Sportgeschiedenis schrijven. Met dat doel ving Jumbo-Visma seizoen 2023 aan. En niet zonder succes: als eerste wielerploeg ooit kreeg de Nederlandse formatie het voor elkaar om alle drie de grote rondes in één jaar te winnen. In de vijfdelige serie All-in: The Trilogy wordt de ploeg een jaar lang gevolgd door camera's, wat een aantal zeer interessante inkijkjes heeft opgeleverd. In de Leiderstrui was aanwezig bij de première van de serie en mocht alvast alle vijf de afleveringen bekijken, en beschrijft de meest interessante beelden in dit artikel.
'Karma' voor Evenepoel en toch corona voor Kuss in de Giro d'Italia
Als eerste grote ronde stond er meteen veel druk op de Giro d'Italia. Zou deze koers niet gewonnen worden, dan kan het stukje 'sportgeschiedenis schrijven' ook meteen de prullenbak in. In extremis wist kopman Primoz Roglic zijn achterstand om te buigen in een glansrijke zege, door de klimtijdrit vele malen sneller af te leggen dan rozetruidrager Geraint Thomas. De emoties bij de Sloveen, en vooral zijn vrouw Lora Klinc, zijn aangrijpend.
Echter zijn er in die Giro meer momenten die de kijker nog niet eerder zag. En daar springt de valpartij van concurrent Remco Evenepoel uit. De Belg van Soudal-Quick Step was op dat moment - later zou hij opgeven met een coronabesmetting - de best geklasseerde klassementsrenner, maar kwam in een verregende etappe ten val. 'Dit is gewoon, echt, echt… karma', aldus Jumbo-Visma-ploegleider Marc Reef.
Vlak voor die val lag Roglic namelijk zelf bij een valpartij, waarna Soudal-Quick Step besloot om het tempo in de eerste groep op te voeren. Dat was tegen het zere been van Reef, die naast Arthur van Dongen in de auto zat. 'Godverdomme, wat een klootzakken', riep Reef. 'Nou, dit is sportief hoor. Dit is toch helemaal niet nodig.'
Evenepoel zou later in de ronde dus uitstappen met een positieve covid-test. Datzelfde had Sepp Kuss kunnen overkomen. Ook de Amerikaan testte positief op het virus, maar bleef wel in koers. 'Ik heb een positieve coronatest afgelegd, maar ik had alleen min of meer milde symptomen, geen koorts of zo', vertelt hij in de serie. Wel moest Kuss enkele dagen zich afzonderen van de groep.
Van Aert woest, Vingegaard toont hoe hij is als leider
De tweede etappe in de Tour de France kon al met potlood bij de naam Wout van Aert worden genoteerd. Uit het uitgedunde peloton was het voor de killerbees alleen zaak om niemand te laten ontsnappen, aangezien Van Aert de snelste benen zou hebben in de groepsspurt. Maar dan ziet de ploegleiding het vanuit de auto al aankomen. 'Tsjonge jonge' mompelt Van Dongen.
De Fransman Victor Lafay (Cofidis) weet namelijk in de laatste kilometer te ontsnappen. Van Aert wordt tweede, net achter Lafay. Uit frustratie gooide de Vlaming meteen een bidon tegen het wegdek, vloekte er van alles uit en vluchtte meteen de bus in. 'Verdomme. Hoe is dat nou mogelijk?', vroeg hij zich hardop af.
Niet veel later stapt ook kopman Jonas Vingegaard de bus in, waarna hij zich als waar leider opstelt tegenover Van Aert. 'Het komt heus wel. We zijn zo sterk, dus dan komt die ritzege zeker nog.' Van Aert, die de volgende dag nog wel zijn excuses aanbood voor zijn gedrag, is het daar mee eens.
Sportief manager Merijn Zeeman complimenteert de Deen daarnaast veelvuldig in de serie met onder andere hoe hij de leidende rol op zich neemt. Ook Nathan van Hooydonck, net als Zeeman aanwezig bij de première in Breda, weet te vertellen hoe Vingegaard als leider is. 'De eerste keer dan ik hem ontmoette, had ik niet zo iets van, dat is een geboren leider. Maar als hij het woord neemt in de bus, en het is een belangrijke dag voor hem en het klassement, dan luistert iedereen aandachtig.'
'Dit jaar gaan we de Tour niet winnen' en 'die fietswissel van Pogacar was zo stom'
De woede uitbarsting van Van Aert was pas het begin van de Ronde van Frankrijk. Deze grote ronde zou uiteindelijk een man-tegen-man-gevecht worden tussen de twee rivalen Vingegaard en Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). De uitkomst is inmiddels bekend, al zag de ploegleiding van Vingegaard het gedurende de ronde niet meer goed komen: 'Dit jaar gaan we de Tour niet winnen', is meermaals voorbij gekomen.
Toch wist Vingegaard de Tour naar zijn hand te zetten. Na de zestiende etappe, een individuele tijdrit over 22,4 kilometer, was de positiviteit binnen de ploegleiding weer helemaal terug: de chrono van Vingegaard was vele malen beter dan die van zijn concurrent, al was ook dat niet helemaal voorspeld.
'Ik verwacht dat wij tijd gaan verliezen', waren namelijk de woorden van performance manager Mathieu Heijboer. 'Twintig tot dertig seconden. UAE heeft ook een enorme inhaalslag gemaakt op het tijdritmateriaal.' Al wordt hier wel meteen duidelijk waarom het team Jumbo-Visma, in 2024 door het leven als Visma | Lease a Bike, zo sterk is. 'Want ons onderscheid, is dat wij geen enkel detail onbenut laten.'
En dat blijkt ook. Uit analyses is gebleken dat het niet zinvol zou zijn om een fietswissel toe te passen in de laatste kilometers van deze tijdrit, die bergop finisht. 'En ik denk dat UAE wel gaat wisselen', was Heijboer stellig. En dat gebeurde ook. Pogacar wisselde zijn tijdritfiets in voor een normale en lichtere wegfiets, wat hem uiteindelijk tijd koste. 'Dat is geen toeval', meende Heijboer, die doelt op de verschillende manier van denken en werken tussen beide ploegen. Ploegleider Grischa Niermann weet daar nog een schepje bovenop te doen: 'Die fietswissel, dat is echt zo stom'
Vuelta soap tussen Roglic, Kuss en Vingegaard
Er is al veel gezegd en geschreven over de manier hoe de Ronde van Spanje verliep voor Jumbo-Visma. Twee kopmannen werden drie kopmannen, toen Sepp Kuss langer in de rode leiderstrui bleef rijden dan verwacht. Maar vooral de manier hoe er daarna werd gereden, hield de gemoederen lang bezig. In de serie worden niet eerder vertoonde beelden over die grote ronde in de laatste aflevering openbaar. En daar spat het ongemak vanaf.
Waar Roglic zelf wilt winnen, dat ook uitspreekt, vindt Vingegaard het allemaal wel welletjes en was de eerste die opperde om de uitslag van dat moment zo te houden. In dat geval zou Kuss de Vuelta winnen, maar Kuss zelf lijkt geen echte mening te hebben en wilt graag dat de andere mannen (lees: zijn twee ploeggenoten) blijven koersen voor de eindzege. De ploegleiding weet in eerste instantie niet wat te doen, en besluit de mannen te laten koersen, tegen elkaar.
Mede daardoor komt Kuss zelf in een penibele situatie. Hij kan Vingegaard en Roglic niet bijhouden, en moet zijn eigen rode trui zelf zien te redden. Totdat Mikel Landa (Bahrain-Victorious) hem voorbij reed. 'Als je de Vuelta wilt winnen, moet je mijn wiel houden', zou de Spanjaard tegen Kuss hebben gezegd. 'Ik ben hem eeuwig dankbaar', aldus Kuss in de vijfde aflevering. 'Hij mag de rest van zijn leven bier drinken op mijn kosten.'
Alles mag gezien worden, maar één scène ontbreekt in serie
Toch besluit de ploegleiding om een einde te maken aan de situatie die is ontstaan, waarbij drie ploeggenoten tegen elkaar strijden om de eindwinst. In meerdere gesprekken is geconcludeerd dat het zo niet langer kan, en die gesprekken zijn ook allemaal te zien op beeld. 'Zegt veel over de ploeg dat mensen dit mogen zien', meent Zeeman na het zien van de eerste beelden in Kinepolis Breda.
'Het is ook altijd een beetje een strijd tussen de marketingafdeling en mijzelf. We kunnen natuurlijk makkelijk alles dicht doen en afschermen, maar dat is niet wie wij zijn. Uiteindelijk doen we dit ook voor de fans, om hen een inzicht te geven en te laten begrijpen wat er allemaal bij komt kijken. Maar we moeten niet alles prijsgeven, dat is niet in ons voordeel. Daar moet een balans tussen gevonden worden.'
Zo ontbreekt het belangrijkste gesprek van die Vuelta in de serie: het gesprek met de drie kopmannen, waarin de beslissing echt is genomen om niet meer tegen elkaar te koersen. Waarom dit niet op beeld staat? Dat werd Zeeman naderhand gevraagd door de aanwezige pers. 'Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist dat dit niet gefilmd werd. Ik dacht eigenlijk dat het er wel in zou zitten, dus daar heb ik geen antwoord op. Het gesprek met z'n allen had voor mij gefilmd mogen worden, alleen heb ik er niet aan gedacht om op dat moment te zeggen 'hé jongens, je moet er nu bij zijn want we gaan samen zitten''.
Zeeman gaf daarnaast toe dat Roglic de ochtend van de laatste etappe heeft aangekondigd te vertrekken bij de ploeg waar hij acht jaren voor gekoerst heeft. 'Uiteindelijk is het heel moeilijk om te snappen, als je niet in een topsportwereld werkt. Dit zijn zulke speciale karakters. Primoz Roglic is geworden wie hij is door de manier hoe hij zichzelf opstelt, maar daar zit wel een ravel randje aan. Ik had ook liever gehad dat hij had gezegd, 'Sepp je hebt me zo veel geholpen, deze is voor jou.' Maar zijn winnaarsmentaliteit is zo extreem diep, dat ga je er niet uithalen.'
De serie is vanaf 16 maart via Amazone Prime te bewonderen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties