Asgreen klopt Van der Poel in de sprint na spannende Ronde van Vlaanderen

Asgreen klopt Van der Poel in de sprint na spannende Ronde van Vlaanderen

Kasper Asgreen heeft na een spetterende koers de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De renner van Deceuninck-Quick-Step rekende in een finale om duimen en vingers bij af te likken af met Mathieu van der Poel, met wie hij van Wout van Aert wegreed op de Oude Kwaremont.

Al om 10.00 uur moesten de mannen eraan beginnen, dus stonden de grote namen al om 09.30 uur te bibberen op het startpodium. Dat het na de neutrale zone meteen even hard ging, was dan ook fijn voor de benen. Er werd volop aangevallen om in de vlucht van de dag te zitten, maar er slaagden maar vijf renners in die opzet. Jelle Wallays (Cofidis), Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise), Stefan Bissegger (EF), Mathias Norsgaard (Movistar) en Mathijs Paasschens (Bingoal-Wallonie Bruxelles) vonden elkaar en het peloton ging over de breedte van de weg.

Kopgroep van zeven, Vergaerde en Fedorov gediskwalificeerd

Het was echter nog niet klaar met aanvallen. Team DSM en Astana hadden geen mannetje mee en dus schreeuwden er een paar ploegleiders in de oortjes. Yevgeniy Fedorov (Astana) en Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix) waren twee die het probeerden, maar in plaats van dat ze elkaar vonden, werd het knokken in de koers. Fedorov ging overdreven in de remmen, alvorens Vergaerde een beuk uitdeelde aan de Kazach. Beide renners moesten zich even later melden bij de jurywagen en werden uit koers gezet.

Astana had ondertussen met Hugo Houle al een ander bereid gevonden om in de achtervolging te gaan naar de vijf leiders. Hij kreeg van DSM, Nico Denz mee. De twee leken even in een chasse patate te zitten, maar toen het peloton volledig tot rust kwam, lieten de vijf leiders de versterking van achteren toch aansluiten. Zo hadden we na 34 kilometer koers een kopgroep van zeven. Terwijl zij begonnen rond te draaien, was het keuvelen geblazen in het peloton. Sommige renners stapten zelfs even af om hun familie gedag te zeggen. Op die manier had de kopgroep reeds tien minuten cadeau gekregen, met nog 200 kilometer voor de wielen.

Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step achtervolgen

Jumbo-Visma was de eerste ploeg die verantwoordelijkheid nam. Edoardo Affini werd op kop geposteerd van het peloton, al ging het tempo daardoor niet per se omhoog. Na de eerste twee kasseistroken van de koers - de Lippenhovestraat en Paddestraat - liep het verschil zelfs op naar dik twaalf minuten. In het peloton kwamen de grote namen wel even naar voren op de kritieke punten, maar pas op 153 kilometer van de streep kwam Deceuninck-Quick-Step een handje helpen. Tim Declercq was uiteraard de man die Affini kwam ondersteunen. Het effect was nog altijd niet groot, daarvoor was het toch echt wachten op échte beklimmingen...

Vanaf de eerste keer Oude Kwaremont - op dik 130 kilometer van de meet - ging het tempo blijvend de hoogte in. UAE Team Emirates trok het pak op de Kwaremont op een lint en in de beklimmingen die volgden kwamen er meerdere ploegen aan het front. Deceuninck-Quick-Step toonde zich en ook Alpecin-Fenix nam het heft in handen. De ploeg van Van der Poel knalde twee klimmetjes over, zonder slachtoffers. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer was het weer Deceuninck, dat met Kasper Asgreen eens tempo ging maken op de Molenberg. Iedereen was bij de pinken...

Diskwalificatie Schär, crash bij favorieten na golf van aanvallen

Nadat er opnieuw diskwalificatie-ophef was - dit keer voor Michael Schär vanwege een weggegooide bidon - ging de blik op het peloton favorieten. Deceuninck-Quick-Step bleef proberen om de rest onder druk te zetten. En ook Alpecin-Fenix roerde zich opnieuw. Kevin Geniets kreeg als enige echt een kloofje, samen met onder meer Bryan Coquard en Luke Rowe. In het peloton erachter was het tempo inmiddels echter zo hoog, dat echt wegrijden lastig was.

Op 84 kilometer van de finish - en nog tien klimmetjes voor de wielen - was het verschil naar de kopgroep inmiddels onder de drie minuten gedoken. De volgende tien kilometer stond in het teken van Team DSM. Eerst ging Nils Eekhoff hard onderuit, alvorens Søren Kragh Andersen er alleen vandoor ging. De Deen ging solo over de Kanarieberg en dat was maar goed ook. Na die klim was het namelijk vallen geblazen in het peloton. Vooraan werd er gevallen, met meteen opgaves voor Van der Poels ploegmaats Oscar Riesebeek en Silvan Dillier. Kasper Asgreen, Michael Mattews, Davide Ballerini en Oliver Naesen waren belangrijke namen die na de crash even moesten achtervolgen. In het peloton werd gelukkig voor hen even getempoliseerd.

Van der Poel opent finale, Alaphilippe neemt over

Na een adempauze werd het tempo weer omhoog gegooid richting de tweede keer Oude Kwaremont, op 56 kilometer van de finish. Het was de plek waar de trouwe koplopers eindelijk afscheid namen van elkaar. Bissegger bleek de sterkste en kwam solo boven. Achter hem brandde de koers los. Van der Poel reageerde fel op een versnelling van Yves Lampaert en ramde samen met Asgreen naar boven. Van Aert zat ver en moest na de top een gat dichten. Hij deed dat indrukwekkend snel.

Na de Oude Kwaremont kwam de Paterberg, waar Van der Poel en Asgreen opnieuw samen een gat sloegen met de rest. Na de top was het echter Julian Alaphilippe die de boel verraste met een counter. Hij kwam in een groep met onder meer Tom Pidcock terecht, maar trok vervolgens op de Koppenberg solo door. Op de top kwam hij samen met Bissegger, met achter hem een samensmelting van allerlei groepjes, vroege vluchters en andere eenlingen. Van der Poel toonde op de beklimmingen constant goede benen, net als Asgreen en toch ook Van Aert.

Elite-groep vormt zich op Steenbeekdries

Na de koppenberg moest er even diep in de buidel worden getast, maar Van der Poel en Van Aert namen hun verantwoordelijkheid. Ze reden met een groepje naar Bissegger en Alaphilippe toe, waarna we heel even negen leiders hadden. Niet voor lang, want de Steenbeekdries wachtte. Het was plots Marco Haller die op de pedalen ging staan. Achter hem smolt de boel wat samen, totdat Asgreen weer versnelde. Hij kreeg Van der Poel weer mee en ook Van Aert en Alaphilippe reageerde. Na de Steenbeekdries hadden we zo een kopgroep met Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe, Asgreen, Haller én de toch nog aangesloten Dylan Teuns. Zij hadden op dertig kilometer van het einde een voorsprong van twaalf seconden op een tweede groep, met onder meer Jasper Stuyven, Pidcock en ploegmaat Dylan van Baarle.

Op de volgende hindernis, de Hotond, was er één man die vanuit de achtergrond de sprong naar voren kon maken, Anthony Turgis. Asgreen was vervolgens de eerste die een poging waagde, waarop Van der Poel en Van Aert gezwind reageerden. Alaphilippe twijfelde één seconde en liet het werk over aan zijn landgenoot Turgis, waardoor de Fransen samen met het Bahrain-Victorious duo in de verdediging gedrukt werden. Asgreen wenste niet mee te werken met de Grote Twee door het gebrek aan Alaphilippe vooraan.

Van der Poel laat Van Aert achter op Oude Kwaremont

Van Aert en Van der Poel twijfelden geen seconde, waardoor het gat met de achtervolgers snel opliep. Asgreen kon ondertussen heerlijk peuzelen, de Deen verkeerde in een luxe-positie. In de achtergrond smolt alles weer samen, met een achterstand van zo'n 25 seconden voor de achtervolgende groep. Op de Oude Kwaremont, op twintig kilometer van Oudenaarde, moest het gebeuren. En daar gebeurde het ook!

Van der Poel trok net onder de top verschroeiend hard door, waar Van Aert direct het antwoord schuldig op moest blijven. Asgreen trok zijn Deense diesel nog eens op gang en reed op de N-weg na de Kwaremont naar het wiel van Van der Poel toe. In de achtergrond was het ondertussen ook hommeles; de achtervolgende groep sloeg volledig uiteen, met Alaphilippe als voornaamste slachtoffer.

Paterberg kan geen beslissing brengen, slotfase spannend

Richting de Paterberg, het laatste obstakel van vandaag, deden zowel Asgreen als Van der Poel keurig hun kopbeurten. De één kon de ander niet lossen, terwijl Van Aert laverend in de achtergrond naar boven moest. De Belg leek hier zijn gedroomde zege in de Ronde van Vlaanderen uit zijn handen zien glippen, daar hij bovenkwam op twintig seconden.

Maar wat daarna? Hoe moet Asgreen antwoord bieden aan de sterke sprint van Van der Poel? In de achtergrond vonden de mannen eerst Van Aert en daarna elkaar in ieder geval, waardoor er in ieder geval druk op de ketel stond. De voorsprong op de achtervolgende groep was slechts 25 seconden namelijk.

Asgreen besloot ondanks zijn mindere sprint toch mee te rijden met Van der Poel, terwijl er in de achtervolgende groep stennis werd geschopt door Gianni Vermeersch, ploeggenoot van Van der Poel. Voorin begon ondertussen de spanning toe te nemen, met de slotkilometer als ultieme climax. Daarin rekende Asgreen met een lange spurt tot ieders verbazing af met Van der Poel.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Ondertussen in het peloton | Pidcock zit weer op de fiets na aanhoudende peesblessure

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en be...

Nabeschouwing: 'Die dag in de Tirreno werd duidelijk dat het gekst denkbare niet meer gek is'

Het wielerseizoen op de weg is zo goed als ten einde, maar dat wil niet zeggen dat de ploegen stilzitten. Omdat er nog genoeg...

Inval bij Bahrain Victorious wordt gelinkt aan onderzoek: 'Tizanidine in haarsamples gevonden'

Het lijkt er sterk op dat er na de inval door de Franse politie bij Bahrain Victorious, tijdens de Tour de France van 2021, n...

Quick Step-Alpha Vinyl 2022 | Ploeg pakt door: na Knox en Stybar verlengt ook Ballerini

De ploeg van Patrick Lefevere gaat in 2022 verder onder de naam Quick Step-Alpha Vinyl. In de Leiderstrui houdt bij welke wij...

Programma en uitslagen WK baanwielrennen 2021 | Succesvol toernooi voor Italië en Nederland

Het EK baanwielrennen mag dan pas net achter de rug zijn, de dames en heren van de baan krijgen niet veel tijd om daarvan te...

WK Baanwielrennen: Dubbelslag Lavreysen/Hoogland op Keirin, Paternoster verslaat Kopecky

De tweede dag van het WK baanwielrennen brengt een bomvol programma met andermaal kansen op Nederlandse medailles. De mannen...

Trek-Segafredo 2022 | Verlengd contract van Egholm brengt selectie op 31 renners

Trek-Segafredo lijkt zich op te maken voor een soort metamorfose gedurende de winter. De afgelopen jaren werd de ploeg nadruk...

Pogacar groot fan van vrouwenwielrennen: 'Pak na de Tour de camper om de vrouwen te volgen'

Tadej Pogacar en zijn verloofde Urska Zigart rijden in 2022 naar alle waarschijnlijkheid samen bij UAE Team Emirates. Het tea...

[Update] BikeExchange schakelt door en vindt in Jayco (tijdelijke?) titelsponsor voor 2022

(11 september 2021) Het Canadese bedrijf Premier Tech liet na het noodgedwongen afscheid bij Astana al weten dat het in de wi...

Philipsen beleeft seizoen van zijn leven: 'Maar Van Aert was in België en wereldwijd de beste'

Jasper Philipsen kan terugkijken op een uitstekend 2021, zo beaamt de Belg van Alpecin-Fenix in gesprek met Het Nieuwsblad. D...

Lees meer

Net binnen

Wielrennen op TV 22 oktober 2021 | Ganna-time deel twee op de wielerbaan in Roubaix!

Geen cross op vrijdag 22 oktober 2021, maar niet getreurd: in Roubaix wordt de derde dag van het WK baanwielrennen verreden,...

Programma en uitslagen WK baanwielrennen 2021 | Succesvol toernooi voor Italië en Nederland

Het EK baanwielrennen mag dan pas net achter de rug zijn, de dames en heren van de baan krijgen niet veel tijd om daarvan te...

WK Baanwielrennen: Dubbelslag Lavreysen/Hoogland op Keirin, Paternoster verslaat Kopecky

De tweede dag van het WK baanwielrennen brengt een bomvol programma met andermaal kansen op Nederlandse medailles. De mannen...

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2021 | Frisse Sweeck en Cant tegen FC Jetlag

We hebben kunnen warmdraaien met wat Ethias-crossen, vervolgens kregen we de eerste Superprestige-cross in Gieten, alvorens d...

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe voor vrouwen 2021 | Nederlandse kanshebbers op de VAM-berg!

Terwijl het mannenpeloton alle WorldTour-koersen al achter de rug heeft voor het seizoen 2021, mogen de vrouwen nog eenmaal o...

Lees meer