Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024 | Zeeslag op WorldTour-niveau! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024 | Zeeslag op WorldTour-niveau!

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024 | Zeeslag op WorldTour-niveau!

Lekker rustig inkomen zat er na de rustdag niet in voor de Giro d'Italia-deelnemers, maar op de tweede woensdag van de Italiaanse ronde zou het wel eens wat easy kunnen zijn. Tussen Foiano di Valfortore en Francavilla al Mare staan tweehonderd overwegend vlakke kilometers op de rol, waar In de Leiderstrui je uiteraard het nodige over kan bijbrengen.

Parcours etappe 11 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024 | Zeeslag op WorldTour-niveau!

Stond er dinsdag nog een rit van iets meer dan 140 kilometer op het programma, woensdag wordt de kaap van de tweehonderd gerond. Starten doen we namelijk in Foiano di Valfortore, dat in de regio ligt aar de vorige rit eindigde: Benevento. Vanaf die plek trekt het peloton dwars door de Apennijnen richting de kust, waarbij er in het eerste gedeelte van de etappe nogal wat hoogtemeters overwonnen moeten worden.

Zo'n beetje direct vanuit het vertrek begint de weg licht omhoog te lopen richting San Bartolomeo in Galdo, waar men komt via een weg die 6,5 kilometer lang vals plat is. Eenmaal we de top bereikt hebben, blijven we - alvorens de afdaling begint - op een soort plateau. Via een vrij lange afdaling van zo'n twintig kilometer trekken we vervolgens naar de voet van de enige gecategoriseerde heuvel van de dag.

De klim naar Pietracatella (7,8 km aan 5,7%) kan wel eens cruciaal blijken, daar we in de vorige spurtritten zagen dat enkele ploegen bergop verschil denken te kunnen maken. Mocht er op deze heuvel doorgekoerst worden, kan dat zomaar eens nadelig blijken voor de zwaarder gebouwde types. Nadien volgt er nog een heuvel, maar via de tussensprint in Cascalenda moet er nog wel ruim meer dan honderd kilometer gekoerst worden.

Daarbij trekken we richting de Adriatische kust, die bereikt wordt in Termoli. Vervolgens zetten de coureurs met zeezicht hun weg voort richting Francavilla al Mare, waarbij er geen noemenswaardige hindernissen meer te bekennen zijn op het parcours. Ideaal terrein dus voor de spurtersploegen om te controleren, al zou het niet de eerste keer zijn in de Giro als het dan alsnog misliep.

Héél technisch mogen we de finale niet noemen. In de laatste vier kilometer zien we slecht twee bochten, waarbij de laatste rechte lijn zelfs drie kilometer lang is. Daar kunnen de treintjes dan dus perfect gevormd worden voor een clash tussen de snelle mannen in deze Giroweek.

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024 | Zeeslag op WorldTour-niveau!

Beklimming
48,4 km: Pietracatella (7,8 km aan 5,7%)

Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: rond 17.10 uur

Weer etappe 11 Giro d'Italia 2024

Vrees voor het weer? Niet echt nodig, vanuit de start blaast de wind - bij temperaturen rond de 23 graden Celsius - lekker in de rug, alhoewel dat richting het bereiken van de Adriatische kust logischerwijs wel wat draait. In de laatste vlakke fase staat de wind dus wel in de zij, maar in de Giro heeft dat zelden invloed.

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024

Er zijn nog redelijk wat sprinters in de koers, die deze rit van de Giro d'Italia vanaf het begin zullen hebben aangestipt: een massaspurt met een compleet peloton lijkt ons dan ook het meest aannemelijke scenario voor deze elfde etappe, ondanks de aanwezigheid van enkele listige beklimmingen in de eerste helft van de etappe.

Reden? Een ploeg als Alpecin-Deceuninck zal de vingers niet nog eens willen branden aan het hardmaken van de koers na de gebeurtenissen richting Lucca, ondanks het klimvermogen van hun sprinter Kaden Groves. Die heeft baat bij een zware koers, maar de hellingen liggen zó ver van de meet... dat het ook voordeel kan hebben van de hulp van het Lidl-Trek van Jonathan Milan.

De Italiaan is samen met Tim Merlier (Soudal Quick-Step) vermoedelijk de snelste man in koers, maar de Belg kwam eind vorige week hard ten val in de tijdrit en lijkt de gevolgen daarvan te ondervinden. Ook bot de snelheid van Merlier doorgaans al wat af in week twee, maar we laten ons graag het tegendeel bewijzen woensdag.

Voor Fabio Jakobsen van dsm-firmenich PostNL kan deze elfde etappe zomaar eens zijn eerste échte kans blijken in deze Giro. De Nederlander kwam tot dusver nog niet aan sprinten toe, maar heeft hier mogelijk een opportuniteit. Hij moet het na het uitvallen van Bram Welten en ziekte en een crash van Tobias Lund Andresen al wel met een pionnetje minder doen.

1162659980

Er zijn nog rappe mannen: wat te denken van Alberto Dainese, Tudors troef? Of Phil Bauhaus, een man van Bahrain Victorious die altijd wel meedoet om de prijzen? Daarbij rekenen we ook Caleb Ewan (Jayco AlUla), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), David Dekker (Arkéa-B&B Hotels) en Fernando Gaviria (Movistar) tot de heren die het van deze vlakke spurts moeten hebben. Dat is tevens het geval bij Giovanni Lonardi (Polti-Kometa) en Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani) van de Italiaanse procontinentale teams.

Ook zijn er nog types die - net als Groves - houden van een wat zwaardere etappe, maar ook snel zijn. Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Madis Mikhels (Intermarché-Wanty), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R) en zelfs het duo Jhonatan Narvaez/Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) behoren tot die categorie.

Is er dan helemaal geen kans voor de vlucht? Jawel, maar dan zijn er wel meerdere sterke pionnen nodig. Genre Tim van Dijke (Visma | Lease a Bike), Jenthe Biermans (Arkéa - B&B Hotels), Davide Ballerini (Astana) en Lewis Askey (Groupama-FDJ), die kunnen het de grote groep nog wel eens lastig maken.

Favorieten etappe 11 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Alberto Dainese (Tudor) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)
Long shots: Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Madis Mikhels (Intermarché-Wanty), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Fernando Gaviria (Movistar)

Poll

Wie wint rit 11 in de Giro?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news