Hoeveel moet je drinken om niet uit te drogen als je binnen traint? Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Hoeveel moet je drinken om niet uit te drogen als je binnen traint?

Hoeveel moet je drinken om niet uit te drogen als je binnen traint?

Veel mensen hebben de overstap gemaakt van buiten trainen naar binnen trainen. Sommigen vrijwillig, sommigen verplicht, maar allemaal zullen ze merken dat het heel anders is dan buiten. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de plas zweet onderaan je fiets.

Daardoor moet je verzorging eromheen ook anders. Gelukkig hebben de professionals bij Trek-Segafredo er over uitgelegd, zodat iedereen voorbereid 'op weg' kan. Een belangrijk verschil is namelijk de ventilatie. Normaal fiets je in de buitenlucht, en door die verplaatsing geef je warmte af aan de lucht. Binnen is dat andere koek, want je staat volledig stil.

Daardoor ga je natuurlijk meer zweten. Hoe veel je zweet is niet voor iedereen hetzelfde. Je traptempo, de temperatuur, je gewicht en de luchtvochtigheid hebben hier allemaal invloed op. Normaal gesproken ligt het tussen een halve en een hele liter per uur, maar wordt het boven de dertig graden in huis, kan het zelfs twee liter per uur worden.

Met hoe veel drinken kun je dat opheffen?

Al dat zweet dat je verliest kun je natuurlijk niet zomaar laten gaan, dan zou je uitdrogen. Je moet dus drinken om dat op te heffen. In eerste instantie kan dat met water. Als je echter harder of langer gaat fietsen, krijg je ook het probleem dat je zweet erg zout is. Je mag best een beetje van dat zout verliezen, maar niet te veel. Je hebt het zout namelijk ook nodig om je bloeddruk op peil te houden en je hart te laten kloppen.

Daarom kun je gebruikmaken van sportdrank. Bij voorkeur gebruik je isotone sportdrank. 'Isotoon' betekent dat er evenveel deeltjes in zitten als in je bloed (en dus ook ongeveer zoveel als in je zweet). Het voorkomt dus uitdroging, zonder dat je te veel zout verliest. In de onderstaande tabel staat uitgelegd hoe veel u moet drinken om het op peil te houden. Één fles is een halve liter.

Duur Lage inspanning Hoge inspanning
Minder dan 1 uur 1 fles water 1 fles water
1 fles isotone sportdrank
1 tot anderhalf uur 0.5 fles water
1 fles isotone sportdrank
2 flessen isotone sportdrank
Meer dan anderhalf uur 1-2 flessen isotone sportdrank per uur 2 flessen isotone sportdrank per uur

Nu hebben we daarvoor uitgelegd dat u wel eens twee liter per uur kan verliezen, terwijl we hier maar maximaal een liter per uur drinken. Waarom is dat dan? Nou, je maag kan maar een liter vloeistof per uur aan. De rest wordt niet verwerkt en zou je dus gewoon uitplassen, maar het teveel aan vloeistof in je maag zorgt wel voor buikpijn, en dat fietst niet lekker. Achteraf kun je dat water aanvullen, door in de zes uur na je training anderhalf keer het verloren vocht te drinken. (Foto: Strava Robert Gesink)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws