Bäckstedt blijkt modderfreak: 'Als het niet regent, huur ik wel iemand in om met water naar parcours te komen' Veldrijden
Veldrijden

Bäckstedt blijkt modderfreak: 'Als het niet regent, huur ik wel iemand in om met water naar parcours te komen'

Bäckstedt blijkt modderfreak: 'Als het niet regent, huur ik wel iemand in om met water naar parcours te komen'

Zoë Backstedt is in goeden doen. Dat bleek des te meer tijdens de Wereldbeker Dendermonde, toen ze naar eigen zeggen op slechts 75 procent van haar kunnen naar een derde plek bij de elite vrouwen reed. In de Leiderstrui tekent het actuele verhaal van de vrouw-in-vorm op!

Zowel voor als tijdens het EK veldrijden in Pontchâteau spraken we al met Bäckstedt. In Ruddervoorde, een weekje voordat ze zich zou kronen tot Europees kampioene bij de beloften, vertelde ze ons dat ze hoopte op barre weersomstandigheden in West-Frankrijk. 'Als het twee graden Celcius is, het flink hoost, de modder tot aan je borst komt en niemand er wat dat betreft zin in heeft, ben ik op mijn best. Dat zijn voor mij echt de meest ideale omstandigheden', liet ze toen optekenen. En zo geschiedde: het kwam met bakken uit de lucht in de Loire-Atlantique en Bäckstedt soleerde naar de beloftentitel. 'Het was echt een parcours voor de powerhouses, dus dat ligt me wel. Wat dat betreft wil ik de organisatie graag bedanken voor het uitstippelen van dit rondje', jubelde ze toen in Frankrijk.

Bäckstedt heeft een drukke agenda, temeer omdat ze in twee categorieën uitkomt. Ten tijde van het EK veldrijden vertelde ze eveneens aan deze website dat ze ergens wel een beetje het gevoel heeft tussen de elite en beloften in te zweven. 'Ja en nee. Ik doe het goed bij de beloften en daar ben ik blij mee. Maar ik doe het ook goed in de elite-wedstrijden in de wereldbekers. De meiden daar pushen me en ik doe veel ervaring op. Ik word er technisch en qua power beter van, dus dat is prima', deelde ze ons toe mee.

Hoe modderiger, des te prettiger voor Bäckstedt

In Dendermonde bewees de 19-jarige Welshe andermaal dat ze als heus krachtsmens omschreven mag worden. In Oost-Vlaanderen - waar de weersgoden en dan met name de regengoden ook flink hadden huisgehouden - baande ze zich ogenschijnlijk gemakkelijk een weg door de blubber, met een mooie derde plaats als eindresultaat. Reden genoeg voor In de Leiderstrui om haar nog eens op te vangen in de mixed zone.

Lees verder onder de foto!

zoe backstedt
Bäckstedt soleerde op het EK veldrijden naar de overwinning bij de beloften

'Ik voelde me niet helemaal lekker en was na de verkenning zelfs aan het twijfelen of ik überhaupt ging starten. Ik heb toen een kwartier lang met mijn trainer besproken of ik wel écht moest beginnen aan deze wedstrijd', luidt het opvallenderwijs. 'We kwamen tot de conclusie om het twee rondjes aan te kijken en op basis van die twee rondes te beslissen of ik al dan niet door zou gaan. In de koers zelf voelde ik me uiteindelijk enorm goed, dus ben ik extra blij dat ik toch maar van start gegaan ben.'

Volgens Bäckstedt reed ze als gevolg van de ziekteverschijnselen slechts op 75 à 80 procent rond in Dendermonde. 'Als ik heel eerlijk ben, misschien nog wel ietsjes minder. Ik ben dan zelf ook wel enorm benieuwd wat er zoal mogelijk is op de volle 100 procent, helemaal op zware parcoursen zoals hier in Dendermonde. De laatste keer dat ik hier meedeed, was bij de junioren. Toen won ik ook. Het parcours ligt me dus heel goed. Dat kan ik inmiddels wel concluderen. Ik vind het echt leuk om hier te koersen en ik heb er alleen maar goede herinneringen aan. En na vandaag helemaal! Ik ga voortaan iedere keer als we hier koersen weer een regendansje doen. Hopelijk wordt er dan geluisterd en krijgen we dezelfde omstandigheden', kan ze ook zelf de lach niet onderdrukken. 'En anders huur ik wel iemand in om met water naar het parcours te komen!'

Bäckstedt kijkt ernaar uit om een volledig seizoen op de weg te koersen bij Canyon//SRAM Racing

Bäckstedt heeft dit cross-seizoen al verscheidene mooie dingen laten zien, al is het einde van de veldritwinter nog lang niet in zicht. 'Voorafgaand aan het seizoen had ik mezelf voorgenomen om voor één podiumplaats bij de elite te gaan. Die doelstelling kan dus afgevinkt worden. Ik ben erg tevreden over hoe het seizoen tot nu toe gegaan is, al gaan er nog vele belangrijke doelen volgen', beaamt ze zelf ook. 'Ik ga zeker vechten voor de Wereldbekertrui bij de beloften, al moet ik daar wel bij vermelden dat ik de manches in Val di Sole en Flamanville ga overslaan.'

Parijs-Roubaix-winnares Alison Jackson zal ergens wel een beetje balen dat haar goede vriendin (en voormalig ploeggenote) Bäckstedt op 1 september 2023 per direct verhuisde van EF Education-TIBCO-SVB naar Canyon//SRAM Racing. De 35-jarige Canadese vertelde in september nog aan deze website dat Bäckstedt een erg fijne dame was om erbij te hebben in een rennersgroep en dat de Britse er hoogstpersoonlijk voor zorgde ze jong van geest bleef. Bäckstedt zelf heeft er vooral veel zin in om te kijken wat ze kan bewerkstelligen bij haar nieuwe broodheer. 'Ik heb pas één wegkoers namens deze ploeg gereden (Simac Ladies Tour, red.). Het zal dus zeker wel even wennen zijn komend voorjaar. Het trainingskamp zal echter veel goedmaken. Ik kijk er enorm naar uit om alle meiden op mijn gemakje te ontmoeten. En tot die tijd ga ik in ieder geval veel regendansjes doen!', geeft ze ter afsluiting mee.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws