Voorbeschouwing GP Fourmies 2022 | Nederlandse topsprinters én puntenjacht Lotto Soudal Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Fourmies 2022 | Nederlandse topsprinters én puntenjacht Lotto Soudal

Voorbeschouwing GP Fourmies 2022 | Nederlandse topsprinters én puntenjacht Lotto Soudal

Zondag 11 september staat in Frankrijk de GP Fourmies op het programma. De koers is dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit, althans voor WorldTour-ploegen die degradatie uit de WorldTour willen voorkomen. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Dat de GP Fourmies in het verleden vaak werd gewonnen door een sprinter, valt niet te ontkennen. Van de tien voorbije edities werd maar liefst negen keer beslist in een sprint van een aanzienlijke groep. Zelfs in de editie die de Deen Lars Ytting Bak in 2012 won, bleef hij het sprintende peloton slechts een seconde voor. Mogelijk biedt de prestatie van Bak inspiratie voor de aanvallers.

Wat sowieso vaststaat, is dat de organisatie een nieuwe winnaar mag bijschrijven. Van de voorgaande winnaars – die nog actief zijn – is geen enkele zondag present. De organisatie zal er niet lang om treuren, want met Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en toptalent Arnaud De Lie kent het deelnemersveld meerdere klinkende namen, die niet op de erelijst zouden misstaan.

Praktische informatie GP Fourmies 2022

  • Zondag 11 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaar GP Fourmies 2022

2021 Elia Viviani
2020 Niet verreden
2019 Pascal Ackermann
2018 Pascal Ackermann
2017 Nacer Bouhanni
2016 Marcel Kittel
2015 Fabio Felline
2014 Jonas Van Genechten
2013 Nacer Bouhanni
2012 Lars Yitting Bak

GP Fourmies 2022: Parcours, weer en tijden

Ondanks dat de GP Fourmies vaak in een massasprint eindigt, is het parcours zeker niet vlak te noemen. Na de start in Fourmies is het de hele dag vrijwel op en af. De hellingen zijn echter niet dermate zwaar dat er gemakkelijk verschillen gecreëerd kunnen worden. De meest lastige klimmetjes bevinden zich in eerste lus die de renners drie keer rijden. Zo kennen de Sacré Cour en de Cote Boquet passages van tegen de tien procent.

Het afsluitende plaatselijke parcours – dat op zo’n 45 kilometer van de finish begint - is daarentegen wat makkelijker, maar nog steeds niet ideaal voor de sprinters. Het rondje van negen kilometer kent twee hellingen. De eerste is wat langer en de tweede volgt kort na de finish passage. De laatste is vierhonderd meter aan 5,1 procent. Deze helling ligt door haar ligging dus niet in de slotronde, waardoor de sprinters met een licht dalende finishstrook ruimschoots in het voordeel zijn.

Voorbeschouwing GP Fourmies 2022 | Nederlandse topsprinters én puntenjacht Lotto Soudal

Weer
De weersvoorspelling ziet er vooralsnog goed uit voor de renners die de GP Fourmies gaan rijden. 23 graden, geen regen en een wind uit het zuidwesten aan windkracht 1, de weersomstandigheden zullen de koers alvast niet zwaar maken.

Tijden
Start: 12.20 uur
Finish: 16.50 uur

Favorieten GP Fourmies 2022

Het verleden heeft al geleerd dat sprinters veel kansen hebben in de GP Fourmies. Hoewel het geaccidenteerde parcours dat niet zozeer zou staven, speelt het deelnemersveld ook een rol. Dit jaar reizen met name de WorldTour-ploegen met sterke sprinters af naar de koers. Het heeft vanzelfsprekend invloed op het koersverloop, daar de sterkere ploegen zullen controleren in plaats van aanvallen. Twee aanwezige topsprinters komen van Nederlandse bodem met Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) en Europees kampioen Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl). Ondanks het wat lastige parcours mag van hen verwacht worden dat ze er in de sprint bij zullen zijn.

De voornaamste uitdager van de Nederlanders komt uit de hoek van Lotto Soudal, dat – door haar jacht naar UCI-punten – op oorlogssterkte is afgereisd naar Frankrijk. Zowel Caleb Ewan als Arnaud De Lie zijn present. Beide renners gaan eind september niet naar het WK in Australië en kunnen zodoende broodnodige punten scoren voor Lotto Soudal, dat zich momenteel in de gevarenzone bevindt. Het voordeel van de twee Lotto-sprinters ten opzichte van Groenewegen en Jakobsen is dat ze heuvelachtiger terrein gemakkelijker verteren en dus aan de streep wat frisser zullen zijn.

Voorbeschouwing GP Fourmies 2022 | Nederlandse topsprinters én puntenjacht Lotto Soudal
Pakt Ewan de broodnodige UCI-punten voor Lotto Soudal?

Alexander Kristoff zal ook geen moeite hebben met het parcours. De Noorse klassiek renner annex sprinter is dit najaar al goed op dreef met twee overwinningen. Qua pure sprintsnelheid komt hij dan wat tekort, bij een zwaar koersverloop komt hij echter altijd bovendrijven in de sprint. Bovendien is de Noor ook niet bang om alles op de aanval te zetten. Wat te verwachten van Fernando Gaviria? De Colombiaan van UAE Team Emirates zal vast niet blij zijn met zijn seizoen. Verder geeft zijn najaar ook niet veel hoop voor zondag. Niettemin, een Gaviria op niveau is altijd een kanshebber om te winnen in Fourmies.

Dan belanden we bij de outsiders, zoals een Marc Sarreau (AG2R Citroën). De sprinter weet wel raad met het Franse circuit. Eind augustus won hij nog drie etappes in de Tour Poitou – Charentes. Edvald Boasson Hagen lijkt de belangrijkste troef voor TotalEnergies, al kunnen Dries van Gestel (aanval) en Niccolò Bonifazio ook zeker een rol spelen. Bij Trek-Segafredo zal het lootjes trekken worden voor de sprint, daar Matteo Moschetti niet de vorm heeft om als absolute kopman te fungeren. Emils Liepins, Jon Aberasturi en Marc Brustenga zullen ook kansen zien. Andere snelle renners die kunnen verrassen zijn Bram Welten (Groupama), Luca Mozzato (B&B), Rudy Barbier (Israel-Premier Tech, Jason Tesson (St Michel), Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen), Kristoffer Halvorsen (Uno-X) en Milan Menten (Bingoal Pauwels).

TV GP Fourmies 2022

U volgt de GP Fourmies zondag bij Eurosport. De sportzender zendt de eendagskoers uit vanaf 15.00 uur op Eurosport 1 en de Eurosport Player.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws