Van der Haar baalt van parcourswijziging Koksijde en vindt ook verplaatsing Zonhoven op kalender 'heel erg jammer' Veldrijden
Veldrijden

Van der Haar baalt van parcourswijziging Koksijde en vindt ook verplaatsing Zonhoven op kalender 'heel erg jammer'

Van der Haar baalt van parcourswijziging Koksijde en vindt ook verplaatsing Zonhoven op kalender 'heel erg jammer'

Lars van der Haar kent een erg sterk veldritseizoen. De huidig Nederlands kampioen bevindt zich momenteel op de UCI-ranking, alsmede in alle klassementen (Wereldbeker, Superprestige en X2O) bij de beste vier. In de Leiderstrui wist in Koksijde, waar de Vlaamse Duinencross plaatsvond, een woordje met hem te spreken.

Van der Haar sloot de desbetreffende X2O-cross in het West-Vlaamse zand uiteindelijk af met een vijfde stek. Vrijwel de gehele cross hielden Van der Haar en Eli Iserbyt, zijn Belgische concurrent in de strijd om het X2O-klassement, elkaar in een soort houdgreep. Pas tegen de ultieme slotfase wist de Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal zich te ontdoen van zijn noorderbuur. Het verschil tussen de twee was aan de meet uiteindelijk slechts acht tellen. Logischerwijs behield Iserbyt de leiding in het klassement, waar hij zo'n anderhalve minuut voorsprong heeft op Van der Haar.

Zonhoven favoriete cross Van der Haar

Dat de crosser van Baloise Trek Lions het Iserbyt niet écht moeilijk wist te maken in Koksijde kwam, gezien zijn uitspraken in het interview vooraf, niet als een grote verrassing. De 31-jarige Nederlander kondigde voorafgaand aan de cross namelijk al aan dat hij zich rustig ging houden. 'Vandaag houd ik me een beetje gedeisd. Ik denk dat er vandaag in het klassement weinig te behalen valt. Op dit parcours anderhalve minuut wegrijden van Iserbyt zal moeilijk worden. Ik wil vandaag gewoon zo goed mogelijk doorkomen met zo min mogelijk krachten.' En zo geschiedde dus.

Over het parcours in Koksijde was Van der Haar sowieso al niet echt te spreken. 'Ik vind het jammer dat de organisatie die loopstroken er terug in heeft gelegd. Als je technisch goed door het zand rijdt, heb je er eigenlijk niks meer aan. Je moet daarna namelijk sowieso lopen.' Op zaterdag 7 januari staat Van der Haar aan het vertrek in de Superprestige van Gullegem. Ook in de Wereldbekermanche van Zonhoven geeft hij een dag later acte de présence. Zonhoven is het favoriete parcours van 'de Terriër van Woudenberg'. Normaliter werd de cross in Zonhoven altijd in oktober of december verreden. Van der Haar baalt als een stekker dat de cross nu in januari wordt georganiseerd. 'Ik heb er wel zin in, maar de wedstrijd valt nu op zo'n slecht moment dat ik het wel enorm jammer vind.'

Van der Haar blij met constante vorm

Het seizoen van de tweevoudig Europees kampioen veldrijden mag bestempeld worden als misschien wel zijn meest constante ooit. Van der Haar deed dit seizoen al mee aan meer dan twintig crossen en finishte geen enkele keer buiten de top-zes. Van de renners die ook meer dan twintig wedstrijden reden, evenaarde alleen Michael Vanthourenhout deze prestatie. Naar eigen zeggen heeft Van der Haar het echter niet anders aangepakt dan in andere jaren. 'Ik heb mijn voorbereiding eigenlijk helemaal niet anders aangepakt. Het gaat gewoon enorm goed. Ik weet op dit moment mijn conditie erg goed vast te houden', aldus de ex-renner van het Rabobank Development Team, die ten slotte aangeeft ook in 2023 zich niet op het wegwielrennen te focussen.

Youri van den Berg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws