IDL Checkt | Dumoulin versus Ducrot: werkt hoogtestage nou wel of niet? IDL-producties
IDL-producties

IDL Checkt | Dumoulin versus Ducrot: werkt hoogtestage nou wel of niet?

IDL Checkt | Dumoulin versus Ducrot: werkt hoogtestage nou wel of niet?

Het was nogal een vraagstuk deze week: hoe belangrijk is die hoogtestage nou eigenlijk? Tom Dumoulin was stellig, hij denkt de Tour niet te kunnen winnen zonder hoogtestage. Maarten Ducrot vond dat onzin, want dat zou helemaal niet bewezen zijn. Wat zegt de wetenschap? In de Leiderstrui zocht het uit.

Philippe Gilbert sloot zich aan bij Dumoulin, door te zeggen dat iemand zonder hoogtestage niet kan winnen van mannen die op 2000 meter leven. Alejandro Valverde daarentegen zei het niet nodig te hebben. Op het eerste oog lijkt dat het punt van Ducrot, 'Verschillende lichamen reageren anders op hoogtestages', te onderschrijven. Om te kunnen zeggen of de uitspraken van Dumoulin en Ducrot kloppen, moeten we drie vragen beantwoorden.

Vraag 1: Hebben hoogtestages een effect?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden, is of hoogtestages überhaupt wel nut kunnen hebben. Hierover kunnen we eigenlijk kort zijn: ja. Uit verschillende serieuze wetenschappelijke onderzoeken (1,2,3) blijkt dat het lichaam na een hoogtestage gemiddeld genomen een hoger volume van rode bloedcellen heeft dan daarvoor.

Dat verhoogde volume wordt verklaard doordat er minder zuurstof beschikbaar is op hoogte. Om toch genoeg zuurstof te kunnen opnemen, verhoogt je lichaam de aanmaak van EPO in je nieren. EPO, dat is toch doping? Dat klopt, maar niet als je het zelf aanmaakt natuurlijk. Die EPO zorgt voor de aanmaak en groei van rode bloedcellen, waardoor je ook op lagere hoogte meer en sneller zuurstof bij je spieren krijgt. Daarnaast voegde Dumoulin later nog toe dat een bijkomend voordeel zit in de training in de omstandigheden van de Tour, vooral qua weer.

Vraag 2: Werkt het voor iedereen hetzelfde?

Dan de tweede vraag, die voortvloeit uit de stelling die Ducrot opwierp. Werkt het wel voor iedereen hetzelfde? Ook die vraag kent een kort antwoord: nee. We merkten het al aan de uitspraken van Dumoulin, Valverde en Gilbert, ze zijn het niet volledig eens. Ook in de drie eerder genoemde onderzoeken zijn er mensen waarbij het goed werkt en mensen waarbij het niet werkt.

Sterker nog, er zijn specifieke omstandigheden waaronder het niet werkt. Een Japans-Amerikaans onderzoek (4) uit 2019 toont aan dat je, als je met ijzertekort kampt, niks hebt aan een hoogtestage. Logisch, want ijzer is een belangrijk bestanddeel van rode bloedcellen. Dan kun je dus nog zo hoog zitten, maar je hebt het materiaal niet om die cellen te maken.

Vraag 3: Moet het voor iedereen werken?

Dan nog de belangrijkste vraag. Ducrot schrok van de uitspraken van Dumoulin, omdat het helemaal niet voor iedereen hetzelfde werkt. Dumoulin claimde helemaal niet dat het voor iedereen hetzelfde werkt, die zei alleen dat hij het nodig heeft. De uitspraak 'Ik, Tom Dumoulin, heb een hoogtestage nodig om de Tour te winnen' en de uitspraak 'Alle mensen reageren anders op een hoogtestage' sluiten elkaar helemaal niet uit.

De conclusie is dus dat het wel degelijk bewezen lijkt dat een hoogtestage nut kan hebben, maar dat ook duidelijk is dat het niet voor iedereen werkt. Maar om Dumoulins punt te bewijzen hoeft het ook niet voor iedereen te werken. Als Dumoulin zelf betere bloedwaarden heeft na een hoogtestage dan daarvoor, werkt het blijkbaar voor hem. Daar hoeft Ducrot wat ons betreft dus helemaal niet van te schrikken. (Foto: Sirotti)

Ward Hilhorst (ward@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws