Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 | Geen Nys en Van Empel, wie winnen er in Oost-Vlaamse blubbercross? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 | Geen Nys en Van Empel, wie winnen er in Oost-Vlaamse blubbercross?

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 | Geen Nys en Van Empel, wie winnen er in Oost-Vlaamse blubbercross?

Precies één week na het EK veldrijden in Pontchâteau staat de derde manche van de Wereldbeker op het crossmenu. Dendermonde is na een jaartje afwezigheid terug op de veldritkalender en dat betekent dat we op zondag 12 november kunnen genieten van een stevig potje baggeren, waar In de Leiderstrui je het nodige over bijbrengt!

De Wereldbeker van Dendermonde komt eigenlijk voort uit de Ambiancecross in Wachtebeke, maar is an sich nog een jonge, nieuwe koers. Enkel in 2020 en 2021 werd de koers verreden als Wereldbekerwedstrijd, om in 2022 van de WB-kalender te verdwijnen. De reden? Financiële problemen.

Op 26 december 2021 liep de cross in Dendermonde zo'n 10.000 toeschouwers mis. De genomen coronamaatregelen gooiden toentertijd namelijk roet in het eten, met als gevolg dat de organisatie - waar Jurgen Mettepenningen een belangrijke functie vervult - een jaar later liever geen risico wilde nemen. En dus was er vorig jaar geen koers te zien in Dendermonde, een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. 'Ik wil het niet nogmaals zonder fans organiseren, of met beperkingen', duidden Mettepenningen en co destijds. Maar na een jaartje zonder spektakel keert de cross dit jaar dus weer gewoon terug!

Laatste winnaars Wereldbeker Dendermonde

2021 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020 Wout van Aert / Lucinda Brand

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Dendermonde 2023

dendermonde

De organisatie van de Wereldbeker in Dendermonde heeft een mooi technisch parcours neergelegd, die voor het nodige spektakel moet zorgen. Het ongeveer 2.600 meter lange rondje heeft eigenlijk van alles wat: trappen, een wasbord, een brug, steil oplopende stroken, een zandbak én kasseien! Kortom, smullen! Bij veel wielerfans zal de editie van 2020 nog in het geheugen gegrift staan. Toen mondde de race uit in een apocalyptisch modderfestijn en het is niet onaannemelijk dat er zich dit jaar iets soortgelijks gaat voordoen!

Weer
We benoemden het hierboven al eventjes: op 27 december 2020 zagen we een ongekend groot modderspektakel in Dendermonde. Waarschijnlijk zal er ook dit jaar bijzonder veel modder te zien zijn, temeer omdat het de afgelopen dagen louter geregend heeft. Ook op zondag zelf wordt er veel neerslag verwacht. De hemelsluizen zullen wagenwijd openstaan en dus rekenen we in dat kader op een nieuw smakelijk schouwspel!

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: rond 16.15 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Dendermonde 2023

Fem van Empel, Puck Pieterse én Shirin van Anrooij zijn er niet bij in Dendermonde. Om die reden is Ceylin del Carmen Alvarado de absolute topfavoriete om er in de derde editie met de zege vandoor te gaan. De 25-jarige Rotterdamse van Alpecin-Deceuninck vertelde na afloop van het EK, waar ze achter een 'Femtastsiche' Van Empel als tweede finishte, aan In de Leiderstrui dat ze ergens wel een beetje blij is dat Van Empel tijdelijk van het strijdtoneel verdwijnt. 'Voor de punten en de klassementen is het beter voor mij dat ze even weg is', vertrouwde de vrouw-in-vorm ons toe.

Alvarado moet dan wel zien af te rekenen met Lucinda Brand. De 34-jarige dame uit Dordrecht is een opvallende aanwezige in Dendermonde, aangezien ze aldaar pas voor een eerste keer van het seizoen het veld induikt. 'Lucinda trainde vorige week mee en ik kreeg een goede indruk van haar vorm. Ik denk dat ze direct een goed niveau kan halen in Dendermonde', zo vertelde bondscoach Gerben de Knegt omtrent haar selectie. Brand was de voorbije maanden herstellende van een schouderblessure uit de Simac Ladies Tour van dit jaar. Het is dus zeer zeker nog gissen naar haar vorm, al heeft ze zeker wel goede herinneringen overgehouden aan Dendermonde. Zowel in 2020 als 2021 - de enige twee edities - was de renster van Baloise Trek Lions namelijk primus.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 | Geen Nys en Van Empel, wie winnen er in Oost-Vlaamse blubbercross?
Brand maakt in Dendermonde haar rentree na een maandenlang revalidatietraject

Ook Inge van der Heijden is in goeden doen. Op het EK liep de Noord-Brabantse van Crelan-Corendon nét een medaille mis, al is een vierde stek natuurlijk wel iets om over naar huis te schrijven. Van der Heijden is vrijwel altijd bij de pinken en dus moeten we haar zeker in ogenschouw nemen. Dat geldt ook voor Aniek van Alphen (Cyclocross Reds), één van de meest constante dames in het huidige vrouwenveldrijden.

Voor Annemarie Worst (Cyclocross Reds) liep het EK in mineur af en dus zal ze gebrand zijn op een triomf. De crossen voorafgaand aan het West-Franse blubberfestijn was ze goed bezig en dus staan we er niet van te kijken als ze in Dendermonde komt bovendrijven. Ten slotte pennen we ook graag nog de namen van Manon Bakker (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal) neer: dames van wie we niet per se een zege verwacht wordt, maar die op een goede dag zeker kunnen verrassen.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Dendermonde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Inge van der Heijden (Crelan-Corendon), Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)
Longshots: Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Manon Bakker (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten mannen Wereldbeker Dendermonde 2023

Afgelopen week kwam er ietwat opvallend nieuws binnen, daar bekend werd gemaakt dat Thibau Nys - note bene op zijn 21ste verjaardag - geen acte de présence zou geven in Dendermonde. En dat terwijl de nu 20-jarige zoon van Sven Nys na twee manches in de Wereldbeker veldrijden op een knappe derde plaats staat, na winst in Waterloo en een zevende stek in Maasmechelen. Nys is er een dag eerder wél bij in de Superprestigecross te Niel, maar zijn fans hoeven daags nadien dus niet af te reizen naar Oost-Vlaanderen.

Wie zeer zeker wel aan de start in Dendermonde verschijnt, is 'kersvers' Europees kampioen Michael Vanthourenhout. De 29-jarige Bruggenaar van Pauwels Sauzen-Bingoal kon zijn geluk logischerwijs niet op na een tweede opeenvolgende zege op het EK veldrijden. Met het zelfvertrouwen zal het dus zeker wel goed zitten bij de 'Witte van Wetteren', die vaak op precies de juiste momenten weet te pieken. Het is dus maar de vraag of 'kampioenschapsrenner' Vanthourenhout ook Dendermonde omcirkeld heeft als zijnde van de hoogste prioriteit. Maar met de vorm die hij tentoonstelde in Pontchâteau kan het bijna niet anders dan dat hij ook in Dendermonde zeer goed is. Ook zijn ploegmaat Eli Iserbyt, die door veldritcoryfee Paul Herygers werd omschreven als veelwinnaar, is erbij in Dendermonde. Op het EK ging het misschien niet zoals gehoopt voor de kleine crosser, maar dat neemt niet weg dat hij in zeer goeden doen is en dat er altijd rekening met hem gehouden moet worden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 | Geen Nys en Van Empel, wie winnen er in Oost-Vlaamse blubbercross?
Michael Vanthourenhout kroonde zich onlangs voor een tweede opeenvolgende keer tot Europees kampioen

De absolute topfavoriet in Dendermonde is misschien toch wel Lars van der Haar, bij afwezigheid van Nys op zeker de meest vooruitgeschoven pion van de Baloise Trek Lions. De 'Terriër van Woudenberg', de nummer drie van het EK, laat al heel het seizoen een deftig niveau zien. De 32-jarige Utrechter finishte immers nog geen enkele keer buiten de top vijf. Zijn ploegmakker Pim Ronhaar is ietsjes minder constant. Op het EK in West-Frankrijk was hij alleszins wél goed bezig, met uiteindelijk een vierde plaats als eindresultaat (hij werd pas in de sprint om het brons geklopt door Van der Haar). De 22-jarige Fries zal zich waarschijnlijk enorm graag willen revancheren en dus - ondanks dat hij meermaals buiten de top tien finishte - noteren we hem!

Het is verder ook nog uitkijken naar heren als Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), Gerben Kuypers (Circus-ReUZ-technord), Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon). Deze mannen zijn er deze veldritwinter al meermaals dichtbij geweest (Kuypers won zelfs al twee keer), maar konden vaak nét niet tippen aan de absolute veldrittoppers. De cross in Dendermonde is er bij uitstek eentje om daar verandering in te brengen. We zijn in dat kader enorm benieuwd naar de ietwat onderbelichte Kamp, die op het EK toch een superknappe vijfde plaats in de wacht wist te slepen.

Favorieten mannen Wereldbeker Dendermonde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Longshots: Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), Gerben Kuypers (Circus-ReUZ-technord), Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)

TV Wereldbeker Dendermonde 2023

De Wereldbekermanche van Dendermonde is op meerdere kanalen live te bewonderen. Sporza is er op Canvas bij vanaf 13.30 uur. Hetzelfde geldt voor internationale sportzender Eurosport, dat zowel op televisie (Eurosport 1) als via de online kanalen (Eurosport.nl/Discovery+/GCN+) livebeelden verzorgt.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws