🎥 Dit was genieten in Roubaix: Hayman breekt Vlaamse harten, Colbrelli wint apocalyptische editie en Van der Poel soleert Wielrennen
Wielrennen

🎥 Dit was genieten in Roubaix: Hayman breekt Vlaamse harten, Colbrelli wint apocalyptische editie en Van der Poel soleert

🎥 Dit was genieten in Roubaix: Hayman breekt Vlaamse harten, Colbrelli wint apocalyptische editie en Van der Poel soleert

We zitten aan het einde van de Heilige Wielerweek en dat betekent dat Parijs-Roubaix eraan zit te komen. De Hel van het Noorden zorgt traditioneel voor veel schade en ellende, maar is altijd een fantastische koers om naar te kijken. Bij In de Leiderstrui doken we in de archieven en selecteerden we de drie meest memorabele edities uit de recente geschiedenis.

2016: Mathew Hayman breekt Vlaamse harten en klopt Tom Boonen in de sprint

Voor de eerste duik in de geschiedenis gaan we terug naar 2016. Na zijn zege in de Ronde van Vlaanderen was Peter Sagan samen met Fabian Cancellara een van de topfavorieten in de Hel van het Noorden. De Zwitser opende de koers al in het Bos van Wallers, maar kwam op vijftig kilometer van de streep ten val. Vervolgens was het Sep Vanmarcke die op de kasseien van Carrefour de l'Arbre in de aanval ging, maar ook hij geraakte niet alleen weg. Tom Boonen kwam samen met Matthew Hayman, een overblijver van de vroege vlucht, en Ian Stannard terug tot op het wiel van Belg en het viertal mocht spurten om de zege op de piste van Roubaix.

Op papier een makkelijke prooi voor Boonen, die met een vijfde zege alleen recordhouder zou worden. De Belgische spurter had er echter al een enorm zware koers op zitten en kwam in de sprint tekort tegen Hayman, die achteraf niet kon geloven wat hem overkomen was.

Bekijk hieronder de beelden en lees verder.

2021: Sonny Colbrelli wint apocalyptische herfsteditie voor Van der Poel en Vermeersch

De editie van 2021 was misschien een van de meest apocalyptische races uit de geschiedenis van Parijs-Roubaix. De koers De koers werd door het coronavirus echter verplaatst naar oktober in de herfst, waardoor de renners een hele dag in de regen reden. Het werd een ware uitputtingsslag: tal van renners, onder wie Belgisch kampioen Wout van Aert, gingen in de modder onderuit, sommigen maakten van de omstandigheden dan weer gebruik om boven zichzelf uit te stijgen. Gianni Moscon zag zijn solo gefnuikt worden door een lekke band en werd bijgehaald door Sonny Colbrelli, Mathieu van der Poel en vroege vluchter Florian Vermeersch.

Moscon moest uiteindelijk nog passen, waardoor het drietal mocht sprinten voor de zege. De Europese kampioen versloeg Van der Poel en Vermeersch uiteindelijk en schreeuwde het uit van pijn en blijdschap. Kippenvel...

Bekijk hieronder de beelden en lees verder.

2023: Van der Poel profiteert van lekke band Van Aert

Voor de laatste editie keren we maar een jaartje terug in de tijd. Mathieu van der Poel had de Ronde van Vlaanderen aan Tadej Pogacar moeten laten en kreeg in de Hel van het Noorden grotere concurrentie van Wout van Aert. Op honderd kilometer ging het duo al furieus tekeer, maar het was Van der Poel, die met vele demarrages zijn grote Belgische concurrent wilde lossen. Op Carrefour de l'Arbre leek Van Aert een goed moment te kennen, maar reed hij op een bijzonder slecht moment lek. Dankjewel, zei Van der Poel, die solo finishte op de Vélodrome in Roubaix. Jasper Philipsen zou uiteindelijk nog zorgen voor een een-tweetje voor Alpecin-Deceuninck, Van Aert werd derde.

Bekijk hieronder de beelden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws