Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2024 | Ayuso helaas niet met Pogacar, maar wel tegen Martinez in klimrace Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2024 | Ayuso helaas niet met Pogacar, maar wel tegen Martinez in klimrace

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2024 | Ayuso helaas niet met Pogacar, maar wel tegen Martinez in klimrace

Het Italiaanse voorjaar wordt woensdag geopend! Drie dagen voor de magische dag van Strade Bianche rijden de renners in Noord-Italië om de Trofeo Laigueglia. Een lekker klimrace, in 2021 nog gewonnen door Bauke Mollema. De favoriet rijdt woensdag echter voor UAE-Team Emirates... In de Leiderstrui beschouwt voor.

De Trofeo Laigueglia is toe aan z'n 61e editie en is de laatste jaren een graag geziene gast op de 1.Pro-kalender in februari. Het weer zit niet altijd mee in deze periode van het jaar, maar het lokale circuit zorgt altijd voor spektakel en een open koers. Niet voor niets won er de laatste jaren altijd iemand anders, en ook vrijwel altijd van een andere ploeg. Nans Peters zegevierde in 2023, Jan Polanc in 2022 en Mollema in 2021. Giulio Ciccone was de beste in 2020, vlak voor het coronavirus insloeg.

Opvallende statistiek wel: wie wint in Trofeo Laigueglia, start drie dagen later beter niet in Strade Bianche. Peters en Mollema volgden hun overtuigende zeges in 2023 en 2021 alvast niet op met een goede prestatie op de witte wegen van Toscane. Misschien is het ook daarom dat Juan Ayuso woensdag alleen de Trofeo Laigueglia rijdt, terwijl hij toch wekenlang op de voorlopige startlijst stond voor zaterdag.

Praktische informatie Trofeo Laigueglia 2024

  • Laigueglia - Laigueglia (202 km)
  • Woensdag 28 februari 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Trofeo Laigueglia

2023 Nans Peters
2022 Jan Polanc

2021 Bauke Mollema
2020 Giulio Ciccone
2019 Simone Velasco
2018 Moreno Moser
2017 Fabio Felline
2016 Andrea Fedi
2015 Davide Cimolai
2014 José Rodolfo Serpa

Parcours, weer en tijden Trofeo Laigueglia 2024

De Trofeo Laigueglia kent al jaren geen geheimen voor het wielerpubliek. Het parcours is precies hetzelfde als vorig jaar en dat betekent 202 kilometer koers, met 2.600 hoogtemeters. Het gaat de hele dag op en af, maar het zwaartepunt ligt traditioneel op het finalecircuit. Daar wordt vier keer de Colla Micheri beklommen, van twee kilometer aan 8,2 procent gemiddeld. Een steil rotding.

Extra bijkomstigheid is het technische aspect van de lokale ronde. Veel bochten, veel listige afdalingen en dus iedere ronde nieuwe ronde, nieuwe kansen. Regelmatig komt daar nog een plens water bij, maar het weerbericht hieronder toont aan dat het woensdag droog blijft. Aan de Italiaanse kust kan het met windkracht 4 wel gaan spoken, dus ook dat nemen we mee in ons beeld.

laigueglia 2024

Beklimmingen

68,5 km: Cima Paravenna (6,8 km a 5,7%)
122,5 km: Testico (7,2 km a 4,5%)
160,0 km: Colla Micheri (2 km a 8,2%)
171,0 km: Colla Micheri (2 km a 8,2%)
182,0 km: Colla Micheri (2 km a 8,2%)
193,0 km: Colla Micheri (2 km a 8,2%)

Weer

Zoals gezegd blijft het droog op woensdag in Laigueglia, maar de wind kan wel een grote rol gaan spelen. Op het lokale circuit wordt de Colla Micheri normaliter beklommen met windkracht 4 vol in de rug op in de zij, maar op het laatste stuk richting de finish staat deze wind vol tegen. Niet ideaal voor aanvallers dus, die langs de kustlijn ook amper beschutting zullen ervaren.

Tijden

Start: 11:00 uur
Finish: Rond 16:10 uur

Favorieten Trofeo Laigueglia 2024

Een lekker deelnemersveld in Noord-Italië, zover is duidelijk! UAE-Team Emirates pakt het beste uit, met Juan Ayuso aan de startlijn. De jonge Spanjaard won afgelopen weekend de Faun-Ardeche Classic en liet z'n ploeggenoot Marc Hirschi een dag later winnen in de Faun-Drõme Classic. De benen zijn uitstekend in orde, en Hirschi is andermaal van de partij. Met Rafal Majka en Alessandro Covi heeft de ploeg ook nog twee jokers om uit te spelen.

Titelverdediger Nans Peters komt bij Decathlon-AG2R La Mondiale weer naar Italië, maar de Fransman beschikt nog niet over hoogvorm. Benoît Cosnefroy is bij de Fransen een veel serieuzere kandidaat, met al een ritzege en eindwinst in Tour des Alpes-Maritimes op zak. Groupama-FDJ komt met Lenny Martinez en Romain Grégoire op de proppen, twee van Frankrijk meest bejubelde klimtalenten van dit moment. Martinez toonde dat recent nog aan met een tweede plek achter Jonas Vingegaard in O Gran Camiño.

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2024 | Ayuso helaas niet met Pogacar, maar wel tegen Martinez in klimrace
Lenny Martinez

Daarmee zijn de echte favorieten wel genoemd, maar de Trofeo Laigueglia heeft aangetoond dat lang niet altijd de favoriet wint. Een lastig te controleren circuit geeft aanvallende mannen als Lorenzo Rota, Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels), Jésus Herrada (Cofidis), Simone Velasco, Lorenzo Fortunato (Astana) en Filippo Zana (Jayco-AlUla) kansen om te dromen.

EF Education-EasyPost komt verder nog met een interessante ploeg. Alberto Bettiol behoeft geen verdere introductie, maar ook Archie Ryan en Andrea Piccolo zijn leuke namen. Bij Tudor schrijven we Marco Brenner op en wat kan Lotto-Dstny, dat in 2024 in werkelijk alle wedstrijden lijkt te vliegen? Iets voor Sylvain Moniquet?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Trofeo Laigueglia 2024?

Topfavorieten: Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en Lenny Martinez (Groupama-FDJ)
Outsiders: Marc Hirschi (UAE-Team Emirates, Benoît Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Filippo Zana (Jayco-AlUla)
Long shots: Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Jesús Herrada (Cofidis), Simone Velasco (Astana) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)

Poll

Wie wint de Trofeo Laigueglia?

TV Trofeo Laigueglia 2024

Koers op televisie op de woensdag, gelukkig maar! Eurosport ruimt Eurosport 1 en Eurosport.com in voor livebeelden vanaf 14.15 uur.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde! (Ad)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws