Voorbeschouwing NK mannen 2021 | Wie houdt Van der Poel af van nieuwe titel? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing NK mannen 2021 | Wie houdt Van der Poel af van nieuwe titel?

Voorbeschouwing NK mannen 2021 | Wie houdt Van der Poel af van nieuwe titel?

Na het Nederlands kampioenschap tijdrijden is het ook tijd voor de wegrace! Net als vorig jaar is het een parcours met als hoogtepunt de VAM-berg of Col du VAM. In maar liefst 27 rondes moeten de renners 54 beklimmingen trotseren, dus dat belooft een ware uitputtingsslag te worden. In de Leiderstrui bereidt u voor op wat er komen gaat!

Nu de tijdrittitels vergeven zijn, staat ook de wegrace van het Nederlands kampioenschap op het programma. Op zondag 20 juni gaan de mannen over een parcours rond de VAM-berg strijden om het rood-wit-blauw dat nu om de schouders van Mathieu van der Poel hangt, die vorig jaar zijn tweede nationale titel won. Daarmee is hij nog niet in de buurt van recordhouder Jorinus van der Wiel. Die won tussen 1915 en 1925 maar liefst vijf keer.

Ook van het huidige peloton is Van der Poel niet de meest succesvolle renner wat betreft Nederlandse kampioenschappen. Uit het recente verleden heeft Michael Boogerd driemaal de Nederlandse driekleur gewonnen, waarnaast Van der Poel ook Niki Terpstra voor zich moet dulden, al kan de renner van Alpecin-Fenix de twee wel evenaren als hij zondag zijn derde nationale titel in de wegrace weet te veroveren. Aangezien het parcours vrijwel hetzelfde is als vorig jaar, toen hij met overmacht won, is dat toch een scenario waar ernstig rekening mee gehouden moet worden.

Laatste winnaars NK mannen

2020: Mathieu van der Poel
2019: Fabio Jakobsen
2018: Mathieu van der Poel
2017: Ramon Sinkeldam
2016: Dylan Groenewegen
2015: Niki Terpstra
2014: Sebastian Langeveld
2013: Johnny Hoogerland
2012: Niki Terpstra
2011: Pim Ligthart

Parcours en tijden NK mannen 2021

De renners staat een lokale ronde van 7,3 kilometer te wachten rond de VAM-berg. Het parcours van 2021 is vrijwel identiek aan dat van 2020, toen Van der Poel met een ruime voorsprong solo over de meet kwam. Het enige verschil is dat dit jaar 27 rondes in plaats van 25 rondes worden afgelegd. Daardoor moeten in totaal 197 kilometers afgelegd worden in Wijster, een plaatsje in Drenthe.

Het parcours bevat twee hoogtepunten, namelijk twee verschillende beklimmingen van de VAM-berg. De tot heuvel omgetoverde vuilnisbelt is net als vorig jaar het decor van de nationale wegrace. De ronde wordt afgetrapt met een afdaling, waarna het klimwerk direct begint. Dan moeten de renners de korte kant van de VAM-berg op van 200 meter aan twaalf procent stijging. Vervolgens is het een lange lus over smalle wegen naar het einde van het parcours, waar de volgende beklimming te wachten staat.

Voorbeschouwing NK mannen 2021 | Wie houdt Van der Poel af van nieuwe titel?

Die slotbeklimming is een zeer venijnige. Met een gemiddelde van zeven procent over 500 meter is het op het oog nog wel te doen, maar dat wordt anders wanneer de klim beter bekeken wordt. Onderweg krijgen de renners te maken met een stuk met kasseien van 160 meter van gemiddeld 15 procent en maximale stijgingen van 24 procent. In totaal gaan de renners beide beklimmingen 27 keer omhoog, wat het parcours uiteindelijk toch erg pittig maakt. Vorig jaar wisten uiteindelijk maar zeventien renners te finishen, wat onderstreept dat dit parcours een ware slijtageslag is.

Beklimmingen
VAM-berg: 200 meter aan 12%
VAM-berg: 500 meter aan 7% (inclusief 160 meter kasseien aan 15% gemiddeld met maximaal 24%)

Tijden
Start: 12.35 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer
Volgt nog...

Favorieten NK mannen 2021

Mathieu van der Poel. Dat is eigenlijk alles wat we hoeven te zeggen. Hij liet in de Ronde van Zwitserland zien in topvorm uit zijn hoogtestage te zijn gekomen, terwijl hij vorig jaar het hele peloton op een hoop reed in het Nederlands kampioenschap dat over hetzelfde parcours ging. De vraag is dan ook vooral wie eventueel het wiel van Van der Poel weten te houden wanneer hij aangaat. Vorig jaar koos hij al heel vroeg de aanval en kwam hij anderhalve minuut voor de nummer twee over de finish na een solo van 44 kilometer. Hij is dan ook dé te kloppen man.

In zijn ploeg rijdt nog een renner die zijn vorm dit jaar al bewees op heuvelachtig parcours: Oscar Riesebeek. De mannen van Alpecin-Fenix krijgen echter wel te maken met een zeer sterk Jumbo-Visma. Timo Roosen werd vorig jaar derde en Pascal Eenkhoorn vierde, terwijl daarnaast klassiekerrenner Mike Teunissen en begenadigd klimmers als Koen Bouwman, Sam Oomen en Antwan Tolhoek mee zijn. Ook renners als Tom Dumoulin en David Dekker kunnen daar hun steentje bijdragen aan een mogelijk teamspel om Van der Poel af te stoppen.

Voorbeschouwing NK mannen 2021 | Wie houdt Van der Poel af van nieuwe titel?
Timo Roosen werd vorig jaar derde op ruim drie minuten achterstand

Naast de nummer drie en vier van vorig jaar staat ook de nummer twee aan de start: Nils Eekhoff. De jonge renner van Team DSM maakte indruk met een zilveren prestatie en kan ook dit jaar als kandidaat opgeschreven worden. Tevens heeft hij in Cees Bol, Martijn Tusveld en Joris Nieuwenhuis sterke teamgenoten mee. Een geduchte concurrent om rekening mee te houden is Danny van Poppel. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert reed in de Elfstedenronde naar een tweede plek over een route met steile kasseiklimmen en heeft een aantal goede ploeggenoten in Boy van Poppel, Taco van der Hoorn en Maurits Lammertink, Terwijl Corné van Kessel vorig jaar zevende werd.

Een aantal andere renners die goed hebben gepresteerd op het Nederlands kampioenschap zijn Sebastian Langeveld en Niki Terpstra. Langeveld en Terpstra wisten al één en drie keer Nederlands kampioen te worden, maar wisten vorig jaar niet te finishen. Bert-Jan Lindeman is eveneens een bewezen renner in het peloton, al is hij misschien meer een type voor de langere beklimmingen dan voor een explosieve heuvel als de VAM-berg.

TV-uitzending NK mannen 2021

De mannen gaan al om 12.35 uur van start in Drenthe, maar de eerste koersuren zijn nog niet te volgen. RTV Drenthe begint op 14.25 uur met de uitzending, terwijl de NOS via NPO1 begint op 14.30 uur. Bij de NOS wordt vanaf 17.00 uur overgeschakeld naar het EK voetbal, dus dan moet de wielerliefhebber snel naar de NOS-site om een mogelijk resterend deel via de livestream te bekijken.

Pim Lansbergen (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws