Van der Poel snelt in het zand van Zonhoven naar perfect rapport in het veld, Nieuwenhuis tweede Veldrijden
Veldrijden

Van der Poel snelt in het zand van Zonhoven naar perfect rapport in het veld, Nieuwenhuis tweede

Van der Poel snelt in het zand van Zonhoven naar perfect rapport in het veld, Nieuwenhuis tweede

Mathieu van der Poel heeft er zondag opnieuw een onemanshow van gemaakt in de wereldbekermanche van Zonhoven. De 28-jarige Nederlander van Alpecin-Deceuninck wachtte exact 24 minuten om zijn eerste en enige demarrage te plaatsen, wat meteen voldoende was voor de zege. Joris Nieuwenhuis en Laurens Sweeck vervolledigden het podium.

Geen Wout van Aert of Tom Pidcock in Zonhoven en dus vervulde Van der Poel de rol van topfavoriet wederom als enige. Niet dat de twee van de 'Grote Drie' dit seizoen veel in de pap te brokken hebben, want het was al Van der Poel wat de klok sloeg. De vijfvoudige wereldkampioen had voor de start nog altijd een maximumscore achter zijn naam staan en ging in de mythische Kuil op zoek naar een perfect puntenblad.

Bij de vrouwen was het drama alom in het zand van Zonhoven. Lucinda Brand maakt in een leidende positie een zware val en moest met veel bloed aan de neus in tranen opgeven. Ook de mannen werden niet van het onheil gespaard. Cameron Mason ging bij de eerste duik in het veld (en dus niet in het zand) meteen tegen de vlakte en moest achteraan het pak opnieuw plaatsnemen. De 23-jarige Britse kampioen zag dat zijn fiets het begeven had en gaf er met een geschaafde, maar geen al te erge blessure, de brui aan.

Van der Poel heeft aan één demarrage genoeg om weg te rijden

Zandspecialist Laurens Sweeck was daarentegen wel goed. De Belg van Crelan-Corendon voelde zich als een vis in het water op deze ondergrond en vormde na de eerste ronde de kopgroep met Van der Poel, Ronhaar, Toon Vandenbosch en Joris Nieuwenhuis. Eli Iserbyt, die er opnieuw bij was, na zijn opgave in Hulst, kon als wereldbekerleider niet achterblijven en ook Thibau Nys en Joran Wyseure, zaterdag nog strijdend om het podium in Gullegem, etaleerden hun goede vorm. Europees kampioen Michael Vanthourenhout besloot een non-race te houden na zijn zege zaterdag in West-Vlaanderen en maakte een rustig trainingsritje met het oog op het BK van volgende zondag in Meulebeke.

Ronhaar had geen zin in een zondagsritje en legde er duchtig de pees op met de vijfvoudige wereldkampioen in het veld. De ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen keek de kat mede door een gure wind wat uit de boom en trok zich bij het begin van de derde ronde met nauwelijks enkele lenderukken los van alles en iedereen. Al na enkele minuten had de Nederlander al een voorgift van meer dan tien seconden.

Nieuwenhuis gaf zich niet gewonnen en ging solo achter zijn landgenoot aan, maar besefte dat dat onbegonnen werk was en liet zich opnieuw inlopen door Sweeck, Ronhaar en Vandenbosch. Nys en Wyseure betaalden hun snelle start en hun zware cross van zaterdag cash en vielen terug in de achtergrond en ook Iserbyt liet zien dat hij nog niet helemaal de oude is, Lars van der Haar kreeg zijn diesel langzamerhand in gang en maakte omgekeerde bewegingen.

Achter de eenzame Van der Poel werd het een duel tussen de duo's van Crelan Corendon en Baloise Trek Lions, tot Vandenbosch ploegmaat Sweeck moest laten rijden na een zeldzame val in de Kuil. De voormalige Belgische kampioen zat in de Nederlandse tang en Nieuwenhuis belette dat Sweeck zijn zandcapaciteiten kwijt kon door voor hem uit te rijden. De Nederlander verschalkte de Belg voor plek twee, Ronhaar en Vandenbosch vervolledigden de top vijf.

Uitslag wereldbeker Zonhoven 2024 mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws