[Update] Dumoulin maakt zich geen zorgen; start hoogtestage Tenerife Algemeen nieuws

[Update] Dumoulin maakt zich geen zorgen; start hoogtestage Tenerife

Door Jannick van der Hooft 27 februari 2020 | 19:28


(4 februari 2020) Tom Dumoulin kan tóch niet zijn rentree in het wielerpeloton maken. De renner van Jumbo-Visma is afgelopen nacht ziek geworden en kan daardoor niet van start gaan in de Ronde van Valencia. Dat maakte hij bekend op Instagram.

Het had het debuut voor zijn nieuwe ploeg moeten zijn na de veelbesproken transfer van afgelopen jaar. 'Het team is vertrokken voor een trainingstocht, helaas zonder mij', laat hij gedesillusioneerd weten. 'Dit is niet de manier waarop ik mijn nieuwe seizoen had willen starten.' Het was de bedoeling om weer koersritme op te doen, zoals Grischa Niermann eerder liet weten.

Dumoulin beseft echter dat het niet verstandig is om op de fiets te stappen met een ziekte, waardoor er besloten is om niet van start te gaan: 'Ik kwam naar Spanje om mijn conditie op te bouwen, niet om hem af te breken.' Hij laat weten nu terug naar huis te reizen om daar te herstellen. De ploeg laat weten Paul Martens opgeroepen te hebben als vervanger.

Update - 4 februari 2020 (16.10 uur): Dumoulin teleurgesteld: 'Leef hier al maanden naartoe'

Tom Dumoulin heeft bij L1 gereageerd op het missen van de Ronde van Valencia. Voor de camera stak hij niet onder stoelen of banken erg teleurgesteld te zijn met de ziekte: 'Ongelofelijk, ik leef al maanden naar dit moment toe.' Toch behoudt de Nederlander enige vorm van realisme: 'Ziek is ziek.'

Ook Arthur van Dongen, ploegleider bij Jumbo-Visma kwam aan het woord. Hij vertelt dat Dumoulin in het vliegtuig de eerste tekenen van buikkramp vertoonde: 'Als je zoveel naar de wc moet, heeft het geen zin.' De ploegleider vertelt dat de ziekte voor het verdere verloop van het programma van Dumoulin weinig gevolgen kent. Normaal is Tirreno-Adriatico nu de eerste race voor hem in het nieuwe tenue van zijn ploeg.

Update II - 11 februari 2020 (21.36 uur): Dumoulin skipt ook trainingskamp

Tom Dumoulin heeft het goed te pakken. De Nederlander laat via Instagram weten dat hij ook een trainingskamp moet laten lopen, zodat hij weer volledig kan herstellen van ziekte. 'Ik zou deze donderdag op hoogtestage gaan, maar dat moeten we uitstellen totdat ik mij weer honderd procent voel', schrijft Dumoulin. Volgens het L1 heeft de Giro-winnaar van 2017 last van darmklachten en wil Jumbo-Visma daar eerst onderzoek naar doen.

Omdat de Nederlander de hoogtestage wel nodig heeft voor een goed seizoen heeft hij besloten om zijn programma wat om te gooien. De Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo moeten wijken. 'Zo krijg ik de tijd om terug in topvorm te raken. Het is heel jammer, want ik voelde me geweldig en kon niet wachten op de start van het seizoen. Ik moet helaas nog wat langer wachten.'

Update III - 12 februari 2020 (13.56 uur): 'Dumoulin kwakkelde al in januari'

Tom Dumoulin loopt al wat langer rond met zijn huidige klachten, zo blijkt uit een verhaal van het Algemeen Dagblad. Daaruit blijkt dat er halverwege januari al maatregelen werden genomen, middels aangepaste trainingsschema's. Dumoulin herstelde echter niet en werd zelfs ziek.  Volgens het AD kan Dumoulin momenteel alleen 'losfietsen' en dus doet Jumbo-Visma onderzoek naar de oorzaak.

Paniek is er volgens sportief directeur Merijn Zeeman nog niet. 'Het is een kwestie van uitsluiten en afvinken. Net zolang tot we het probleem hebben gevonden. Dit probleem gaan we gewoon oplossen. Het is iets dat iedere renner kan overkomen. Maar het is wel vervelend dat het precies hém overkomt, met vorig jaar in het achterhoofd. Tom is extreem getalenteerd. Hij trapte in december een van de beste testen van de hele ploeg na tweeënhalve maand gerichte training. Het is vervelend wat hij nu heeft, maar hij staat er straks gewoon in de zomer.'

Zeeman stelt bij de NOS ten slotte dat Dumoulin niet doodziek is en dus gewoon goed functioneert. Topsport bedrijven is echter een ander verhaal. De ziekte voorafgaand aan de Ronde van Valencia staan volgens Zeeman dan ook los van de lichamelijke onderzoeken die nu lopen. 

Update IV - 13 februari 2020 (11.04 uur): Darmklachten Dumoulin anders

Tom Dumoulin staat in de spotlights, maar niet om de reden die hij graag zou willen. Ook op donderdag openen de Nederlandse kranten met verhalen over hem en daar komt wederom nieuwe informatie naar boven. In De Telegraaf vertelt sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma namelijk dat de onderzoeken die lopen inderdaad gaan over de darmen van Dumoulin. 

Een belangrijke kanttekening is wel dat de darmklachten van nu niet hetzelfde zijn als de darmklachten in 2017, toen Dumoulin tijdens de Giro zijn fiets aan de kant parkeerde voor een sanitaire stop. 'Dat is iets waar we eigenlijk meteen mee aan de slag zijn gegaan toen we Tom in de ploeg kregen. En daar waren we goed mee op weg. Dit is heel iets anders', aldus Zeeman, die verklapt dat de nieuwe rentree van Dumoulin nu gepland staat op 6 april in de Ronde van het Baskenland.

Update V - 27 februari 2020 (11.24 uur): Dumoulin en Kruijswijk op schema voor Catalonië

Tom Dumoulin lijkt dankzij een antibioticakuur verlost van zijn darmklachten, zo meldt journalist Raymond Kerckhoffs via Cycling Opinions. De Nederlander is alweer twee weken in training en mikt voor zijn rentree op de Ronde van Catalonië. Die start op 23 maart, twee weken eerder dan zijn oorspronkelijk geplande rentree in de Ronde van het Baskenland op 6 april. Na het Baskenland rijdt hij de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ook Steven Kruijswijk maakt na zijn trainingsachterstand zijn rentree in Catalonië.

Update VI - 27 februari 2020 (19.26 uur): Dumoulin komt aan op Tenerife voor hoogtestage

Tom Dumoulin is aangekomen op Tenerife voor zijn hoogtestage, zo valt te zien op foto's op Twitter. Tegenover het Algemeen Dagblad laat de Jumbo-renner weten zich daar sterk genoeg voor te voelen na zijn darmklachten. Uit zijn woorden blijkt dat hij zich nog weinig zorgen maakt over de gevolgen voor de Tour de France: 'Die is nog zo ver weg. Nu ben ik vooral blij dat ik hiermee kan beginnen. Een hoogtestage is van groot belang.'

Toch was er bij de Limburger nog wel wat angst of hij überhaupt wel naar Tenerife af kon reizen. Op het Spaanse eiland is namelijk onlangs het coronavirus vastgesteld, waardoor enkele hotels in quarantaine zijn geplaatst. 'Vroeg of laat zal dat virus ook in Nederland komen. Het is nu al dichtbij Maastricht. Ik was alleen bang dat ik misschien niet meer weg zou kunnen als ze het eiland op slot zouden doen.' (Foto: ProShots)

Lees 5 Reacties

Tags:

Reacties

Ief
27 Feb 2020 om 16:18

En daar is het goede nieuws :)... weer een hoop paniek, discussie, ongezouten meningen, wanhoop, teleurstelling, etc. etc. om niks. Nu Corona ontwijken en volle bak naar de Tour!

Ennie Quipere
15 Feb 2020 om 09:26

Blijft natuurlijk een opmerkelijk verhaal. Dumoulin wordt een dag voor de Ronde van Valencia "plotseling" ziek, terwijl later blijkt dat hij er in januari al last van had.
Over onduidelijke communicatie gesproken. Bij Sunweb mogen ze hun handen dichtknijpen dat ze van deze querulant verlost zijn.

Roland
13 Feb 2020 om 16:25

Ik hoop dat het in orde komt zag hem graag koersen

Poelwinst
12 Feb 2020 om 10:48

Er is weinig reden tot zorg. Dumoulin komt echt wel terug en waarom zou hij in april al goed moeten zijn?

Fernando
12 Feb 2020 om 08:34

Gelukkig hebben ze een kopman in het team die wat meer tegen een stootje kan.

Reageer


Meer nieuws