'Denk niet dat Pogacar in de buurt zit van ons systeem': voedingsprofessor Visma | LaB over de 'grote voorsprong' Wielrennen
Wielrennen

'Denk niet dat Pogacar in de buurt zit van ons systeem': voedingsprofessor Visma | LaB over de 'grote voorsprong'

'Denk niet dat Pogacar in de buurt zit van ons systeem': voedingsprofessor Visma | LaB over de 'grote voorsprong'

We hoeven eigenlijk niet meer te vertellen dat dé meest gestelde vraag in wielerland Is Jonas Vingegaard op tijd klaar voor de Tour de France? is. Onlangs werd al wel duidelijk dat mócht de Deen op tijd fit zijn voor La Grande Boucle, ze bij Visma | Lease a Bike niet bang zijn voor een inzinking à la Tadej Pogacar, die er in 2023 niet aan te pas kwam tegen de huidig titelverdediger. Ook op het gebied van voeding zijn ze bij de killer bees niet bang voor Tadej en de zijnen, zo blijkt...

In 2020 en 2021 won Pogacar de Tour, in 2022 en 2023 was de titel voor de kalme Deen. In 2022 was er voor Pogacar een hongerklop op Col de Granon. En een jaar later had hij - zo concludeerde hij zelf achteraf - te veel gegeten in de etappe op weg naar de Col de la Loze. Dit jaar lijkt Pogacar logischerwijs in het voordeel, al is dat op gebied van voeding misschien weer niet het geval. 'Ik denk niet dat de ploeg van Pogacar in de buurt zit van ons systeem, om eerlijk te zijn', stelt professor Asker Jeukendrup bij de NOS.

'Maag- en darmproblemen zijn heel normaal in de duursport', aldus Visma | Lease a Bike-professor Jeukendrup

Jeukendrup - ook actief bij NOC*NSF - is bij de Nederlandse WorldTour-brigade de man die zich sinds 2017 bezighoudt met voeding en alles daaromheen. Andere ploegen afvallen is niet zijn bedoeling, maar graag benadrukt hij wel dat het op dat gebied wel snor zit bij de geelzwarte formatie. In 2018 was er bij de ploeg nog één kok, heden ten dage zijn er verscheidene (een stuk of vijftien) en hanteert men ook een app. 'Het leidt tot een voorsprong die door andere ploegen bijna niet meer in te halen is', aldus de 54-jarige Jeukendrup.

'Heel veel ploegen zijn nog steeds op zoek naar dat laatste nieuwe wondermiddeltje', aldus de voormalig triatleet. 'Of ze kopen een grote foodtruck en denken dat ze klaar zijn met de investering in voeding. Terwijl het vaak hele basale dingen zijn. Wat krijgen de renners wanneer binnen? Dat kan elke maaltijd weer goed of fout gaan.' Ook het eten tijdens de koers is een belangrijk aspect. 'We hebben veel studies gedaan naar allerlei combinaties van koolhydraten, maar uiteindelijk zijn we uitgekomen bij de combinatie fruitsuiker en druivensuiker. Oftewel fructose en glucose. Die gebruiken allebei een andere transporter in de darmen.'

'In principe kun je daardoor dus bijna honderd procent meer koolhydraten het lichaam binnenkrijgen', calculeerde de Limburger. 'Dat levert je nog geen gouden medailles op, met alleen het verbranden van koolhydraten, maar we hebben ook onderzocht dat het prestaties wel degelijk enorm verbetert. Tot wel zeventien procent. Die effecten zijn niet klein.' Ook op de steeds frequenter terugkerende maagproblemen in het peloton reageerde specialist Jeukendrup. 'Ik denk dat daar meer oorzaken voor zijn. Maagproblemen komen sowieso best wel vaak voor. Die zijn heel normaal in de duursport. Dat heeft alles te maken met wat je precies wanneer inneemt. Wat zijn de weersomstandigheden, hoe zwaar is het? Dat zijn allemaal factoren die meespelen. En als je dan ook nog de koolhydraten inneemt, met gels en andere producten, dan ga je natuurlijk darmproblemen veroorzaken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws