Voorbeschouwing Ronde van Wallonië | Secondespel tussen sprinters en puncheurs? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Wallonië | Secondespel tussen sprinters en puncheurs?

Voorbeschouwing Ronde van Wallonië | Secondespel tussen sprinters en puncheurs?

Terwijl de Tour de France nog in volle gang is en de focus van menig wielerliefhebber volledig op Frankrijk ligt begint er ook in België een wielerwedstrijd. De ronde van Wallonië staat namelijk op het programma en zal de komende dagen het decor zijn van een vijftal ritten. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Ronde van Wallonië:

Historie Ronde van Wallonië

Hoewel België een van de landen is met de grootste wielerhistorie is de Ronde van Wallonië in tegenstelling tot veel andere wedstrijden nog niet zo heel oud. In 1974 stond de eerste editie van deze wedstrijd op het programma, zij het toen nog onder een andere naam. De Ronde van West-Henegouwen is namelijk de naam waaronder de eerste editie van deze koers plaats vond. De winnaar van deze, toen nog door amateurs gereden, koers was Luc Demets, een in Kortrijk geboren Belg.

Tot aan 1995 zullen de voorgangers van de Ronde van Wallonië gereden blijven worden door amateurs. Maar vanaf 1996 gaan de profs deze ronde betwisten. De eerste echte grote naam die we terug vinden op de ereplaats is de winnaar van de editie in 1998. Dat jaar schrijft Frank Vandenbroucke de Ronde van Wallonië bij op zijn palmares. In de jaren daarna volgen nog meerdere bekende winnaars, waarvan Paolo Bettini in 2002 toch wel de grootste naam is.

Als we naar de nationaliteiten van de winnaars kijken dan is het maar liefst negentien keer voorgekomen dat een Belg victorie mocht kraaien in zijn eigen land. Negen keer gebeurde dat toen de koers nog door amateurs werd gereden en maar liefst tien keer was een Belg de eindwinnaar in de periode dat de Ronde van Wallonië een profkoers is. Na de Belgen zijn de Italianen hier de grootste veelwinnaars, op de voet gevolgd door de Nederlanders. Vier keer wist een Nederlander de Ronde van Wallonië op zijn naam te schrijven. De eerste Nederlandse winnaar was Jo Maas in 1978, terwijl Niki Terpstra in 2015 de laatste Nederlandse winnaar was. Tussendoor wisten ook Joost van Adrichem en Gerben Löwik de koers nog op hun naam te schrijven.

Laatste winnaars Ronde van Wallonië

2018 Tim Wellens
2017 Dylan Teuns
2016 Dries Devenyns
2015 Niki Terpstra
2014 Gianni Meersman
2013 Greg van Avermaet
2012 Giacomo Nizzolo
2011 Greg van Avermaet
2010 Russell Downing
2009 Julien El Fares

Parcours Ronde van Wallonië

Etappe 1, zaterdag 27 juli: Le Roeulx – Dottingnies (186,4 kilometer)

De eerste etappe van de Ronde van Wallonië zal starten in het plaatsje Le Roeulx, een stad in de provincie Henegouwen met zo’n 8000 inwoners. Vanaf de start zal het eerste gedeelte van de etappe naar het westen gereden worden, waarbij met constant niet ver van de landsgrens met Frankrijk af zit. Nadat de renners bij Doornik aangekomen zijn, zullen ze iets meer het Belgische binnenland intrekken, waarbij de eerste heuvels van de ronde op het programma staan, hierbij wordt ook de Kruisberg meegenomen die 1,1km lang is aan 5,6% gemiddeld. Doordat deze heuvels volledig in het middengedeelte van de etappe liggen is het waarschijnlijk dat de eerste etappe uitdraait op een sprint in finishplaats Dottingnies.

Etappe 2, zondag 28 juli: Waremme – Beyne Heusay (170,4 kilometer)

De tweede etappe zal al een stuk zwaarder zijn dan de eerste en hier mogen dan ook verschillen worden verwacht voor het klassement. Vanuit Waremme zal koers gezet worden richting Beyne Heusay. Dit gaat veelal over een parcours rond de bekende plaatsen Huy en Luik. Het parcours is heuvelachtig, maar de echt bekende, steile Ardennenklimmen worden veelal gemeden. Wel zitten er in de finale meerdere heuvels zoals de Mur de Fayembois (2,8 kilometer aan 4,5%) en de Côte de Forêt (3 kilometer aan 5,4%). De Finish in Beyne Heusay ligt op de al eerder genoemde Mur de Fayembois. Geen hele steile klim, maar zeker zwaar genoeg om verschillen te maken.

Etappe 3, maandag 29 juli: La Roche-en-Ardenne – Verviers (194,2 kilometer)

La Roche-en-Ardenne zal voor vele wielrenners die regelmatig in de Ardennen vertoeven bekend klinken. Hoewel hier niet meteen de meest bekende klimmen van de Ardennen te vinden zijn, zijn de heuvels hier wel veelal lang en zwaar. Toch worden ook deze dag de meeste zware klimmen vermeden. Enkel de Côte de Bérisménil is gecategoriseerd met 2,8 kilometer aan 6,1%. De overige kilometers zijn zelden echt vlak, maar waarschijnlijk ook niet zwaar genoeg om weg te komen bij een razend peloton. De finish in Verviers loopt ligt op, waardoor het wel een renner met macht in de benen zal zijn die hier wint.

Etappe 4, dinsdag 30 juli: Villers-le-Bouillet – Lierneux (178,2 kilometer)

De Ronde van Wallonië is alweer op de voorlaatste dag aangekomen en wederom staat er een etappe op het programma waarin het zwaartepunt vooral in het middenstuk ligt. Deze dag staan er meerdere beklimmingen op het programma waarvan de Côte d’Alsomont (4 kilometer aan 5,5%) en de Côte les Hézalles (1,7 kilometer aan 9,3%) op papier het zwaarste lijken. Door de opeenvolging aan heuvels in het middenstuk lijkt het niet ondenkbaar dat een groep sterke mannen de finale in Lierneux gaat kleuren. De finale richting Lierneux is echter niet heel zwaar waardoor het maar de vraag is of deze sterke mannen elkaar wel voldoende pijn kunnen doen.

Etappe 5, woensdag 31 juli: Couvin - Thuin (186,7 kilometer)

De laatste etappe van de Ronde van Wallonië kent dezelfde start en finishplaats als de vijfde etappe van de editie van 2017. Toen wist Dylan Teuns de kers op de taart te zetten door de etappe te winnen en daarmee zichzelf ook te verzekeren van de eindwinst. De obstakels die het peloton onderweg tegen komt lijken niet zwaar genoeg om weg te rijden, maar de aankomst zelf is op de Mur de Thuin. Met 0,4 kilometer aan 6,5% zullen hier geen grote gaten ontstaan, maar het kan wellicht net genoeg zijn om die paar seconden te pakken die nodig zijn voor de eindoverwinning.

Favorieten dagzeges Ronde van Wallonië

Veel van de etappes zullen waarschijnlijk eindigen in een sprint van een relatief grote groep. Daardoor moeten we voor de dagzeges toch vooral kijken naar de sprinters. De allergrootste naam is wat dat betreft toch met zekerheid Arnaud Demare, de Fransman van FDJ wist al met regelmaat te winnen op het allerhoogste niveau. Zijn grootste uitdagen komt wellicht ook uit Franse hoek, want Vital Concept staat aan de start met Bryan Coquard. Als het op snelheid aan komt is Jakub Mareczko altijd een gevaarlijke man, maar de heuvels zullen in sommige gevallen waarschijnlijk teveel voor hem zijn. Wel heeft hij met Szymon Sajnok nog een andere rappe man in de ploeg.

Wie zeker ook in de gaten gehouden moet worden is Quentin Hermans, de Belg die vorig jaar al goed was voor een etappe zege en een tweede plaats. Ook van de winnaar van de Tour de Yorkshire mag het een en ander verwacht worden, Chris Lawless laat dit jaar namelijk zeker zien een stapje gemaakt te hebben. Andere sprinters die het verdienen genoemd te worden zijn Thomas Boudat, Alexander Stokbro, Davide Cimolai, Timothy Dupont en Roy Jans.

Favorieten klassement Ronde van Wallonië

Voor het klassement zal het waarschijnlijk een mengeling zijn van de hierboven genoemde sprinters en de mannen die goed een heuvel aan kunnen. Wanneer er een sprinter echt bovenuit steekt lijkt het zeker niet onmogelijk dat deze de ronde ook wint. Denk daarbij dus bijvoorbeeld aan Arnaud Demare. Als we naar de meer punchy types kijken dan komt de naam van Jelle Vanendert bovendrijven. De Belg van Lotto-Soudal beleeft dit jaar niet zijn beste jaar, maar over het algemeen zijn de Belgische Ardennen toch zijn favoriete speeltuin. Een andere niet te onderschatten puncheur is Eddie Dunbar, de jonge Ier van Ineos laat sinds een jaar zien dat hij voor pittige heuvels zijn hand niet omdraait.

Katusha heeft met Nathan Haas en Ruben Guerreiro ook twee mannen aan de start staan die dit werk goed aan zouden moeten kunnen. Een man die regelmatig boven komt drijven in de Ronde van Wallonië is Quentin Pacher, de Fransman is op zijn best op korte steile heuvels, dus wellicht is dit werk net te licht voor hem, maar kansloos is hij zeker niet. Na een tweetal jaren afwezigheid op het professionele niveau laat ook Alexander Kamp dit jaar weer zien dat hij toch zeker niet misstaat als beroepswielrenner. Andere namen waar op gelet moet worden zijn Loic Vliegen, Krists Neilands, Jonathan Hivert, en Silvan Dillier. Ook de jonge Fransman Damien Touze kan zich hier wellicht gaan tonen.

TV en tijden Ronde van Wallonië

De eerste etappes van de Ronde van Wallonië zullen niet te zien zijn op televisie. Vanaf de vierde etappe is Eurosport erbij met live verslaggeving. Op dinsdag 30 juli zal de uitzending van de vierde etappe om 15:30 van start gaan. De volgende dag is Eurosport er vanaf 14:00 bij met de beelden van de vijfde en laatste etappe (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws