames als Ellen van Dijk, Marlen Reusser, Grace Brown of Demi Vollering. Wie we wél spotten, is Cédrine Kerbaol (Ceratizit-WNT). De 22-jarige Franse komt uit Brest en hoeft dus niet heel ver te rijden om aan de start te verschijnen. De youngster kroonde zich in juni tot Frans kampioene tijdrijden en is dus zeker wel iemand om rekening mee te houden. Dat geldt ook voor Loes Adegeest (FDJ-SUEZ), van wie niet per se gezegd kan worden dat ze een tijdrijdster pur sang is. Op het NK tijdrijden werd de onlangs door In de Leiderstrui geïnterviewde dame wel knap vijfde, wat blijk geeft van een potentieel. In het ietwat zwakke deelnemersveld moet de Amersfoortse een mooi resultaat in de wacht kunnen slepen.

adegeest
Loes Adegeest

Het is echter Christina Schweinberger die als de te kloppen dame geldt. De 26-jarige Oostenrijkse werd derde op het zowel het WK als het EK tijdrijden en finishte onlangs ook nog als tweede in Binche-Chimay-Binche voor vrouwen. De renster van Fenix-Deceuninck is dus zeker in goeden doen en is de absolute topfavoriete in Frankrijk. Misschien dat het grootste gevaar voor Schweinberger uit haar eigen land komt. Anna Kiesenhofer - die dame die op de Olympische Spelen van 2021 vriend en vijand verraste met een solozege - is een tijdritspecialiste. Haar achtergrond als wiskundige draagt daar zeker aan bij. Op het EK in Drenthe wist de 32-jarige Kiesenhofer nog als zesde te finishen. We staan er dus zeer zeker niet verbaasd van te kijken als we twee Oostenrijkse dames op het podium zien staan zondag!

Zijn er verder nog gegadigden? Ja, al dichten we hen niet zo veel kans toe om te zegevieren. Op een goede dag (en misschien met flink wat geluk) zou er echter iets moois in het verschiet moeten liggen. We kijken in dat kader als eerste naar dames als Marta Cavalli, Alessia Vigilia, Coralie Demay, Amber Neben en Valeriya Kononenko.

Favorieten Chrono des Nations vrouwen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck)
Outsiders: Anna Kiesenhofer (Israel-Premier Tech Roland) en Loes Adegeest (FDJ-SUEZ)
Longshots: Marta Cavalli (FDJ-SUEZ), Alessia Vigilia (Top Girls Fassa Bortolo), Cédrine Kerbaol (Ceratizit-WNT), Amber Neben (nationale selectie Verenigde Staten) en Valeriya Kononenko (nationale selectie Oekraïne)

TV-informatie Chrono des Nations 2023

Momenteel is er nog niet veel bekend over een live-uitzending van de Chrono des Nations. Dit artikel wordt dus nog van updates voorzien.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws