Favorieten etappe 11 Tour de France 2024 | Centraal Massief stelt zelden teleur Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 11 Tour de France 2024 | Centraal Massief stelt zelden teleur

Favorieten etappe 11 Tour de France 2024 | Centraal Massief stelt zelden teleur

Na een rustdag en de rit richting Saint-Amand-Montrond trekt het peloton op dag elf van de Tour de France weer de bergen in. In een rit van meer dan tweehonderd kilometer zullen ook de baroudeurs hun kans ruiken, daar de kansen naarmate de ronde vordert steeds schaarser worden. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 11 Tour de France 2024

Favorieten etappe 11 Tour de France 2024 | Centraal Massief stelt zelden teleur

De organisatie van de Ronde van Frankrijk geeft deze elfde etappe het predicaat 'bergrit', wat toch wel logisch als je de cijfers erbij pakt: 211 kilometer koers, waarbij er 4350 hoogtemeters overwonnen moeten worden. En die liggen ook nog eens bijna allemaal in de tweede helft van de dag, waarbij men dwars door het ruige Centraal Massief trekt.

Starten doen we in Evaux-les-Bains, vanwaar we een vrij rustige aanloopfase krijgen. Op papier althans, want in de praktijk kan het wel eens een felle strijd worden om de vroege vlucht. Er moet namelijk een opvolger gezocht worden voor Greg Van Avermaet, die in 2016 in Le Lioran vanuit een vroege vlucht wist te winnen na een soortgelijke finale. Kansen voor klimmers, maar zeker ook voor baroudeurs.

Enfin, na 65 kilometer trekken we Bourg-Lastic in, waar de tussensprint van de dag ligt. Enkele kilometers later doemen de eerste heuveltjes op, de Cote de Mouillox van 1,9 kilometer aan 6,3 procent en de Cote de Larodde van 3,8 kilometer aan zes procent. We verwachten niet dat deze gecategoriseerde beklimmingen, door de ligging, al te veel invloed zullen uitoefenen op het wedstrijdverloop.

Het blijft daarna een beetje op en af lopen, maar vanaf pakweg 75 kilometer van de aankomst is het vooral op. Vanaf Ydes moeten er al circa vijfhonderd hoogtemeters overwonnen worden richting Le Fagoux, waar de zware Col de Neronne (3,8 kilometer aan 9,1 procent) opdoemt. Lang tijd om te herstellen is er niet, want de Puy Mary pas de Peyrol (5,4 kilometer aan 8,1 procent, maar laatste kilometer aan 14,0 procent) volgt daar vrij rap op.

Na een afdaling van circa vijftien kilometer volgt de Col de Pertus, waar Van Avermaet in 2016 het verschil wist te maken ten opzichte van medevluchter Thomas De Gendt. Bovenop deze klim moet er nog vijftien kilometer gekoerst worden tot in Le Lioran, wat voornamelijk gedaan wordt via de Col de Font de Cere. Deze loper is niet heel zwaar, maar kan met de meewind wel degelijk invloed uitoefenen. De slotkilometer in Le Lioran loopt ook nog licht op.

Favorieten etappe 11 Tour de France 2024 | Centraal Massief stelt zelden teleur

Beklimmingen
79,8 km: CÔTE DE MOUILLOUX (1,9 km aan 6,3%)
89,7 km: CÔTE DE LARODDE (3,8 km aan 6,0%)
168,7 km: COL DE NÉRONNE (3,8 km aan 9,1%)
180,0 km: PUY MARY (5,4 km aan 8,1%)
196,4 km: COL DE PERTUS (4,4 km aan 7,9%)
208,2 km: COL DE FONT DE CÈRE (3,3 km aan 5,8%)

Tijden
Start: 11.30 uur
Finish: rond 17.12 uur

Weer etappe 11 Tour de France 2024

Richting het einde van de middag is er wel wat kans op neerslag in aankomstplaats Le Lioran, waar we zullen arriveren na vermoedelijk een lange dag. In de eerste tweehonderd kilometer staat de wind namelijk (schuin) tegen, maar in de laatste tien kilometer draaien we net de andere kant op.

Favorieten etappe 11 Tour de France 2024

Dit is toch wel een rit die op het lijf geschreven is van de aanvallers. Een zware, lange rit met tegenwind, die geen grote cols aandoet. De kans dat ploegen als UAE-Team Emirates, Soudal Quick-Step of Visma | Lease a Bike willen controleren, lijkt ons zeer klein tot nihil. Er komt namelijk nog van alles aan in de komende anderhalve week.

Goed, welke categorie moeten we het dan zoeken? De mannen die al wat verder staan in het klassement. Enkele renners werden zondag in de graveletappe definitief knock-out geslagen en moeten hun heil daarom in het zoeken naar dagzeges gaan zoeken, waarbij de namen van Simon Yates (Jayco AlUla) en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) als eerste in ons op komen.

Probleem voor deze mannen is dat de overgangsrit relatief vlak is, waardoor er wat geluk bij komt kijken om mee te gaan in de vlucht van de dag. Daar hebben andere pure klimmers die graag de aanval zoeken als Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), David Gaudu (Groupama-FDJ) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X) ook moeite mee. Die eerste heeft met Oscar Onley, Warren Barguil en natuurlijk Frank van den Broek nog wat ploeggenoten die dit kunnen. En wat kan Wout Poels (Bahrain Victorious) op dit terrein?

van den broek bardet

Met ietwat meer punch of fond op het vlakke kom je wellicht wat makkelijker van voren. Tot die eerste categorie rekenen we springveren als Tom Pidcock (INEOS), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Stephen Williams (Israel-Premier Tech) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ), terwijl types als Ben Healy (EF Education-EasyPost), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Gregor Mühlberger, Oier Lazkano (Movistar) en Toms Skujins (Lidl-Trek) hun hardrijderskwaliteiten weer wat meer aan kunnen spreken.

Als we naar de klassementsmannen kijken, dan is dit iets wat Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) beduidend beter ligt dan Jonas Vingegaard van Visma | Lease a Bike. Met 25 man binnen tien minuten kunnen er ook wat coureurs weer een zaakje doen in het klassement, waarbij allrounders als Derek Gee (Israel-Premier Tech), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en ook Geraint Thomas (INEOS) mee kunnen glippen.

Tot slot: Wout van Aert gaf aan dat deze rit hem ook wel kan bekoren, maar dan zal de Belg vermoedelijk wel zijn Ventoux-benen nodig hebben. Datzelfde geldt voor Michael Matthews (Jayco AlUla, remember Mende), de beste versie van Mathieu van der Poel en/of Alberto Bettiol (EF) op één van zijn dagen.

Favorieten etappe 11 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Simon Yates (Jayco AlUla)
Outsiders: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) en Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL)
Long shots: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Oier Lazkano (Movistar), Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en Toms Skujins (Lidl-Trek)

Poll

Wie wint rit 11 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws