Vanthourenhout kroont zich in Namen tot Europees kampioen veldrijden, Van der Haar tweede Veldrijden
Veldrijden

Vanthourenhout kroont zich in Namen tot Europees kampioen veldrijden, Van der Haar tweede

Vanthourenhout kroont zich in Namen tot Europees kampioen veldrijden, Van der Haar tweede

Michael Vanthourenhout heeft het EK veldrijden bij de elite mannen gewonnen. Na een spannende strijd met Lars van der Haar, was het uiteindelijk de Belg die aan het langste eind trok. Laurens Sweeck werd derde en Joris Nieuwenhuis vierde.

In de week voorafgaand aan het EK veldrijden, op en rondom de Citadel van Namen, was er veel geschreven en gezegd over de strijd die zich op zondag 6 november zou gaan ontvouwen. Op voorhand leek het een strijd te gaan worden tussen Van der Haar en een viertal Belgische concurrenten: Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Vanthourenhout en Sweeck. Niels Vandeputte, Toon Vandebosch (België) en Felipe Orts (Spanje) werden als schaduwfavorieten bestempeld.

Iserbyt ziet kansen al snel in rook opgaan door materiaalpech

De Europese veldrittop kon zich opmaken voor negen rondjes glibberen en glijden op het natgeregende parcours in Namen. Bij de start, die direct venijnig bergop liep, was Iserbyt het snelste vertrokken. Van der Haar, die bekend staat als goede starter, zat direct op het wiel van de Vlaming. Ook de rest van de favorieten maakte geen fout in de openingsfase.

Verslag gaat verder onder de tweet.

Op de eerste schuine kant in de eerste ronde beging Iserbyt echter een foutje. Dit zorgde ervoor dat hij van de fiets af moest. Daarbij kwam ook dat renner van Pauwels Sauzen-Bingoal te kampen kreeg met kettingproblemen. Als gevolg daarvan verloor Iserbyt een vijftal plaatsen en had Van der Haar een gaatje te pakken. In de achtervolging was het alleen Vanthourenhout die Van der Haar in zijn vizier kreeg. Een foutje van de Nederlander op het lastige stuk richting de kasseienstrook was de aanleiding tot het aansluiten van Vanthourenhout. Zodoende kreeg de koers een leidend duo.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Vanthourenhout en Van der Haar leken aan elkaar gewaagd. Echter ging de Vlaming onderuit, op precies dezelfde plek als dat Van der Haar eerder viel. Ook het versnellingsapparaat van de Belg leek kuren te vertonen. Stukje bij beetje wist de ‘Terrier van Woudenberg’ zo zijn voorsprong uit te bouwen.

Kat-en-muisspellen tussen Van der Haar en Vanthourenhout, DNF Iserbyt

Halfweg koers (in de vierde ronde) werd er een opgave van Iserbyt gemeld. De opgelopen schade als gevolg van zijn materiaalpech in de eerste ronde bleek onherstelbaar voor de 25-jarige West-Vlaming. In de tussentijd leken de gouden en zilveren medaille al vergeven. De strijd om plek drie vond met nog vijf ronden te gaan plaats op meer dan een minuut van de kop van de wedstrijd.

De opgebouwde voorsprong van Van der Haar verdween als sneeuw voor de zon als resultaat van een lekke band. Een legendarische tweestrijd had zich inmiddels ontvouwd, daar Vanthourenhout de aansluiting weer had weten te maken met de 31-jarige renner van Baloise Trek Lions. Er leek echter nog niet genoeg spektakel in de wedstrijd te zijn geweest: Vanthourenhout probeerde Van der Haar onder druk te zetten en in een listige bocht ging Van der Haar andermaal onderuit (tegen een paaltje). Daardoor was Vanthourenhout weer de ontsnapte en ontstond er een gloednieuw kat-en-muisspel.

De tweede valpartij van Van der Haar
De tweede valpartij van Van der Haar

Van der Haar ziet ontketende Vanthourenhout niet meer terug

Een nieuwe stunt van de Nederlander leek er, na zijn valpartij, niet meer in te zitten. Het gat tussen de twee werd telkens ietwat groter. Met nog drie ronden te gaan moest Van der Haar een achterstand van achttien seconden zien goed te maken op de inmiddels ontketende Vanthourenhout. In de strijd om de bronzen medaille had Sweeck zich inmiddels verzekerd van die plak. Met nog twee ronden te gaan reed Sweeck namelijk meer dan een minuut achter op Van der Haar, maar had hij wel een toegift van meer dan dertig seconden op de nummer vier.

Met nog twee ronden te gaan leek de kloof niet meer de dichten voor Van der Haar. Vanthourenhout had nog niet al zijn cartouches verschoten en stevende zo goed als foutloos af op de overwinning. De Bruggeling mag zich voor ten minste één jaar Europees kampioen noemen. Van der Haar werd tweede op meer dan een halve minuut, Sweeck derde op circa twee minuten. Joris Nieuwenhuis kende een goede dag en finishte als vierde.

Uitslag EK veldrijden 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees het EK veldrijden Namen 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws