Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023 | Iserbyt, Van Empel, Van der Haar (en Nys) op gewraakte grond Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023 | Iserbyt, Van Empel, Van der Haar (en Nys) op gewraakte grond

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023 | Iserbyt, Van Empel, Van der Haar (en Nys) op gewraakte grond

Na de eenzame manche in de Verenigde Staten is de Wereldbeker veldrijden nu weer terug op heilige grond: België. In Maasmechelen, niet ver van de Nederlandse grens af, strijden de crossers zondag om de zege in de eerste Europese krachtmeting. In de Leiderstrui brengt je de ditjes en datjes bij!

De eerste editie van de cross in Maasmechelen was qua toeschouwers een groot succes. Nabij Maasmechelen Village, een grote outlet, kwamen veel mensen af op de Wereldbeker veldrijden, maar vanuit de deelnemers kwam er wel de nodige kritiek. Het parcours rondom de voormalige mijnengronden kende te veel grote stenen en dat werd na afloop dan ook feilloos uitgelicht door de deelnemers.

'Het veld bolde niet echt lekker', hield winnares Fem van Empel het destijds nog netjes. Eli Iserbyt en Lars van der Haar waren zoals altijd uitgesproken. 'Dit was geen parcours om een Wereldbekercross op te rijden. Volgend jaar komen we hier niet meer terug', stelde de Belg na een valpartij zonder blikken of blozen. 'Het is niet omdat ik hier niet win, dat ik kritiek heb. Je had gewoon nergens grip en al helemaal niet in de bochten.' Van der Haar viel hem bij. 'Het was heel gevaarlijk, dit hoort niet thuis in de Wereldbeker.'

Laatste winnaars Wereldbeker veldrijden Maasmechelen

2022 Laurens Sweek / Fem van Empel

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2023

Zoals gezegd waren de deelnemers vorig jaar absoluut niet te spreken over de omloop in Maasmechelen, waar de organisatie voor de editie dit jaar duidelijk naar geluisterd heeft. Aan de populariteit van de wedstrijd zal het in ieder geval niet al te veel afdoen: net zoals in 2022 wordt er weer flink wat publiek verwacht op de voormalige mijnsite.

Bij Het Nieuwsblad verklaarde parcoursbouwer Chris Mannaerts wat er zoal veranderd is om meer aan de eisen van de veldrijders tegemoet te komen. 'Het evenemententerrein is om te beginnen opnieuw aangelegd. Daardoor is een deel van het parcours nu voorzien van een gravelachtige ondergrond. Die is sneller en minder hobbelig' aldus de man van Flanders Classics.

'De zwaarste afdaling is uit het parcours gehaald. Daar was misschien wel het meeste kritiek op omdat er losse stenen lagen. Dat gedeelte hebben we eruit geknipt', vervolgt hij. 'Er is een zandstrook bij gekomen, ook daar liggen dus alvast over zo’n 150 meter geen stenen en de voornaamste aanpassing is misschien wel dat we de materiaalpost verlegd hebben. Daar moest vorig jaar erg scherp ingedraaid worden en daar zijn de stenen letterlijk uit de grond geremd.'

'Wel gaat het parcours door de regen zwaarder zijn dan vorig jaar, maar ik heb het gevoel dat we er alles aan gedaan hebben om alles vlekkeloos te laten verlopen', vat Mannaerts samen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023 | Iserbyt, Van Empel, Van der Haar (en Nys) op gewraakte grond

Weer
De weersvoorspellingen zijn in aanloop naar de cross in Maasmechelen flink omgeslagen. Het lijkt erop dat de renners nogal wat plenswater over zich geen heen gaan krijgen, daar het voor het overgrote deel van de dag lijkt te gaan regenen.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2023

Over de topfavoriet bij de dames hoeven we niet lang te twijfelen: dat is Fem van Empel, die dit seizoen namens Jumbo-Visma als een komeet uit de startblokken is geschoten. De jonge Brabantse richtte zich volledig op de crosswinter en dat loonde tot dusver met zeges in Beringen, Waterloo, Overijse én Woerden. Impressionant!

Leeftijdsgenootjes Puck Pieterse en Shirin van Anrooij zijn momenteel bezig met een pauze, waardoor we automatisch uitkomen bij de dames met iets meer ervaring. Ceylin del Carmen Alvarado is namens Alpecin-Deceuninck stiekem ook bezig aan een goed seizoen: in alle drie de crossen die ze afwerkte, stond ze op het podium.

fem van empel

Verder staan de Nederlandse dames uiteraard altijd met nog een hele sloot outsiders voor de top vijf aan het vertrek. Ditmaal zijn dat onder meer Annemarie Worst, Aniek van Alphen (Cyclocross Reds), Inge van der Heijden, Manon Bakker (Crelan-Corendon), Leonie Bentveld en Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal).

De Britse Zoe Backstedt van Canyon/SRAM is misschien nog wel de meest gevaarlijke outsider, al mogen we van haar op jonge leeftijd ook niet al té veel gaan verwachten. Verder houden we Laura Verdonschot, Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle uit België, Française Helene Clauzel en de Luxemburgse Marie Schreiber in de gaten.

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Maasmechelen, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds)
Long shots: Zoe Backstedt (Canyon/SRAM), Inge van der Heijden (Crelan-Corendon) en Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2023

Bij de mannen zagen we dit seizoen louter spektakel. Grote animator daarbij was Thibau Nys, die cross na cross de boel op scherp zet. In Beringen en Waterloo kon hij daarmee de zegebloemen binnenharken, in Overijse speelde een valpartij in de allerlaatste ronde hem uiteindelijk parten.

Grote tegenstander in al die wedstrijden was Eli Iserbyt van Pauwels Sauzen-Bingoal, die er in Overijse uiteindelijk met de zege vandoor ging. Iserbyt liet al meerdere keren ontvallen dat de duels met Nys hem wel scherp houden, dus laten we hopen dat dit ook aankomende zondag weer een mooie krachtmeting gaan worden.

nys iserbyt

Het draait echter zeker niet allemaal om Nys en Iserbyt, daar zowel Baloise Trek Lions als Pauwels Sauzen-Bingoal met Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar ijzersterke troeven in handen hebben. Wees niet verbaasd als één van hen in Maasmechelen plots op het hoogste schavot staat.

Laurens Sweeck, de winnaar van vorig jaar, lijkt namens Crelan-Corendon nog wat in te moeten komen na wat perikelen. Hem zien we met ploeggenoten Witse Meeussen, Toon Vandebosch, Cameron Mason (Cyclocross Reds), Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions), Felipe Orts (Burgos-BH), Gerben Kuypers, Kevin Kuhn (Circus-Reuz-Technord), Niels Vandeputte, Jente Michels (Alpecin-Deceuninck) en Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) in een brede waaier wel strijden om een plek bij de beste vijf.

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Maasmechelen, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Thibau Nys (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Long shots: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions), Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) en Cameron Mason (Cyclocross Reds)

TV Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2023

Zowel Sporza, de NOS als Eurosport brengen de cross live op televisie. De Belgen schakelen om 13.30 uur in op VRT1 voor achtereenvolgens de cross van de vrouwen en de mannen, waar de Nederlanders online op NOS.nl inschakelen. Hetzelfde geldt voor Eurosport. De sportzender brengt de uitzending op Eurosport 1 en de online platformen (Eurosport.nl/Discovery+/GCN+).

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws