De Tour de France is binnen nu en tien jaar in Saudische handen, denkt Johan Bruyneel. De Belg zegt dit in de podcast TheMove, die hij onder andere maakt met Lance Armstrong. Het onderwerp kwam ter sprake toen de mannen dieper ingingen op de eerste etappe van de Ronde van de Algarve. In de absolute finale reed het merendeel van het peloton verkeerd, waardoor uiteindelijk de hele uitslag werd geschrapt.
'Iedereen had in dezelfde tijd moeten staan, zodat niemand zijn kans verloor. Maar Ganna en tien à twintig renners namen de juiste kant van de weg, terwijl de rest een fout maakte. Hij had die overwinning gewoon moeten krijgen', begint Bruyneel zijn verhaal.
Tekst gaat door onder de foto

Renners moeten de parcoursen weten volgens de regels
De schuld van het bizarre voorval werd door sommigen in de schoenen geschoven van de organisatie, want de weg had afgesloten moeten zijn. De UCI, de commissarissen en de organisatie schoven de schuld in de schoenen van de renners. 'Technisch gezien klopt dat, want volgens de regels moet een renner het parcours kennen', zegt de voormalig ploegleider van US Postal.
Toch had de finish nooit zo mogen zijn, zegt de Belg. 'Het bizarre is: ze hadden de dag ervoor nog een verkenning van de finish gedaan', doelt hij op de Lotto-ploeg. Een van hun renners ging als eerste verkeerd, waarna (bijna) het hele peloton volgde. 'Ze wisten dat de juiste kant links was. Renners weten tegenwoordig met alle technologieën tot in detail hoe een finish eruitziet. En tóch gingen ze massaal verkeerd. Het blijkt maar weer: als je volle bak gaat, ga je waar er ruimte is. Mensen zeggen vaak dat renners beter moeten opletten, maar zo werkt het niet. Ze moeten beter geleid worden – deze situatie had simpelweg niet mogen ontstaan.'
Tekst gaat door onder de foto

SafeR is hard nodig, maar dan wel in een volledig onafhankelijke positie
Ganna en een paar anderen kozen wel de goede kant. De Italiaan van INEOS Grenadiers won de rit. Helaas voor hem werd de uitslag geschrapt. Oneerlijk vinden ze in de podcast. 'Er is geen consistentie in de toepassing van de regels. Het is puur interpretatie op het moment zelf. Dat Ganna zijn overwinning werd afgenomen, is niet eerlijk. Hij deed niets verkeerd – hij won gewoon de race.'
Hoe dan ook was het weer een exemplarische situatie voor het veiligheidsprobleem in het wielrennen. De heren vroegen zich dan ook af of er meer valpartijen en meer chaos in de koersen is dan vroeger. 'Of zien we gewoon meer races die niet zo goed georganiseerd zijn als de Tour? Ik weet het niet, maar ik blijf het herhalen: ik zie commentaren die precies overeenkomen met wat ik zei—dat SafeR moet volledig onafhankelijk zijn.'
John Degenkolb pleitte vorige week ook voor zo'n onafhankelijk orgaan. En SafeR is in handen van de UCI. En daar zit het probleem volgens Bruyneel. 'De UCI wil alle macht behouden. Alles wat niet onder hun controle valt, zullen ze niet accepteren. Als iets niet door hen gesanctioneerd, gelicenseerd, gecontroleerd en goedgekeurd is, proberen ze het tegen te werken. Dan zeggen ze: alle renners die deelnemen aan die races mogen niet deelnemen aan de onze. Ze zullen er door allerlei manieren voor willen zorgen dat er niemand deelneemt, tenzij ze aan tafel mogen komen en controle krijgen.'
Tekst gaat door onder de foto

OneCycling gaat de Tour de France overnemen
En dus vindt Bruyneel, die sowieso al geen fan is van de organisatie, dat er iets moet komen buiten de UCI. En juist dat staat in de coulissen van het grote toneel te wachten: OneCycling - ook wel de Champions League van het wielrennen genoemd, is een economisch model waarbij de beste renners vaker tegen elkaar koersen en ploegen niet langer afhankelijk zijn van sponsorgeld. Veel ploegen en organisatoren zijn positief, behalve de ASO.
'De koning op het schaakbord is de Tour de France. Als je die in handen hebt, kun je daar je eigen kalender omheen bouwen en maakt het niet meer uit of je naar het WK mag of niet', zegt de host van dienst. Iets wat Bruyneel in de nabije toekomst ziet gebeuren. 'Daarom denk ik dat OneCycling op de lange termijn zal slagen. Helemaal omdat er Saudisch geld achter zit. OneCycling zal eerst starten als een soort sub-divisie, waarschijnlijk met een bepaalde mate van goedkeuring van de UCI. Maar uiteindelijk gaan de Saoedi’s de Tour kopen. Dat is onvermijdelijk. Ik zie het binnen vijf tot tien jaar gebeuren', besluit de Belg zijn voorspelling.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties