Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro

Deel twee van het loodzware drieluik waarmee de Giro d'Italia eindigt is daar. Richting Tre Cime di Lavarado krijgt het peloton maar liefst vijf bergen voor de kiezen, waardoor het werkelijk waar een monsterlijke rit is. En daar blikken we bij In de Leiderstrui maar al te graag op vooruit!

Parcours etappe 19 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro

Was de rit van donderdag nog een vier sterren-etappe, vrijdag zal iedereen die het profiel ziet het direct vijf sterren geven. Bij de start in Longarone is er nog niets aan de hand, de laatste keer dat de Giro hier kwam finishten we vlak en won Mark Cavendish. Maar zo'n vaart zal het deze cruciale Giro-vrijdag allerminst gaan lopen...

De eerste dertien kilometer zijn nog vlak te noemen, maar daarna begint de weg toch al vies omhoog te lopen in deze 183 kilometer lange etappe. Na 87,5 kilometer krijgen we de eerste bergtop van de Passo Campalongo, die volgens het routeboek vier kilometer lang is aan een gemiddelde van zeven procent. Dat staat echter in schril contract met de reële cijfers, daar het in feite zeventig kilometer vals plat (met enkele steilere stroken erin) is.

Na een afdaling van tien kilometer komen we aan in San Cassiano, vanwaar de weg direct weer omhoog begint te lopen. Ditmaal voor de eerste beklimming van eerste categorie, de Passo Valparola. Ook deze kent twee gezichten: de eerste zeven kilometer zijn nog redelijk gemakkelijk te noemen, maar daarna lopen de stijgingspercentages louter rood en zwart aan.

Vervolgens zetten we koers richting de gekende Passo Giau, één van de meest illustere bergen die Italië rijk is: 9,8 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3 procent, dat zijn dingen waar types als Cavendish 's nachts met een nachtmerrie voor ontwaken. En dan moeten we er daarna nog twee op...

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro

Vanuit Cortina d'Ampezzo, we zijn dan op 22 kilometer van de aankomst, doemt de Passo Tre Croci op, die met zijn acht kilometer aan 7,3 procent ook niet makkelijk te noemen is. Na een kleine uitsmijter tussentijd is het dan nog tijd voor het absolute toetje van deze dag: Tre Cime di Lavarado.

Officieel is de slotbeklimming 7,1 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 procent, maar met een dalende kilometer geeft dit totaal niet de zwaarte weer: de laatste drie (en dan vooral twee) kilometer lopen namelijk aan duizelingwekkende percentages de lucht in: achtereenvolgens 10,5, 14,6 en 13,6 procent, aan het einde van zo'n rit. Giro-organisatie, you barbarians.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro

Tijden
Start: 11.50 uur
Finish: omstreeks 17.15 uur

Weer etappe 19 Giro d'Italia 2023

Voor wie er na het zien van het parcours nog niet genoeg medelijden met de renners heeft: vanaf de start wordt er ook nog regen verwacht, al kan het na een uur of twee opklaren. Ook aan de meet in Tre Cime di Lavaredo is er kans op plenswater, terwijl het bij temperaturen van zo'n 10 graden Celsius (licht) tegenwind zal zijn in de finale.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023

Voor wie er nog aan twijfelde: Primoz Roglic is meer dan in orde, zo toonde hij in de rit van donderdag. De Sloveen leek gedurende de dag wat moeite te kennen, maar op de laatste klim van de dag liet hij zien dat dat absoluut niet zo was. In de rit van vrijdag zal het moeten gebeuren, weten ze ook bij Jumbo-Visma.

De grote concurrent van Roglic is, zo bleek, Geraint Thomas. De Welshman van INEOS Grenadiers was de enige die het wiel van de drievoudig Vueltawinnaar kon volgen en dat maakt hem eigenlijk de even grote favoriet voor Tre Cime Lavaredo. Thomas heeft dan ook nog het geluk dat hij de roze trui in zijn bezit heeft en dus iets defensiever kan koersen.

Joao Almeida kreeg wel een kleine opdoffer te verweken met tijdsverlies van twintig seconden, terwijl hij dinsdag nog de beste was op de Monte Boldone. De Portugees van UAE-Team Emirates toonde hiermee wel dat de wat langere, minder steile beklimmingen hem beter liggen dan de muurtjes. En dat belooft iets minder veel goeds voor vrijdag.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023 | Barbaars parcours voor soldaten van de weg van deze Giro

Andere klassementsmannen als Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Andreas Leknessund (Team DSM), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en na zijn vlucht van donderdag ook Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) zullen waarschijnlijk niet meedingen om de dagzege, daar de algemene verhoudingen voor deze Giro nu wel redelijk in zijn plooi liggen. Meesterknechten Sepp Kuss (Jumbo-Visma) en Jay Vine (UAE-Team Emirates) hebben misschien wel de benen, maar moeten aan de ketting.

Wel verloren er donderdag een aantal renners zodanig tijd, dat ze nu misschien wel de ruimte krijgen om mee te gaan in de vlucht. De afgelopen dagen was dit bij bijvoorbeeld Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) niet het geval, maar nu ze nog enkele minuten aan de broek hebben moet dit wel lukken.

Verder kunnen we het voor de vluchtkansen vermoedelijk bij dezelfde namen houden, want je hebt gewoon supergoede benen nodig om hier te winnen. Filippo Zana (Jayco AlUla) toonde dat op Val di Zoldo, maar ook voor jongens als hem, Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) zal het door de zwaarte van deze negentiende rit een hels karwei worden om te winnen.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
Schaduwfavorieten: Joao Almeida (UAE-Team Emirates), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) en Filippo Zana (Jayco AlUla)
Longshots: Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Jay Vine (UAE-Team Emirates)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws