IDL Neo | Van Wilder droomt hardop: 'Een nieuw Dumoulin-tijdperk' IDL-producties
IDL-producties

IDL Neo | Van Wilder droomt hardop: 'Een nieuw Dumoulin-tijdperk'

IDL Neo | Van Wilder droomt hardop: 'Een nieuw Dumoulin-tijdperk'

Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Ilan Van Wilder van Team Sunweb.

Profiel:

Naam: Ilan Van Wilder
Nationaliteit: Belg
Leeftijd:  20 (14-05-2000)
Specialiteit Klassementen
Ploeg:  Team Sunweb
Vorige ploeg:  Lotto Soudal U23
Belangrijkste resultaten: Derde GC Tour de l'Avenir 2019, derde GC Orlen Nations Grand Prix 2019, vierde GC Vredeskoers 2019

Het hield de gemoederen in de wielerwereld flink bezig en had als gevolg dat Sunweb zich moest heroriënteren, de overgang van Tom Dumoulin naar Team Jumbo-Visma. Waar de ploeg zich met de Nederlandse klassementsrenner de laatste jaren volop richtte op de grote rondes, werd bij de ploegenpresentatie eind 2019 vanzelfsprekend een nieuwe plan geformuleerd. De sprinttrein werd uit het slop gehaald en met Søren Kragh Andersen, Tiesj Benoot en Michael Matthews ging de focus ook volop op de klassiekers.

Toch zijn de plannen voor het meestrijden om de winst in de grote rondes niet volledig bij het brandhout gesmeten, ze zijn alleen naar de lange termijn geschoven. Sunweb begon namelijk met het aantrekken van een hele rits talentvolle klassementsrenners: Andreas Leknessund, de veelvraat bij de junioren Marco Brenner, Thymen Arensman, Mark Donavan en uiteraard Van Wilder. Wat kunnen zij de komende jaren bewerkstelligen?

Van Wilder in schaduw Evenepoel: 'Hoef echt geen druk te hebben'

Dat Sunweb graag Van Wilder bij de ploeg wilde, is gezien zijn uitslagen en ontwikkeling goed te begrijpen. De twintigjarige Belg maakte een snelle ontwikkeling door in de verschillende categorieën van het wielrennen. Bij de junioren behaalde hij verschillende tweede plaatsen in etappekoersen en tijdritten, want daar botste hij regelmatig op zijn land- en leeftijdsgenoot Remco Evenepoel, die zich in sneltreinvaart naar de top van het wielrennen aan het ontwikkelen is.

In België is veruit de meeste aandacht voor de verrichtingen van Evenepoel, maar dat vindt Van Wilder geen probleem. Hij kan zich namelijk in de schaduw van zijn landgenoot concentreren op zijn eigen ontwikkeling, zonder al teveel druk. 'Voor mezelf vind ik het eigenlijk beter dat ik niet veel druk heb en dat alle druk op hem komt te liggen. Ik hoef echt geen druk te hebben en niet al teveel aandacht. Ik wil gewoon in stilte en rust kunnen groeien en mij volledig focussen op mijn capaciteiten', vertelt de renner van Sunweb.

Van Wilder is zeker niet jaloers op Evenepoel, hij heeft eerder een beetje medelijden met zijn leeftijdsgenoot, vertelt hij aan In de Leiderstrui. 'Evenepoel kan daar zelf uiteraard niks aan doen. Het is vooral de Belgische pers. Ze kicken er een beetje teveel op, vind ik persoonlijk. Bovendien merk ik dat het veel mensen begint te storen. Ik zal in de wielerwereld niet de enige zijn die dat zegt. Ik vind dat niet gezond voor een jongen van twintig om zoveel druk op zich te krijgen. Mocht hij nu vijftiende worden in de Giro of top-10 rijden, dan zullen veel mensen zeggen: ik had meer van hem verwacht. Het zou daarentegen ongelofelijk sterk zijn voor iemand van twintig jaar.'

IDL Neo | Van Wilder droomt hardop: 'Een nieuw Dumoulin-tijdperk'
undefined

Van Wilder maakt indruk in Tour de l'Avenir: 'Klassementen rijden, dat is mijn ding'

Van Wilder zijn capaciteiten bestaan vooral uit het klimmen en tijdrijden. 'Mijn toekomst ligt in de meerdaagse wedstrijden. Dus vooral klassementen rijden. Dat is mijn ding. Het is vooral een combinatie van klimmen en tijdrijden. In beide onderdelen ben ik goed.' Dat bleek. Na zijn goede reeks aan prestaties bij de junioren, stapte Van Wilder in 2019 over naar de opleidingsploeg van Lotto Soudal, waar hij aan zijn tijd bij de beloften begon. Met een zevende plaats in de Tour de Isard, derde plaats in de Orlen Nations Grand Prix en een vierde plek in de Vredeskoers toonde Van Wilder gelijk aan dat de overstap van de junioren naar de beloften voor hem geen probleem was.

Vooral in de Tsjechische Vredeskoers, voor talentvolle klassementsrenners een belangrijk meetpunt, maakte Van Wilder indruk. Hij won de eerste bergetappe door op de streep de Fransman Clément Champoussin (AG2R La Mondiale) te verslaan. De dag daarna presteerde Van Wilder wederom sterk. Hij moest alleen de op hol geslagen Andreas Leknessund (ook Team Sunweb in 2020) voor zich dulden. Uiteindelijk belandde Van Wilder net naast het eindpodium. Met enkele knappe top-10 klasseringen op zak ging hij naar de Tour de l'Avenir.

Als eerstejaarsbelofte had Van Wilder geen heel hoge verwachtingen, maar hij ging als een trein. Met constante prestaties claimde hij met een derde plaats het eindpodium in de belangrijkste koers voor opkomende talenten. Het was een kroon op zijn eerste en uiteindelijk enige jaar bij de beloften. 'Ik had vooraf nooit gedacht dat ik podium zou rijden. Het is één van de zwaarste wedstrijden bij de beloften', vertelt Van Wilder, die zich de hele koers 'supergoed' voelde en toesloeg in de slotdagen. 'Ik had voor de bergen al een goed gevoel en ik dacht: als ik nu geen inzinking ken, dan komt het goed. Ik werd alleen maar beter en beter. Ik had tijdens de laatste etappe ook niet het gevoel van dat het wel afgelopen mocht zijn.' Dat bleek wel in de laatste bergetappe, waar hij vlak achter eindwinnaar Tobias Foss (Jumbo-Visma) als tweede klassementsrenner over de streep kwam.

Van Wilder kiest voor Sunweb: 'Ze hebben renners grootgemaakt'

Het podium in de Tour de l’Avenir betekende veel voor Van Wilder en het bracht zijn nog jonge carrière in een stroomversnelling. 'Ik ga het heel mijn leven onthouden, want het was de aanzet voor een profcontract. Dankzij die wedstrijd ben ik een soort van open gebloeid en een beetje in de aandacht gekomen van het publiek en profploegen. Het was fijn om uit de schaduw te kruipen en wat aandacht te krijgen.' Die aandacht kreeg hij volop, met name van de WorldTour-ploegen, want talentvolle klassementsrenners zijn nou eenmaal gewild goed.

Toch was het kiezen van de ploeg niet de eerste keuze die Van Wilder moest maken. Want wilde hij überhaupt al de stap naar het profbestaan zetten? 'Ik heb er lang over nagedacht om de stap naar de profs te zetten. Bij de profs is het toch wat anders dan bij de beloften en je weet nooit hoe dat gaat uitpakken. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het te doen omdat mijn hele omgeving zei dat ik er klaar voor was', zo blikt hij terug. De profploegen stonden vervolgens voor hem in de rij. Lotto Soudal, buitenlandse ploegen; aan interesse geen gebrek.

Uiteindelijk koos de talentvolle Belg voor het Duitse Sunweb. Van Wilder baseerde zijn keuze onder andere op de intussen bekende succesverhalen van de ploeg. 'Ze hebben in het verleden veel renners grootgemaakt. Ik denk dan aan een Tom Dumoulin, John Degenkolb en Marcel Kittel. Dat zijn jongens die daar echt toppers zijn geworden. Uit die voorbeelden haal ik de bevestiging dat ze goed zijn in het opleiden van jonge renners. Daarnaast is het een jonge ploeg. Ik was vorig seizoen nog maar negentien en ik vond het belangrijk om in een omgeving te komen met renners van min of meer mijn leeftijd, of iets ouder. Ik wilde zeker niet naar een ploeg waar iedereen ouder is dan 25. Bovendien krijg ik bij Sunweb de kans om af en toe voor mijn eigen kansen te gaan.'

IDL Neo | Van Wilder droomt hardop: 'Een nieuw Dumoulin-tijdperk'
undefined

Van Wilder: 'Nog nooit zoveel stappen gezet in één seizoen'

De afgelopen jaren ontstond door verschillende vertrekkende renners een beetje het beeld dat er bij Sunweb een strenge cultuur heerst, met name wat betreft protocollen en regels. Van Wilder vindt dat echter meevallen. 'Het is waar dat de ploeg op sommige punten punctueel is. Dat is gewoon hun manier van werken. Ik heb zelf totaal geen last gehad van strenge protocollen. Het zijn gewoon algemene dingen, zoals wanneer je naar het podium gaat, dat je je pet opzet of je bril aan je truitje hangt. Het zijn allemaal maar kleine dingen. Het vraagt weinig moeite en is belangrijk voor de sponsors. Het wordt allemaal wat overdreven. Ik zit nu in een ploeg die niet zomaar iets met een natte vinger doet. Er zit altijd een gedachte achter of een uitleg van waarom ze het zo doen. Dat vind ik gewoon fijn.'

De jonge klassementsrenner prijst zich dan ook gelukkig met Sunweb. 'Ik voel me er goed. Het is een jonge ploeg, met toffe ploegmaats. Daarnaast ontwikkel ik mij megagoed. Ik heb echt nog nooit zoveel stappen gezet in één seizoen', zo doelt hij op het klimmen en tijdrijden. 'We hebben hard gewerkt aan het tijdrijden, zoals het trappen van hoog vermogen in de juiste positie en om de houding zo aerodynamisch mogelijk te krijgen. Daar ben ik veel beter in geworden. Zo is het vermogen dat ik kan leveren op de tijdritfiets vrij veel gestegen. Dat is een heel goed teken. Mijn punch was verder niet zo super en nu is die heel goed geworden. Ik ben kortom heel tevreden, want op alle gebieden ben ik beter geworden.'

Ook tijdens de coronamaanden werd Van Wilder bij de hand genomen. 'De trainingsaanpak van Sunweb is de beste die ik tot nu toe heb gehad. Ze werken in verschillende periodes van trainingen. Er is een onderhoudsblok, een volumeblok, waar de nadruk op duurtrainingen ligt, en dan nog een focusblok van twee weken waarin we de intensiteit flink opvoeren. Daarna volgt een rustpauze van drie dagen volledige rust, om dan weer terug op te bouwen. Ik voel me altijd heel fris en herstel goed van mijn trainingen. Bovendien boek ik vooruitgang.'

Van Wilder: 'Geloof in een Dumoulin-tijdperk, misschien wel beter'

De komende jaren zal het voortzetten van die progressie het voornaamste doel van Van Wider zijn. Prestaties zijn op de korte termijn leuk, maar het échte doel is voor de lange termijn, waar hij met zijn medetalenten wil schitteren in de grote rondes. 'Sunweb heeft veel jonge renners aangetrokken, om binnen zes a zeven jaar een compleet nieuwe ploeg te hebben. We moeten proberen om iedereen samen te houden en te geloven in het project van de ploeg. Dan hebben we later een enorme sterke ploeg met renners die Sunweb heeft grootgemaakt', legt Van Wilder het plan uit.

De jongeling weet ook dat niet iedereen jarenlang aan boord zal blijven, maar met een sterke kern zou hij al heel tevreden zijn. 'Ik geloof écht terug in een tijdperk van de Giro met Dumoulin, misschien zelfs wel beter. Het heeft tijd nodig, maar die tijd is er. Het is geen probleem om af te wachten en iedereen rustig te laten groeien. In de toekomst zullen we dan wel zien wat er uit komt. De Tour is de mooiste grote ronde van de drie, vind ik persoonlijk. Ik wil op de lange termijn echt kunnen meedoen met de ploeg. Met onze kopmannen strijden om de winst, ook in de andere grote rondes. Van Sunweb weer een échte klassementsploeg te maken. Dat is het doel.'

Voor onderlinge concurrentie is hij dan ook niet bang. Het is anno 2020 meer regel dan uitzondering dat ploegen meerdere kopmannen en sterke renners hebben. 'Het is niet omdat je klimmer bent, je automatisch een klassementsrenner bent. Dus we hebben waarschijnlijk wel genoeg diversiteit in het team. We hebben zuivere klimmers, klassementsrenners en een hele goede sprinter. Jumbo-Visma heeft drie absolute kopmannen, maar de schaduwkopmannen, zoals Laurens De Plus en George Bennett, zijn ook heel sterk. Daar zou je het dus een beetje mee kunnen vergelijken. Het gaat om het vinden van de juiste balans in de ploeg.'

Van Wilder staat mogelijk voor debuut in Vuelta a Espana

Voor Van Wilder begint het avontuur in 2020 mogelijk al met een eerste grote ronde bij Team Sunweb. Hij is opgenomen in de voorselectie van de Vuelta a Espana. In de Ronde van de Algarve van dit jaar toonde hij met een zeventiende plaats in het klassement al goed mee te kunnen in een veld met sterke profs. Dat terwijl de start van het seizoen normaal gesproken niet zijn sterkste punt is. 'Ik ben blij dat ik in Algarve direct heb kunnen bevestigen. Het was de eerste koers van het jaar. En ik weet dat ik dan meestal niet zo goed ben. Als ik uit de winter kom heb ik altijd een paar wedstrijden nodig om in het ritme te komen. Dit jaar was de beste start van mijn seizoen in alle jaren dat ik koers.'

Volgens Van Wilder speelde het weer daarin een grote rol. 'Ik heb een voorkeur voor het warmere weer, want ik verdraag de kou niet echt goed.' Reden genoeg om uit te kijken naar de Vuelta. Verder zal Van Wilder deelnemen aan de Tour de l’Ain, waar hij zich door de omgegooide wielerkalender mag meten met de crème de la crème van de klassementsrenners. Later in het jaar zal hij ook te bewonderen zijn in de Waalse klassiekers en mag hij laten zien in hoeverre zijn punch is verbeterd! (hoofdfoto: Team Sunweb/Patrick Brunt)

Voor meer IDL Neo, klik hier.

Wilbert van der Velde

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws