Van der Haar houdt Aerts bij rentree op de finish van podium in Sint-Niklaas, Vanthourenhout wint Veldrijden
Veldrijden

Van der Haar houdt Aerts bij rentree op de finish van podium in Sint-Niklaas, Vanthourenhout wint

Van der Haar houdt Aerts bij rentree op de finish van podium in Sint-Niklaas, Vanthourenhout wint

Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zaterdag de Waaslandcross te Sint-Niklaas winnend weten af te sluiten. Toon Aerts kende een geslaagde rentree bij massale belangstelling en deed direct mee om de knikkers, maar moest net voor de meet genoegen nemen met een vierde plek achter Lars van der Haar en Eli Iserbyt.

Na twee jaar was het dan eindelijk zover, de rentree van Aerts in het shirt van Deschacht-Hens-Maes in het crosspeloton. De Belg voelde zich in de Waaslandcross te Sint-Niklaas gesteund door bussen vol supporters uit zijn Rijkevorsel, die allemaal om maar één reden naar de veldrit afgezakt waren: het steunen van hun 'verloren' zoon na alles wat er rondom zijn persoon gebeurd was.

Vanop de laatste rij moest Aerts - met Europese bandjes - aan zijn veldrit beginnen, waar in de verkenning al een ongeluk had plaatsgevonden. Jens Adams, de nummer zes van het WK, maakte bij een sprong over de balken een fout en vloog over de kop. Met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen, nog voor Lucinda Brand bij de vrouwen won, werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Aerts trapt af met stevige inhaalrace

Zonder Adams werd de boel dus op gang geschoten. Aerts nam bij de start direct tien plaatsen voorsprong, terwijl het broer Thijs was die resoluut de kop nam. Ook favorieten als Eli Iserbyt en Vanthourenhout waren vanaf het begin bij de zaak. Datzelfde gold voor Daan Soete en Corné van Kessel, de ploeggenoten van Aerts. Zij reden als gekken achter de andere crossers aan, om op die manier het pad te kunnen plaveien voor d'n Toon.

In de tweede ronde lukte het Vanthourenhout dan toch om weg te rijden, al had Aerts zijn positie achter de grote mannen (bij onder meer Lars van der Haar) ingenomen. Dat had echter al de nodige inspanningen gekost, dus op dat moment stokte de snelle positiestijgingen wel een beetje. Iserbyt zorgde er ondertussen voor dat de voorsprong van Vanthourenhout toenam, door daarachter het tempo te drukken. De Europees kampioen reed er op die manier al vlot twintig seconden voor.

Daarachter werd er schifting gemaakt door Joran Wyseure van Crelan-Corendon, maar uiteindelijk bleef de boel allemaal vrij dicht bij elkaar. Halfweg cross kreeg Aerts toch zienderogen meer moeite, waarbij het bekkie steeds verder open ging van de inspanning. Hij moest mannen als Iserbyt, Lars van der Haar en Wyseure dan ook laten gaan, al was het nog lang niet definitief. Net voor het ingaan van de slotronde sloot hij op karakter aan.

Iserbyt snelde er daar van weg, om op die manier plek twee veilig te stellen. Daarachter probeerde ook Wyseure weg te rijden, maar Aerts zat hem op de hielen. De man van Deschacht-Hens-Maes sloot net voor de laatste, rechte lijn aan, waardoor de sprint uitkomst moest bieden. Daarin klopte Aerts Wyseure, maar kwam Van der Haar zijn ex-ploeggenoot net voor de lijn nog passeren.

Uitslag Exact Cross Sint-Niklaas mannen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws