IDL Retro | Amstel Gold Race en crises: Koninginnedag, virussen en een vulkaan IDL-producties
IDL-producties

IDL Retro | Amstel Gold Race en crises: Koninginnedag, virussen en een vulkaan

IDL Retro | Amstel Gold Race en crises: Koninginnedag, virussen en een vulkaan

Waar er vorig jaar nog een jammerlijke streep door de Amstel Gold Race ging, kan de koers aankomende zondag na een jaartje pauze weer doorgaan. IDL Retro neemt u mee in de kleurrijke geschiedenis van Nederlands grootste wedstrijd, die meermaals geteisterd werd door externe factoren.

Bij de openingseditie van de Amstel Gold Race kwam de koers al voor een eerste keer in de problemen. Deze werd namelijk op 30 april 1966 georganiseerd, op Koninginnedag. De organisatie had bij de doorkomsten niet gerekend op de vele Oranjefeesten in verscheidene dorpen en moest zodoende last-minute allerlei omleidingen doorvoeren. Met als direct gevolg: Er stond 302 kilometer op de teller in plaats van de voorziene 260.

De koers mocht doorgaan, op de voorwaarde dat de organisatie de race niet meer op Koninginnedag zou plannen. Ook de renners klaagden over over de lange afstand van de wedstrijd. Vijfvoudig Tourwinnaar én de grote ster Jacques Anquetil stapte na 250 kilometer doodleuk af. 'Ik word voor 250 kilometer betaald, niet voor driehonderd.'

Amstel Gold Race eerder onderdeel van crisis omtrent ziekte

In 2001 stond er geruime tijd een vraagteken achter het doorgaan van de 'Gold Race'. Net als hedendaags stond een crisis rondom een ziekte daaraan ten grondslag. De MKZ-crisis leidde een onzekere periode in voor de wedstrijdleiding, maar de koers kon uiteindelijk toch doorgaan. De MKZ-ziekte (mond-en-klauwzeerziekte) is een zeer besmettelijke ziekte onder evenhoevige dieren die destijds heerste in Nederland. De grenzen met België waren als gevolg daarvan gesloten.

Geen probleem, hoor ik u denken. Dat zat net even anders, want de Gold Race ging destijds nog grotendeels over Belgisch grondgebied. Uiteindelijk werd de wedstrijd alleen over Nederlandse wegen betwist, en gewonnen door Erik Dekker. Tot vorig jaar was Dekker de laatste Nederlandse winst in de klassieker.

IDL Retro | Amstel Gold Race en crises: Koninginnedag, virussen en een vulkaan
undefined

De IJslandse vulkaan die de wedstrijd parten speelde

Dan een tijdsprongetje naar 2010. Op 14 april van dat jaar vond er een uitbarsting plaats van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, met als gevolg een grote vulkanische aswolk. De westenwind zorgde voor grote problemen in de Europese luchtvaart; die kwam stil te liggen in heel West- en Noord-Europa. In Nederland gold dit devies van 15 april 2010 tot en met 19 april. De Amstel vond plaats op 18 april, waardoor een heel deel renners halsoverkop moest afreizen naar Limburg en het opstijgen van de TV-helikopters tijdens de wedstrijd in het geding kwam.

Vele Zuid-Europeanen moesten vindingrijk zijn om alsnog in Maastricht aan de start te kunnen verschijnen. Zo stelde Liquigas haar bus beschikbaar om verschillende renners van concurrerende ploegen naar Limburg te rijden, terwijl toenmalig wereldkampioen Cadel Evans, drievoudig wereldkampioen Óscar Freire en het Katusha-duo Joaquim Rodríguez en Filippo Pozzato zelf vanuit Zwitserland naar Nederland reden. De winnaar van 2008, Damiano Cunego, legde de reis af per trein.

Uiteindelijk moesten Leo van Vliet en consorten toch enkele smaakmakers missen aan de start. Één van de topfavorieten, Alejandro Valverde, bereikte Maastricht niet op tijd, evenals zijn schaduwkopman Luis León Sánchez. Hun ploeg Caisse d'Epargne kon slechts drie renners opstellen. Ook de Tourwinnaar van 2008, Carlos Sastre, en Bradley Wiggins verschenen niet aan het begin van de wedstrijd. Dit gold voor nog een hele hoop renners.

IDL Retro | Amstel Gold Race en crises: Koninginnedag, virussen en een vulkaan
undefined

Gilbert pakt zijn eerste Amstel Gold Race

Ook het opstijgen van de TV-helikopters was in het gevaar, door de sluiting van het Nederlandse luchtruim. Een speciale aanvraag van directeur Van Vliet aan Camiel Eurlings, toenmalig Nederlands minister van Transport, zorgde er uiteindelijk voor dat de wedstrijd hier een speciale permissie voor kreeg.

De race kon dus gewoon doorgaan, en daar zal Philippe Gilbert nog altijd blij mee zijn. De Waal liet namelijk voor het eerst zien dat de Cauberg zijn domein is. Hij pakte zijn eerste van vier in de Amstel Gold Race, terwijl hij ook nog wereldkampioen werd op de heuvel in 2012. Ryder Hesjedal en nog zo'n Cauberg-specialist, Enrico Gasparotto, mochten de renner van Omega Pharma-Lotto vergezellen op het podium.

Vervolgens kregen we een hele hoop prachtige edities, met de winst van Mathieu van der Poel in 2019 als kers op de taart. In 2020 moest de wedstrijd er dan toch aan geloven; na de fantastische editie van 2019 moet de koers er vorig jaar voor het eerst uit. In 2021 zijn we er echter weer terug bij!

Tom van der Salm

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws