Voorbeschouwing OVO Energy Tour of Britain | Van der Poel in voorbereiding op WK Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing OVO Energy Tour of Britain | Van der Poel in voorbereiding op WK

Voorbeschouwing OVO Energy Tour of Britain | Van der Poel in voorbereiding op WK

Na de Vuelta a Espana komt het wereldkampioenschap wielrennen al weer in zicht. Een mooi parcours rond Yorkshire met veel kleine heuvels biedt perspectief voor een deel van het Vuelta-peloton. Toch is er een wedstrijd die zich op papier nog beter leent als WK-voorbereiding. Die wedstrijd is de OVO Energy Tour of Britain. In de Leiderstrui kijkt vooruit naar de voorbereidingswedstrijd van onder meer Mathieu van der Poel.

Historie OVO Energy Tour of Britain

Zoals veel wielerwedstrijden is de Ronde van Groot-Brittannië vaak van naam gewisseld. In 1945 werd de wedstrijd voor het eerst verreden, onder de naam Victory Marathon. Een jaar later werd dat Brighton-Glasgow, en daar hield de chaos niet op. Die naam werd in de tien opvolgende jaren namelijk afgewisseld met Tour of Britain en Circuit of Britain.

In 1958 kwam er wat rust in de tent. De race werd de Milk Race genoemd, en dat bleef zo tot 1993. De laatste vier jaar daarvan werd rond hetzelfde parcours ook de Kellogg's Tour georganiseerd, voor het eerst uitsluitend voor professionele wielrenners. In 1998 gingen deze twee races op om samen de PruTour te vormen. Die hield het maar twee jaar vol, waarna het evenement eventjes ophield te bestaan. In 2004 kwam het van een herstart, onder de huidige naam Tour of Britain.

In zijn huidige vorm is de wedstrijd tot nu toe dus vijftien keer verreden. Twee keer won een Brit zijn thuiswedstrijd, twee keer won een Noor. De recordhouders zijn echter de Fransen en de Nederlanders, die ieder drie keer wonnen. Van de Nederlandse overwinningen was er één voor Dylan van Baarle, die in 2014 de beste was. Lars Boom won de andere twee keer, in 2011 en 2017. Hij is daarmee gedeeld recordhouder, samen met Edvald Boasson Hagen. Beide heren doen dit jaar niet mee, dus voorlopig gaat er geen renner een hattrick scoren.

Laatste winnaars OVO Energy Tour of Britain

2018 Julian Alaphilippe
2017 Lars Boom
2016 Steve Cummings
2015 Edvald Boasson Hagen
2014 Dylan van Baarle
2013 Bradley Wiggins
2012 Nathan Haas
2011 Lars Boom
2010 Michael Albasini
2009 Edvald Boasson Hagen

Deelnemende ploegen OVO Energy Tour of Britain

Vanuit de WorldTour doen er dit jaar tien van de achttien ploegen mee, namelijk Jumbo-Visma, Lotto Soudal, Team Sunweb, AG2R La Mondiale, Dimension Data, EF Education First, Katusha-Alpecin, Mitchelton-Scott, Movistar en Team INEOS. Het deelnemersveld wordt opgevuld met Procontinentale teams, waaronder het Corendon-Circus van Mathieu van der Poel.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours OVO Energy Tour of Britain

Etappe 1, 7 september: Glasgow-Kirkcudbright (201,5 km)

De eerste etappe van de ronde is direct flink heuvelachtig. Het gebied in Schotland beschikt over een aantal steile hindernissen, waarvan er vandaag een hoop bedwongen worden. De meeste hoogtemeters liggen in de eerste helft van de etappe, maar op dertig kilometer van de finish liggen nog een paar verraderlijke heuveltjes. Een massasprint lijkt uitgesloten, maar een sterke sprinter kan eventueel overleven.

Etappe 2, 8 september: Kelso-Kelso (165,9 km)

De tweede etappe is beduidend vlakker dan de eerste, maar beschikt wel over wat kasseien. Op het oog is het de etappe waarin wel gesprint kan worden, maar dan zullen de sprintersploegen hard moeten werken. In deze ronde is er geen enkele echt rustige dag. Het voordeel voor de rappe mannen is de locatie van de laatste klim. In Dingleton wordt er geklommen, maar ruim twintig kilometer van de meet zijn de renners al boven. In de afdaling kan dus nog wat worden goedgemaakt.

Etappe 3, 9 september: Berwick-upon-Tweed-Newcastle (183,2 km)

In de derde etappe liggen de heuvels nóg eerder in het parcours. Dat betekent niet dat het nog idealer is voor de sprinters. De aankomst loopt namelijk licht op, waardoor de pure sprinters het misschien moeilijk kunnen krijgen tegen de klassiekerspecialisten van dit peloton. Daarvan zijn er een hoop aanwezig, omdat zij vrijwel allemaal in Yorkshire aan de start willen staan.

Etappe 4, 10 september: Gateshead-Kendal (173,2)

De vierde etappe gaat door het gebied waar het WK ook zal worden verreden. De zelfde wegen worden nauwelijks aangedaan, maar de etappe zal een extra inzicht geven in de kanshebbers voor de regenboogtrui. Er wordt hier gefinisht op een steile muur van een halve kilometer aan 11 procent, dus de klassementsrenners kunnen hier wellicht een gaatje slaan.

Etappe 5, 11 september: Birkenhead-Birkenhead (174,1)

Ook in deze etappe zullen de klassementsrenners volledig op hun post moeten zijn. De klimmen zijn weer laat in het parcours, dus slecht nieuws voor de sprinters. Het laatste klimmetje heet Flaybrick Hill. In deze 1,5 kilometer zullen de Groenewegens van het peloton niet bij kunnen blijven, dus de bonificatieseconden zullen eventueel belangrijk zijn voor het eindklassement.

Etappe 6, 12 september: Pershore-Pershore (14,4)

Dan de tijdrit. Deze etappe zal zeer van belang zijn als blijkt dat de toppers weinig voor elkaar onder doen op de heuveltjes. Veertien kilometer is niet zo lang, maar genoeg om tientallen seconden verschil te maken in het klassement. Het parcours is enorm vlak, dus de heuvelspecialisten zullen het verschil in de andere etappes moeten maken.

Etappe 7, 13 september: Warwick-Dassett (188,7)

Vandaag vertrekken de renners vlakbij de geboorteplaats van William Shakespeare. De mannen in het peloton zullen de gevleugelde woorden van de toneelschrijver zeer goed kunnen gebruiken, want we gaan een zware dag tegemoet. De finale begint met een hele steile beklimming van Sun Rising Hill. Daarna wordt drie keer geklommen in Burton Dassett, een korte klim van vijf procent. Renners die sterk zijn in de Amstel Gold Race zullen zin hebben in deze etappe...

Etappe 8, 14 september: Altrincham-Manchester (166 km)

Dan de laatste etappe. Dit is de etappe waar de sprinters op zullen hebben gewacht. Zij hebben een hoop heuvels verteerd, en zullen dat vandaag nog steeds moeten doen. Toch kunnen zij zich opmaken voor een eindsprint, omdat de heuvels in deze etappe relatief vroeg komen. De finish in Manchester loopt wel weer iets op, want makkelijk wil de Britse organisatie het natuurlijk niet maken.

Favorieten dagzeges OVO Energy Tour of Britain

Voor de drie verwachte sprints zijn een paar sterke renners afgereisd. Als Nederlanders hebben wij veel om naar uit te kijken, Dylan Groenewegen, Cees Bol en Moreno Hofland staan allemaal aan de start. Team INEOS komt met Ben Swift, en Dimension Data hoopt dat Mark Cavendish zichzelf kan vinden in zijn thuisland. Israel Cycling Academy speelt Davide Cimolai uit.

Mochten de pure sprinters het te zwaar vinden, kan Mathieu van der Poel ook vaak iets uitrichten na een zware koers. Hij zal dan wel concurrentie krijgen van Matteo Trentin, specialist op dat gebied. Voor de heuveletappes zullen we moeten kijken naar de klassementsrenners. In deze koers zijn dat renners die sterk zijn in de heuvelklassiekers.

Favorieten eindzege OVO Energy Tour of Britain

Mathieu van der Poel werd al genoemd. In principe heeft hij in alle acht de etappes de mogelijkheid om te winnen. Dat zal echter niet zijn hoofddoel zijn, want hij is hier voornamelijk in voorbereiding op het WK. Er zijn meer Nederlandse klassiekerspecialisten aan de start. Mike Teunissen en oud-winnaar Dylan van Baarle zijn beiden vaak sterk in het voorjaar. Vooral die laatste is dit jaar ook veel beter gaan klimmen.

Er is ook een mogelijkheid dat de koers zodanig hard wordt gemaakt dat ook die mannen af en toe tijd aan de broek krijgen. Er staan namelijk ook nog wat betere klimmers aan de start. Israel Cycling Academy stuurt de Belg Ben Hermans. Zijn landgenoot Tiesj Benoot zal de kleuren van Lotto Soudal verdedigen. Namens AG2R staat Tony Gallopin aan de start, en Team INEOS heeft ook nog wat sterke mannen naast Van Baarle. Gianni Moscon, Pavel Sivakov en Eddie Dunbar kunnen het werk allemaal aan. Kortom, het wordt een spannende week. Movistar stuurt Mikel Landa en Richard Carapaz.

TV en tijden OVO Energy Tour of Britain

De Ronde van Groot-Brittannië zal op de Eurosport Player te zien zijn. Sporza is druk met de Vuelta a Espana, dus daar zal het niet live te volgen zijn. Iedere dag wordt er rond het middaguur gestart, en zal de finish bereikt worden tussen kwart over vier en kwart voor vijf. (foto: Proshots)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws