Wout van Aert kent een goede generale repetitie voor WK: Jumbo-Visma-ster soleert naar de overwinning in Hamme Veldrijden
Veldrijden

Wout van Aert kent een goede generale repetitie voor WK: Jumbo-Visma-ster soleert naar de overwinning in Hamme

Wout van Aert kent een goede generale repetitie voor WK: Jumbo-Visma-ster soleert naar de overwinning in Hamme

Wout van Aert heeft op overtuigende wijze de X2O-cross van Hamme, die ook wel de Flandriencross wordt genoemd, op zijn naam geschreven. De Belg van Jumbo-Visma was na twee rondjes ribbedebie, waarna zijn concurrenten hem pas aan de finish weer terugzagen. Eli Iserbyt werd tweede, Michael Vanthourenhout finishte als derde.

Bij de vrouwen werd de Flandriencross in Hamme op knappe wijze gewonnen door Fem van Empel, die in de eerste ronde al aan een solo was begonnen. Voor de heren werd het startschot om 15.00 uur gegeven. Waar er bij de vrouwen 34 deelnemers aan de start stonden, waren er dat bij de mannen 29. Mathieu van der Poel gaf geen acte de présence in Hamme. Hij rijdt op zondag 29 januari de Wereldbekerwedstrijd van Besançon, de cross die voor MVDP geldt als zijn generale repetitie voor het WK in Hoogerheide (op 5 februari). De afwezigheid van Van der Poel resulteerde in het gegeven dat Van Aert de torenhoge favoriet was om in Hamme te triomferen.

Van Aert pakt direct de kopstart

Van Aert was tijdens de verkenning van het parcours in Hamme onderuit gegaan. Dit bleek echter zonder erg, want het was Van Aert die na de geasfalteerde aanloopfase als eerste het veld in dook. Ook Thibau Nys, zoon van tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys, mengde zich vooraan in de debatten. Na één rondje crossen in de Oost-Vlaamse modder kon er gesproken worden van een kopgroep van zes. Naast Van Aert en Nys waren namelijk ook Daan Soete, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Pim Ronhaar bij de pinken.

Verslag loopt verder onder de tweet.

Na twee ronden in de grupetto te hebben gereden, vond Van Aert het wel welletjes. De 28-jarige Vlaming gooide de turbo aan en begon in rondje drie aan zijn solo-onderneming. Hij slaagde hier dan ook glansrijk in. Zijn voorsprong liep in een mum van tijd op tot meer dan een halve minuut. In de strijd om de twee overige podiumplaatsen leek er zich een duel tussen drie crossers voor te gaan doen: Iserbyt, Vanthourenhout en Ronhaar.

Er staat geen maat op Van Aert

Naarmate de koers vorderde, bouwde Van Aert zijn voorsprong elke ronde een beetje verder uit. De strijd om de tweede plaats was dan ook vele malen spannender. Het Pauwels Sauzen-Bingoal-duo Iserbyt en Vanthourenhout kwamen maar niet van een bijzonder sterk ogende Ronhaar af. Ronhaar leek het tempo zelf zo nu en dan wat te drukken, in de hoop dat Lars van der Haar vanuit de achtergrond de aansluiting bij het trio kon maken en er een twee-tegen-twee-situatie zou ontstaan. Daar hadden Iserbyt en Vanthourenhout echter geen oren naar. Zij besloten op hun beurt het tempo hoog te houden. En met succes: Van der Haar wist te aansluiting niet te maakte en zwemde in zijn uppie rond op plaats vijf.

Waar het er gedurende de cross lang naar uit zag dat we een sprint-à-trois gingen krijgen om de tweede plaats, werd deze verwachting in de laatste rondes toch weggenomen. Iserbyt had zich namelijk weten te ontdoen van zijn concurrenten. Daarachter had Vanthourenhout Ronhaar weer achter zich gelaten. Dit resulteerde in een volledig Belgisch podium. Van Aert triomfeerde, Iserbyt werd tweede en Vanthourenhout derde.

Uitslag X2O Trofee Flandriencross Hamme 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws