Iserbyt klopt Vanthourenhout en Van der Haar en slaat dubbelslag in X2O-cross Brussel Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt klopt Vanthourenhout en Van der Haar en slaat dubbelslag in X2O-cross Brussel

Iserbyt klopt Vanthourenhout en Van der Haar en slaat dubbelslag in X2O-cross Brussel

Eli Iserbyt heeft de laatste manche in de strijd om het X2O-klassement, die werd verreden in Brussel, op zijn naam geschreven. De 25-jarige crosser sloeg daarmee een dubbelslag, aangezien hij ook het eindklassement van de X2O Trofee mag bijschrijven op zijn palmares. Lars van der Haar werd tweede in dat klassement, nadat hij in de strijd om de dagzege als derde finishte. Michael Vanthourenhout werd op zijn beurt tweede in de daguitslag en derde in het eindklassement.

Een half uurtje na de finish van de vrouwencross, die werd gewonnen door Jumbo-Visma-telg Fem van Empel, was het de beurt aan de mannen. Voorafgaand aan de cross heerste de verwachting dat het misschien wel een beladen wedstrijd zou kunnen gaan worden, daar Van der Haar zich na afloop van de cross in Sint-Niklaas (een dag eerder) bijzonder kritisch had uitgelaten over het koersgedrag van Vanthourenhout en Iserbyt. De strijd om de eindzege in het X2O-klassement leek al beslist, daar het onrealistisch leek dat Van der Haar een achterstand van twee minuten op Iserbyt goed ging maken.

Van der Haar kent de beste start, Vanthourenhout herpakt zich na minder begin

Niet voor het eerst dit seizoen was het Van der Haar die de beste start kende. De 'Terriër van Woudenberg' legde direct een hoog tempo op, waardoor het pak op een lint getrokken werd. Zijn snelle start resulteerde er voor Van der Haar in dat hij enkel X2O-leider Iserbyt met zich mee kreeg. Het Nederlands-Belgische duo leek al snel begonnen aan een duo-onderneming. Bij het ingaan van de tweede ronde bedroeg hun voorsprong ongeveer tien seconden op de rest van de favorieten, zijnde Vanthourenhout, Thibau Nys, Laurens Sweeck, Jens Adams en Niels Vandeputte. Vanthourenhout had niet veel later zijn goede benen weer gevonden, want de Europees kampioen maakte de aansluiting met het leidende duo. Zodoende kregen we dus een driekoppige kopgroep.

Vanthourenhout bleek niet de enige man die een comeback maakte, want ook Adams wist zich te herpakken en sloot aan bij de kopgroep, waar Iserbyt intussen probeerde een solo-onderneming op te zetten. De kleine klassementsleider geraakte echter niet weg en dus bleef het leidende kwartet een feit. Naarmate de cross vorderde, leken Vanthourenhout en Iserbyt het ploegenspel te willen spelen, want de renners van Pauwels Sauzen-Bingoal vielen om de beurt aan. Dat kostte in eerste instantie Adams de kop. Van der Haar toonde zich echter beresterk. De Baloise Trek Lions-crosser zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat hij er kort op zat. Toch leek de 31-jarige Nederlander wat cartouches te hebben verschoten in de achtervolging. Hij zag de voorsprong van Iserbyt, die na meerdere pogingen toch wist te ontsnappen, gestaag oplopen. Met nog vier rondjes te gaan, moest Van der Haar zo'n tien seconden zien goed te maken.

Iserbyt pakt de dubbel, Vanthourenhout wisselen stuivertje in dag- en einduitslag X2O Trofee

Met nog twee rondjes te gaan, leken de kaarten geschud. Iserbyt beging weinig foutjes en behield zijn voorsprong. Hij leek vrijuit naar de overwinning te kunnen soleren en daarmee een dubbelslag te slaan. Vanthourenhout had zich inmiddels weten te ontdoen van Van der Haar. Het leek als maar duidelijker te worden dat de kleine Nederlander iets te veel van zijn kruit had verschoten. Toch werd in de laatste ronde wederom bewezen dat men altijd rekening moet houden met Van der Haar. Hij had de aansluiting met Vanthourenhout weer weten te maken. Wat volgde, was een spannende strijd om het zilver. Het duel om die tweede plaats werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van Vanthourenhout. Iserbyt was een halve minuut eerder al over de finish gekomen en greep in Brussel dus zowel de dag- als de eindzege. In het eindklassement eindigde Van der Haar als tweede. Vanthourenhout werd op zijn beurt derde.

Uitslag X2O Trofee Brussel mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws