IDL Neo | Hongaar Valter herstelde foute afslag en wil etappe in de Tour Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

IDL Neo | Hongaar Valter herstelde foute afslag en wil etappe in de Tour

IDL Neo | Hongaar Valter herstelde foute afslag en wil etappe in de Tour

Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Atilla Valter– Team CCC.

Profiel:

Naam: Atilla Valter
Nationaliteit: Hongaar
Leeftijd:  21 (12-06-1998)
Specialiteit Klimmen, etappekoersen
Ploeg:  Team CCC
Vorige ploeg:  CCC Development Team
Belangrijkste resultaten:

Etappe Tour de l’Avenir, derde GC Ronde van Hongarije (2.1), tweede GC Istrian Spring Trophy (2.2)

Het had dit jaar zo mooi moeten zijn, de start van de Giro d’Italia in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Het feest gaat echter dit jaar niet door, maar tot geluk van de Hongaarse wielerfans is de start niet geschrapt, maar verplaatst naar 2021. Toch blijft 2020 een bijzonder jaar voor het Hongaarse wielrennen. Dat heeft te maken met de overstap van twee beloftevolle Hongaren naar de WorldTour. Hongaren en wielrennen, het is zeker geen zeldzame combinatie, maar op het hoogste niveau zie je het niet zo vaak.

De wat meer ervaren wielerfans zullen de laatste Hongaar op het hoogste wielerniveau vast wel kennen. Laszlo Bodrogi is de naam. Bodrogi werd prof bij het sterke Mapei, maar maakte vooral furore tijdens zijn tijd bij het Franse Crédit Agricole. Hij stond bekend als een sterke subtopper in het tijdrijden, met af en toe een flinke uitschieter. Zo reed hij in 2000 naar een derde plaats in het WK tijdrijden in Plouay, waar de Oekraïner Serhiy Honchar met een benenbrekend verzet naar de winst snelde. Zeven jaar later deed Bodrogi het met een tweede plaats in Stuttgart nog wat beter door onder andere Stef Clement te verslaan.

Lees verder onder de foto.

Hoewel Valter net als Bodrogi het Hongaars kampioenschap tijdrijden heeft weten te winnen, liggen zijn kwaliteiten vooral op een ander terrein, namelijk het klimmen. ‘De lange klimmen liggen mij denk ik het beste. Met name omdat ik niet snel los door alleen een hoog tempo, dus ik heb een voorkeur voor de écht grote klimmen’, beschrijft Valter zijn kwaliteiten in een interview met U23 Cycling Zone. Aan de andere kant schuilt er mogelijk ook een goede puncheur in de Hongaar. ‘De korte klimmetjes van rond de minuut gaan mij ook erg goed af.’

Tot nu toe heeft nog nooit een Hongaar een etappe in een grote ronde weten te winnen. Valter weet dat maar al te goed en aast dan ook op het schrijven van Hongaarse wielerhistorie. ‘Het zou prachtig zijn om een rit in een grote ronde te winnen, vooral omdat het nog geen Hongaar gelukt is.’ In welke grote ronde hij het liefst een etappe wil winnen, laat zich makkelijk raden. ‘Ik wil graag een zware heuvelachtige etappe in de Tour de France winnen.’

Valter blinkt uit in etappekoersen

De ambities van Valter rijken dus ver, en dat is gezien zijn uitslagen in 2019 zeker niet onrealistisch. Hij begon gelijk al sterk in in de Tour of Antalya. De Turkse wedstrijd kent een deelnemersveld dat bestaat uit sterke beloften, continentale teams en zelfs een paar Procontinentale teams. Voor Valter was maar één etappe interessant en dat was de aankomst bergop (8,8 km aan 5,8%) naar Termessos. Met een vijfde plaats op negentien seconden van de Pool Szymon Rekita legde de jonge klimmer een prima prestatie op de mat. Het leverde hem zelfs een derde plaats in het eindklassement op. In de eerste etappe had hij namelijk met een goede positionering al wat extra voorsprong op verschillende klimmers gepakt.

Valter trok met zijn eindpodium in Antalya op zak verder naar Kroatië, waar met de Istrian Spring Trophy de volgende rittenkoers op het programma staat. Ook deze wedstrijd kent een gemengd deelnemersveld van beloften en sterke beruchte continentale klimmers, zoals Stephan Rabitsch en de 41-jarige Radoslav Rogina. In de Kroatische rittenkoers won hij de tweede etappe en pakte hij de leiding door op een lastige aankomst de sprint van een groep van zes renners te winnen. De dag daarna verloor hij echter de leiding aan Sunweb-renner Felix Gall en beëindigde Valter de wedstrijd als tweede.

Lees verder onder de post.

Valter richt zijn pijlen op de Ronde van Hongarije

Valter zag de eindwinst aan zijn neus voorbijgaan, maar bevestigde zijn eerdere prestatie in Antalya. In de maanden die volgden koerste de Hongaar vooral in Oost-Europese rittenkoersen en daar zette hij zijn constante lijn door. Het begon met een derde plaats in de Bosnische etappekoers Belgrade Banjaluka. Na enkele andere top-tien plaatsen in rittenkoersen, pakte hij in de Poolse meerdaagse Baltyk-Karkonosze Tour weer een podium mee, alweer zijn vierde van het seizoen.

Al die voorgaande rittenkoersen waren echter alleen maar voorwerk voor de Ronde van Hongarije. Zijn thuisronde beloofde beslist te worden met de aankomst bergop in de vierde etappe. De slotklim had iets weg van een tweetrapsraket waarbij het eerste deel met 9,3 kilometer aan 4,2 procent nog mee viel, maar het tweede deel met 3,5 kilometer aan 7,8 procent voor de échte explosie zorgde. Lange tijd leek het een Hongaars feestje te worden met Valter en Márton Dina die zich tot de sterksten ontpopten. Er was met de Let Krists Neilands echter een groot gevaar. De Let die bij de winnende aanval van Vincenzo Nibali in Milaan-Sanremo een figurantenrol speelde, en zich in de Giro d’Italia vaak in de vlucht laat zien, bleek over meer tactisch vernuft dan de jonge Hongaren te beschikken en vloerde ze in de sprint.

Lees verder onder de post.

Valter mikt op topprestatie in Tour de l’Avenir

Ook de eindzege in zijn thuiswedstrijd was niet voor Valter weggelegd, maar met wederom een podiumplaats in een sterk bezette wedstrijd, werd zijn reputatie als talentvol ronderenner alleen maar groter. Onderhand was het tweede gedeelte van het seizoen aangebroken en daarin is de Tour de l’Avenir altijd het ultieme doel voor een belofterenner. Ze krijgen daar immers volop de aandacht van de WorldTour-ploegen. Als voorbereiding reed Valter de Tour Alsace, waar hij tussen sterke beloften als veldrijder/wegrenner Tom Pidcock en Kevin Inkelaar naar een vijfde plaats in het eindklassement reed. De vorm was alvast goed richting de Tour de l’Avenir.

Het begin van de Tour de France voor beloften was weinig interessant voor Valter. Alles draaide om de door bergen overheerste tweede helft. De eerste bergetappe naar La Giettaz begon goed. Hoewel een vlucht met enkele sterke klimmers vooruit bleef, wist Valter zich makkelijk in de groep der klassementsrenners te handhaven. De volgende dag maakte de ultrakorte etappe naar de top van de Méribel (22,3 km aan 7,7%) echter korte metten met de klassementsambities van Valter. De Hongaar was waarschijnlijk niet genoeg warm gedraaid voor de intensieve inspanning, want hij finishte op de 35ste plaats op 6.30 minuten.

Valter: ‘Alleen de besten winnen ritten in deze wedstrijd’

Valter ging echter niet bij de pakken neerzitten en verzette zijn plan naar het winnen van een etappe. In de 67 kilometer lange zevende etappe naar Tignes was het constant klimmen en dalen. Een ideale etappe om van begin tot eind te vlammen. Valter zette samen met enkele andere sterke mannen, zoals Samuele Battistella, een vluchtgroep op. Door het slopende parcours werd het een ware afvallingstocht. Eén voor één moesten renners in de kopgroep passen, maar Valter niet. Met een strak tempo reed hij solo weg van zijn medevluchters. De groep met de klassementsrenners probeerden het gat nog te dichten, maar de jonge Hongaar gaf geen krimp.

De Hongaarse klimmer was op weg om een kroon op zijn al prachtige seizoen te zetten, of toch niet? In de laatste honderden meters nam Valter namelijk een verkeerde afslag! Hij was gelukkig nog helder van geest en corrigeerde zich snel. Uiteindelijk hield hij een geruststellende voorsprong van vijftien seconden over op Tobias Foss. Het winnen van een etappe in de Tour de l’Avenir betekende veel voor Valter: ‘Het lukte mij om de beste beloften te verslaan. Elk jaar winnen alleen de besten ritten in deze wedstrijd’, vertelt hij trots in een interview met CCC Sport.

Lees verder onder de post.

Valter enthousiast: ‘Ga met renners als Van Avermaet, Zakarin en Trentin rijden’

De constante prestaties in rittenkoersen en de etappeoverwinning in de Tour de l’Avenir bleven ook de ploegleiding van de hoofdploeg van CCC niet onopgemerkt en dus was het weinig verrassend toen de ploeg in november Valter als hun laatste aanwinst aankondigde. CCC-manager Jim Ochowicz toonde zich in een persbericht louter positief over de jonge klimmer. ‘Valter is een renner met een enorm potentieel. Ondanks zijn jeugd en relatieve onervarenheid, heeft Valter zijn kwaliteiten in het beloftencircuit al nadrukkelijk getoond. We geloven dat hij een grote carrière in het vooruitzicht heeft. Vandaar dat we hem de kans hebben geboden om zijn ontwikkeling bij de profs door te zetten.’

Valter was zelf uiteraard ook erg te spreken over zijn overgang na pas één seizoen bij de CCC-opleidingsploeg. ‘Het betekent dat ik mij snel ontwikkel, wat altijd een doel voor mij is.’ Verder hoopt de Hongaar veel te leren van verschillende toprenners. ‘Ik kan nauwelijks geloven dat ik volgend jaar samen met renners als Greg Van Avermaet, Ilnur Zakarin en Matteo Trentin ga rijden en van hun kan leren.’ Hoewel een overstap naar de profs erg mooi is voor Valter, is zijn ploeg CCC wel in zwaar weer gekomen door de coronacrisis. De hoofdsponsor zal zeer waarschijnlijk stoppen met de sponsoring na 2020, dus is het maar de vraag of de ploeg nog in 2021 zal bestaan. Valter is daarentegen wel één van de betere klimmers van zijn generatie en heeft dus een goede kans om door een andere ploeg te worden opgepikt.

Valter is een renner die de meeste wielervolgers misschien nog niet kennen, maar dat zal in de toekomst waarschijnlijk wel anders zijn. Hoewel zijn etappeoverwinning in de Tour de l’Avenir er met name uitspringt, heeft de Hongaar een hele reeks aan korte klasseringen staan in etappekoersen, waaruit blijkt dat hij een goede ronderenner is. Ook in 2020 heeft Valter al laten zien dat de bergachtige rondes hem goed liggen. Vooral zijn top-tien in de Tour du Haut-Var, waar renners als Nairo Quintana, Richie Porte, Thibaut Pinot, Nicolas Roche en Romain Bardet aan de start stonden, maakte al veel indruk. Kortom, met Valter heeft de WorldTour er een sterke en stabiele klimmer bij, die de aanval niet schuwt. Mocht je ver vooruit willen plannen met je Tourpoultjes, dan is Valter voor de bolletjestrui een interessante en verrassende optie. (Foto's: Sirotti)

Voor meer IDL Neo, klik hier.

Wilbert van der Velde

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws