Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023 | Punchers of dan eindelijk een keer de aanvallers? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023 | Punchers of dan eindelijk een keer de aanvallers?

Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023 | Punchers of dan eindelijk een keer de aanvallers?

Op dinsdag waren de sprinters voor de tweede en laatste keer aan zet, waarna we op woensdag weer een heuvelrit voorgeschoteld krijgen in de Ronde van Polen. Niet geheel voor het eerst staat er aan het einde van de rit een kort klimmetje te wachten. In de Leiderstrui blikt vooruit op de rit naar Bielsko-Biała!

Parcours etappe 5 Ronde van Polen 2023

Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023 | Punchers of dan eindelijk een keer de aanvallers?

Starten doen we in Pszczyna, waarna een dertig kilometer lange en bovenal vlakke openingsfase volgt. Daarna gaat het in de 198 kilometer lange rit eigenlijk alleen nog maar op en af, met daarbij drie gecategoriseerde beklimmingen. Dat zijn achtereenvolgens de Zameczek-klim (3,8 kilometer aan 6,4 procent), de Ochodzita-muur (2 kilometer aan 11,4 procent) en de Salmopol-col (6,0 kilometer aan 6,3 procent).

Wanneer de renners zijn bovengekomen in Salmopol, is het nog ongeveer vijftig kilometer naar de finish in Bielsko-Biała, een stad onder de rook van Krakau. In Bielsko-Biała rijden de coureurs nog drie lokale omlopen, waarbij een klimmetje van twee kilometer aan 4,3 procent als scherprechter dient. Het ongecategoriseerde puistje geldt ook als slotstuk van de bijna 200 kilometer lange etappe.

Tijden
Start: 11.50 uur
Finish: rond 16.30 uur

Weer etappe 5 Ronde van Polen 2023

De dienstdoende coureurs in de zevendaagse hebben geluk, daar het naar alle waarschijnlijk bijzonder goed koersweer wordt in het zuidoosten van Polen. Het kwik zal oplopen tot zo'n 23 graden Celcius, terwijl er een matige zuidwestenwind waait. Als kers op de spreekwoordelijke taart hebben de regengoden een goede gezindheid, want de kans op regen is kleiner dan twintig procent.

Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023

Normaal gesproken zouden we voor de derde keer in de Poolse rittenkoers naar de puncheurs met dienst wijzen voor het opstellen van de favorietenlijst, temeer omdat het slotcolletje spek naar de bek van de explosieve heren lijkt. Toch lijkt deze rit een perfecte kans voor de aanvallers die graag hun geluk willen beproeven in de Poolse heuvels. Het voorspellen van aanvallers is echter wel een kwestie van gissen, al zegt onze glazen bol dat er wel een paar renners bovenuit steken als het gaat om de kans dat ze zich ontpoppen tot baroudeur.

De eerste naam die ons te binnen schiet is Andreas Kron. De Deense renner van Lotto-Dstny liet in de eerste etappes al veelvuldig zien dat hij over een flinke aanvalslust beschikt. De 25-jarige Scandinaviër moet de gecategoriseerde beklimmingen makkelijk kunnen overleven. Bovendien beschikt hij over een sterk eindsprintje. Ook als de eventuele kopgroep teruggepakt wordt en de koers uitmondt in een strijd tussen de overgebleven renners in het peloton, is Kron dus een flinke kanshebber. Ook Sergio Higuita zou zich zomaar eens in de vlucht kunnen gaan nestelen, daar hij het parcours normaliter een kolfje naar zijn hand is. Net als bij Kron geldt ook voor de BORA-hansgrohe-Colombiaan dat hij vanuit het peloton zou kunnen winnen. Higuita lijkt steeds beter in vorm te komen en is derhalve iemand die zeker in ogenschouw genomen moet worden.

Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023 | Punchers of dan eindelijk een keer de aanvallers?
Kron toont zich de gehele Ronde van Polen al aanvallend

Ook een aantal Nederlanders en Belgen lijkt over goede vlucht-papieren te beschikken in de vijfde etappe van de Poolse race. Antwan Tolhoek (Lidl-Trek) lijkt namelijk langzaam maar zeker in vorm te geraken, evenals Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost). Ook van Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny) en Koen Bouwman (Jumbo-Visma) mag het nodige verwacht worden en dat geldt ook voor Ilan van Wilder (Soudal Quick-Step), al zal laatstgenoemde geen vrijgeleide krijgen van het peloton.

We sluiten een strijd der grote tenoren echter niet helemaal uit, dus noemen we ook een stel potentiële kanshebbers uit het 'klimmersgilde'. Joao Almeida en Rafal Majka zouden namens UAE Team Emirates hoge ogen kunnen gooien op een aankomst als deze. Dat geldt ook voor klassementsleider Matej Mohoric (Bahrain Victorious), thuisrijder Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en Astana Qazaqstan Team-troef Samuele Battistella. Ten slotte pennen we ook nog Lenny Martinez (Groupama-FDJ),

Favorieten etappe 5 Ronde van Polen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe)
Outsiders: Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en Joao Almeida (UAE Team Emirates)
Longshots: Rafal Majka (UAE Team Emirates), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team), Lennert van Eetvelt (Lotto-Dstny), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny), Antwan Tolhoek (Lidl-Trek) en Koen Bouwman (Jumbo-Visma)

Poll

Wie wint de vijfde etappe in de Ronde van Polen?

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws