Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten! IDL-producties
IDL-producties

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Nieuw jaar, verse talenten en verrassingen! Na het knotsgekke 2020 lijken de klassiekers in 2021 voorlopig gewoon door te kunnen gaan. In de Leiderstrui licht tien jongens uit die dit voorjaar wel eens door kunnen breken of terug kunnen keren aan de top. Renners die niet direct in je op komen zoals Van Aert of Van der Poel, maar in de achtergrond voor hele mooie resultaten kunnen zorgen en dus waardevolle pooltips zijn, in de populaire spellen van onder meer Scorito, Zweeler, Sportpools. Veel leesplezier!

Valentin Madouas - Groupama-FDJ

Eén van de grootste Franse talenten van het huidige tijdperk luistert naar de naam Valentin Madouas. De Breton mag eigenlijk al geen verrassing meer genoemd worden gezien zijn puike prestaties van de afgelopen jaren, maar hij zou dit jaar zomaar eens zijn eerste grote vis kunnen binnenhengelen.

Waar we dat op baseren? De prestatiecurve van de zoon van oud-prof Laurent Madouas loopt al enkele jaren crescendo. In zijn eerste jaar bij de profs (2018) imponeerde hij in de Franse eendagswedstrijden, om in 2019 en 2020 uit te breiden naar het Europese klassiekerwerk.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Madouas kan alle parcoursen in principe aan. Zo finishte hij vorig jaar als veertiende in de Ronde van Vlaanderen (kasseien), tiende in de Waalse Pijl (Muur van Huy) en vierde in Parijs-Tours (grind). Ook zijn eerste koers van dit jaar, de Tour du Var, werkte hij goed af. Madouas is iemand die dit jaar de stap naar de top kan maken, no doubt.

Davide Ballerini - Deceuninck-Quick-Step

Nog zo'n renner die je eigenlijk al niet meer tot de verrassingen mag rekenen, maar wel kan uitgroeien tot revelatie. Davide Ballerini is de meest recente renner die door lijkt te breken in het kasseienbataljon van Deceuninck-Quick-Step. De man uit Lombardije toonde zijn sterke bovenbenen al in de Tour de la Provence met twee ritzeges, en kan daar de komende weken/maanden zomaar eens op gaan voortborduren.

Dat Ballerini een plekje heeft veroverd in de klassieke kern van de formatie van Patrick Lefevere is gezien de vele concurrentie al een prestatie opzich. Ballerini beschikt daarnaast over iets extra's ten opzichte van mannen als Kasper Asgreen, Yves Lampaert en Zdenek Stybar; snelle benen aan de finish.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Hiermee kan Ballerini zomaar eens energie sparen tijdens de (semi)-klassiekers, om aan de finish uit te pakken met een verwoestende versnelling. De kans bestaat echter ook dat de Italiaan eerder wordt ingezet door de ploegleiders van Quick-Step, om zo de grote motoren en Julian Alaphilippe uit de wind te houden. De tijd zal het leren, maar de potentie is er sowieso.

Christophe Laporte - Cofidis

Als we het over outsiders voor overwinningen hebben, is Christophe Laporte iemand die je altijd moet overwegen. De Franse sprinter liet na een 2020 vol pech in de eerste weken van 2021 zien dat hij meer is dan een snelle jongen. Tussen de klimmers in de Tour du Var, tussen de punchers in Besseges; Laporte doet op alle vlakken mee.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Laporte kan daarnaast wel eens 'profiteren' van het fysieke malheur van ploeggenoot Elia Viviani. De laatste jaren gebeurde het namelijk meer dan eens dat hij zich weg moest cijferen voor Viviani of, in het verleden, Nacer Bouhanni.

Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Sterker nog, Laporte krijgt zelf een aantal stevige bonken mee in het klassieke werk. Jempy Drucker, Jelle Wallays, Piet Allegaert en Kenneth Vanbilsen kunnen allemaal een stevig eindje mee in Vlaanderen, terwijl Laporte zelf - gezien zijn resultaten in februari - naar onze mening ook goed mee zou moeten kunnen in de Amstel Gold Race of zelfs de Waalse Pijl.

Alex Aranburu - Astana

Een Bask die kan presteren in Vlaanderen? Het kan dus! Alex Aranburu werd door Astana vorig jaar ingezet in de Omloop en Kuurne, en eindigde in die tweede race prompt in de top twintig. Waar de Basken van Euskatel in hun jaren traditioneel voor de eerste kassei al uit koers verdwenen en niet konden wachten om het vliegtuig naar Bilbao te pakken, lijkt Aranburu zich prima te voelen op de nauwe weggetjes in Vlaanderen.

Hij keert dit jaar namelijk terug in het Openingsweekend, waar hij samen met Fabio Felline aangeduid wordt als speerpunt. Aranburu kenmerkt zich door zijn rappe sprint na een zware wedstrijd, wat hem vorig jaar ook al een knappe zevende plek opleverde in Milaan-Sanremo. In de Ardennenklassiekers moet hij waarschijnlijk knechten voor kopman Jakob Fuglsang, maar in alle andere wedstrijden is Aranburu zo'n gevaarlijke outsider die je over het hoofd zou zien.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Quinn Simmons - Trek-Segafredo

Hij kreeg al eens de bijnaam 'Amerikaanse Evenepoel' toegediend, maar die vergelijking gaat steeds schever lopen. Waar Evenepoel op 21-jarige leeftijd de kant van de grote rondes opgaat, kiest Quinn Simmons als 19-jarige namelijk resoluut de kant van de klassiekers. Ook qua uiterlijk groeien de twee uit elkaar; Evenepoel heeft de uiterlijke kenmerken van een student, daar Simmons met zijn imposante baard meer op een dertigjarige barista lijkt.

Enfin, terug naar de koers. Simmons slaat het Openingsweekend over, hij verkiest twee Franse eendagswedstrijden boven de Omloop en Kuurne. Daarna richt de Amerikaan zijn pijlen op zijn lievelingswedstrijd, de Strade Bianche. Simmons komt uit Durango, waar veel gravelwegen zijn. Op die paden kan hij zijn kwaliteiten dus zeker kwijt.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Daarna mengt de 19-jarige Simmons zich in het Vlaamse geweld, met deelnames aan alle grote wedstrijden. Ook pakt hij naderhand nog de Amstel Gold Race mee. Of Simmons de ballen uit zijn broek moet rijden voor Mads Pedersen of Jasper Stuyven, weten we niet. Maar dat hij hard kan fietsen, dat weten we wel zeker!

Ethan Hayter - INEOS Grenadiers

Bij de klassieke kern van INEOS Grenadiers zal de meeste aandacht uitgaan naar veldrijder Tom Pidcock, maar wij willen daar graag iemand bijzetten. Ethan Hayter is een halfjaartje ouder dan zijn landgenoot, en beschikt over misschien wel evenveel talent als Pidcock. Daarnaast heeft de jongeling uit Londen nog een pré: zijn indrukwekkende eindschot.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Dat Hayter een aardig eindje tegen de klok kan fietsen, bewees hij al in de jongste editie van de Étoile de Bessèges. Hayter knalde daar in de slottijdrit naar plek drie, achter wereldkampioen Filippo Ganna en Benjamin Thomas, maar voor gekende specialisten als Tim Wellens en Michal Kwiatkowski.

Vorig jaar boekte Hayter als stagiair al zijn eerste profzege door mede-toptalenten Robert Stannard en Alessandro Covi te kloppen in de Giro dell'Appennino. De jaren daarvoor liet hij al zien dat hij uit het goede hout gesneden is met ritzeges in de Giro en Tour.

Casper Pedersen - Team DSM

Ook zonder verbanneling Marc Hirschi beschikt Team DSM over een kekke formatie voor de kasseienkoersen. Je denkt dan natuurlijk meteen aan Tiesj Benoot, Søren Kragh Andersen en Cees Bol, maar wij willen daar graag een vierde pion bijzetten. Casper Pedersen is de naam, 24 jaar is de leeftijd en hard fietsen is zijn specialiteit.

Pedersen kan net zoals naamgenoot Mads uitstekend voor de dag komen in zwaardere wedstrijden. In Nederland staat hij dan misschien wel vooral te boek als lead-out voor Bol, het afgelopen najaar bewees hij in een loodzware editie van Parijs-Tours dat de klassiekers hem naadloos passen. Pedersen klopte daar Benoit Cosnefory in een sprint-a-deux. Samen met Nils Eekhoff kan hij wel eens de hele belangrijke tweede lijn voor Team DSM kleuren.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Arjen Livyns - Bingoal-Wallonie Bruxelles

Een echte allrounder die in het voorjaar niet in een keurslijf gedrukt wordt. Zo kun je Arjen Livyns van Bingoal-Wallonie Bruxelles het beste omschrijven. De 26-jarige Belg krijgt bij de procontinentale ploeg volledig de kans om voor eigen rekening te rijden. Tot dusver resulteerde dat dit seizoen in een aantal sterke ereplaatsen tussen de WorldTour-toppers in de Franse wedstrijden.

Livyns staat door de vele wildcards op de rol voor veel mooie wedstrijden, wat hem een mooie outsider maakt die zich zomaar eens tussen de toppers kan smijten en een aantal dito ereplaatsen kan behalen. Hou het fluo-shirt van de puncher uit Waregem in ieder geval in de gaten!

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Matteo Jorgenson - Movistar

Toptalent-alert! Mocht Alejandro Valverde na dit jaar (het zal toch niet?) dan echt stoppen met wielrennen, dan heeft Movistar zijn mogelijke opvolger misschien al wel in huis. Matteo Jorgenson lijkt qua uiterlijk vertoon dan wel niet op de Spaanse grootmeester, de Amerikaan bezit wel het fietstalent van El Imbatido.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Want alles wat Jorgenson tot dusver op twee wielen aanpakt, verandert in een mooie prestatie. Vorig jaar reed hij als eerstejaarsprof doodleuk mee met de groten in wedstrijden als Milaan-Sanremo, Kuurne-Brussel-Kuurne, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, zelfs na een val.

En ook 2021 begon zeer sterk voor Jorgenson, die in de tweede rit van de Tour de la Provence op weg leek naar een podiumplaats (terwijl hij op tien kilometer van de finish nog een tijd in de aanval was). Jorgenson werd in de door Ballerini gewonnen rit echter gehinderd door een toeschouwer en smakte op honderd meter van de finish tegen het asfalt. Niks mekkeren, een dag erna gewoon als twaalfde eindigen op de Ventoux. Tussen Aleksandr Vlasov en Warren Barguil, dan weet je het wel. Let in de kasseienwedstrijden trouwens ook op Johan Jacobs, ploeggenoot van Jorgenson.

Jake Stewart - Groupama-FDJ

Nog zo'n jonge exponent van het succesvolle Britse wielrennen. Jake Stewart zal dit voorjaar zijn waarde voor Groupama-FDJ wel bewijzen. Is het niet voor eigen succes, dan wel voor de rekening van Arnaud Démare in enkele wedstrijden. Stewart bewaarde al opzien door goed te presteren in de Étoile de Bessèges, waar hij knap vierde in het eindklassement werd.

Hulp voor je klassiekerpooltjes; houd deze wielrenners dit voorjaar in de gaten!

Stewart zal onderdeel zijn van een goede ploeg bij Groupama-FDJ, met dus Démare en ook Stefan Küng. Later in het voorjaar sluiten ook Madouas en Rudy Molard hierbij aan, maar dan heeft Stewart zijn koersen vermoedelijk al gehad. Hij kan namelijk wel eens scoren in wedstrijden als De Panne en Dwars door Vlaanderen.

Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws