Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2023 | Dag van de Arbeid, ook voor de sprinters Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2023 | Dag van de Arbeid, ook voor de sprinters

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2023 | Dag van de Arbeid, ook voor de sprinters

1 mei, oftewel Dag van de Arbeid. In Nederland niet zo'n big deal, maar in Duitsland een heuse vrije dag. En op die dag wordt standaard Eschborn-Frankfurt verreden, één van de twee WorldTour-wedstrijden die Duitsland rijk is. In de Leiderstrui neemt je mee!

Voorheen stond Eschbron-Frankfurt bekend als Rund um den Henninger-Turm, in die hoedanigheid won de Nederlander Karsten Kroon de koers in 2004 en 2008. Daarmee is hij nog altijd de laatste Nederlander, terwijl Jasper Philipsen twee jaar geleden de Belgen blij maakte met een zege.

Absolute koning van de afgelopen jaren is Alexander Kristoff, die in de laatste zeven (!) edities op het podium eindigde. Vier keer als winnaar, maar de afgelopen drie jaar als derde. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) maakte vorig jaar zijn Duitse ploeg blij met een klinkende zege.

Praktische informatie Eschborn-Frankfurt 2023

  • Eschborn - Frankfurt (203,8 km)
  • Maandag 1 mei 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Eschborn-Frankfurt

2022 Sam Bennett
2021 Jasper Philipsen
2020 Afgelast
2019 Pascal Ackermann
2018 Alexander Kristoff
2017 Alexander Kristoff
2016 Alexander Kristoff
2015 Afgelast
2014 Alexander Kristoff
2013 Simon Spilak

Parcours, weer en tijden Eschborn-Frankfurt 2023

De organisatie van Eschborn-Frankfurt heeft de koers dit jaar een stukje zwaarder gemaakt. Waren het in het verleden nog standaard de spurters die toch wel kwamen bovendrijven, dit jaar kan dat wel eens anders zijn. Niet in de minste plaats omdat de wedstrijd met een lengte van 204 kilometer zo'n twintig kilometer langer is dan vorig jaar.

Daarnaast moet de Feldberg nog een extra keer beklommen worden, van een steilere zijde. Deze heuvel kent via twee verschillende kanten een hoogteverschil van zo'n 700 meter, waarmee de beentjes toch al getest worden. Ook de Mammolshaln (2,3 kilometer aan 8,3 procent) zit driemaal opgenomen in het parcours, evenals de niet eens categoriseerde Ruppertshaln (1,2 kilometer aan 8,3 procent). Die laatste moeten de renners tweemaal betwisten, in de afdaling van de Feldberg.

Im totaal zijn er ongeveer drieduizend hoogtemeters opgenomen in de route van dit jaar, waarmee koersdirecteur Fabian Wegmann een andere weg lijkt in te slaan. 'Het is tien jaar geleden dat we voor een kleine groep of solist mochten juichen. Om de koers wat opener te maken, hebben we nieuwe uitdagingen gevonden. De tweede beklimming van de Feldberg kan het verschil maken, het is een perfecte helling om het peloton uit elkaar te rijden.' Finishen doen we wel nog altijd in Frankfurt, zo'n 35 kilometer na de laatste helling.

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2023 | Dag van de Arbeid, ook voor de sprinters

Beklimmingen
46,5 km: Feldberg (11 km a 4,8%)
92,0 km: Mammolshahn (2,3 km a 8,3%)
107,9 km: Mammolshahn (2,3 km a 8,3%)
117,8 km: Feldberg (7,6 km a 6,5%)
167,8 km: Mammolshahn (2,3 km a 8,3%)

Weer
De renners moeten voor maandag vooralsnog rekening houden met temperaturen om en nabij de 20 graden Celsius, terwijl de wind niet al te veel invloed lijkt te gaan hebben. In de namiddag is er op het moment van schrijven een kleine kans op een bui.

Tijden

Start: 12.05 uur
Finish: 17.25 uur

Favorieten Eschborn-Frankfurt 2023

De organisatie heeft het parcours voor deze wedstrijd dus wat zwaarder gemaakt, maar daar is aan het deelnemersveld niet direct iets aan te zien. Daar staan gewoon 'dezelfde' jongens op die de afgelopen jaren de dienst uitmaakten, waaronder Jasper Philipsen. De winnaar van 2021 maakt zijn herintrede in koers na Parijs-Roubaix en krijgt onder meer Søren Kragh Andersen, Silvan Dillier, Gianni Vermeersch en Dries De Bondt mee ter ondersteuning.

Philipsen is niet de enige Belg met kans, daar ook Arnaud De Lie weer in koers komt. De kopman van Lotto-Dstny begint hier aan een nieuw wedstrijdblok met vooral Franse koersen. De derde Belgische WorldTour-formatie aan de start is Intermarché-Circus-Wanty, dat op rappe man Arne Marit rekent.

Alexander Kristoff mag zo'n beetje de koning van Eschborn-Frankfurt genoemd worden: de Noor eindigde in de afgelopen zeven (!) edities op het podium. Namens Uno-X komen ook Rasmus Tiller en Søren Wærenskjold aan het vertrek.

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2023 | Dag van de Arbeid, ook voor de sprinters

Uiteraard komen de snellere Duitsers ook aan het vertrek in eigen land. Phil Bauhaus van Bahrain Victorious bijvoorbeeld, maar ook John Degenkolb (Team DSM), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en Max Walscheid (Cofidis). De grote Duitse ploeg, BORA-hansgrohe, rekent dan weer op de winnaar van vorig jaar: Sam Bennett. Hij krijgt onder meer Emanuel Buchmann, Marco Haller en Danny van Poppel mee ter ondersteuning.

Met het nieuwe parcours is het hoe dan ook interessant om te zien wat de 'nieuwe dynamiek' van deze koers gaat worden, waar goed bergop rijdende coureurs als Michael Matthews (Jayco AlUla), Matteo Trentin, Marc Hirschi (UAE-Team Emirates), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Matis Louvel (Arkéa Samsic) en Victor Lafay (Cofidis) mogelijk voordeel uit kunnen halen.

Voor de volledigheid benoemen we nog wat snelle outsiders: Davide Cimolai, Simone Consonni (Cofidis), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Jason Tesson (TotalEnergies), Nacer Bouhanni, Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Matteo Moschetti (Q36.5) doen ook mee

Favorieten Eschborn-Frankfurt 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Michael Matthews (Jayco AlUla), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en Alexander Kristoff (Uno-X)

Longshots: Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Matteo Trentin (UAE-Team Emirates), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Simone Consonni (Cofidis), Max Walscheid (Cofidis) en John Degenkolb (Team DSM)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Eschborn-Frankfurt 2023

Eurosport biedt vanaf 14.15 uur in de middag helpende hand voor de mensen die Eschborn-Frankfurt willen aanschouwen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news