Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023 | Eerst Napels zien en dan sterven (maar hopelijk niet op natte klinkers) Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023 | Eerst Napels zien en dan sterven (maar hopelijk niet op natte klinkers)

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023 | Eerst Napels zien en dan sterven (maar hopelijk niet op natte klinkers)

Eerst Napels zien en dan sterven: het is een welgekende uitspraak van Goethe over de schoonheid van de stad, wat door de RCS wordt omarmd met een rit van Napels naar Napels in deze Giro d'Italia. Wat daartussen op het programma staat, lees je in dit artikel van In de Leiderstrui!

Parcours etappe 6 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023 | Eerst Napels zien en dan sterven (maar hopelijk niet op natte klinkers)

Starten doen we dus in Napels, een stad die sport ademt. De afgelopen weken en maanden stonden voor de stad in het teken van het voetbal, daar de lokale trots Napoli recent de Italiaanse scudetto voor het eerst in tijden binnenhengelde. Donderdag 11 mei zal het echter vooral wielrennen zijn.

Voor het tweede jaar op rij komen we aan in Napels, terwijl de Giro-organisatie daarvoor in 2013 voor het laatst aankwam in de stad. Afgelopen seizoen wist Thomas De Gendt de rit op uitgekookte wijze te winnen, door de beste te zijn van een kopgroep van vijftien man met ook Mathieu van der Poel en Biniam Girmay.

Afijn, de rit van dit jaar is 162 kilometer lang. De eerste tien kilometer lopen lichtjes bergop, waarna het dertig kilometer in licht dalende lijn gaat. Dit is een ronde om de Vesuvius-vulkaan heen, die de coureurs links zullen laten liggen. Dat ritme wordt doorbroken door de Valico de Chiunzi-klim, 8,3 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. Direct de zwaarste helling van de dag, met nog een drie kilometer lange uitsmijter richting Colle San Pietro.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023 | Eerst Napels zien en dan sterven (maar hopelijk niet op natte klinkers)

Vanuit die top dalen we af richting de schitterende Amalfikust, om plaatsen als Amalfi, Praiano en Sorrento aan te doen. Vanuit die laatste plek zetten we weer koers in noordelijke richting, omdat we natuurlijk ook in Napels aan moeten komen. Daarmee sluiten we op 35 kilometer van de meet ook de heuvelzone af, daar de fase na het rondden van de Colle San Pietro glooiend is te noemen.

Tot aan de laatste drie kilometer is het allemaal vrij breed en overzichtelijk, maar daar komt in de laatste kilometers in Napels verandering in. Op 2,5 kilometer van de finish verlaat het peloton de grote weg, waar enkele honderden meters aan klinkers overwonnen moeten worden. Op dit moment is er geen regen voorzien in de namiddag, maar als er nog wel wat water gaat vallen wordt dit een heikel punt op natte keitjes. Vervolgens staan er nog drie flauwe bochten op de rol in de slotfase, alvorens de laatste kilometer over een mooie, brede weg gaat.

Verraderlijke keitjesbocht in de laatste drie kilometer. 
Verraderlijke keitjesbocht in de laatste drie kilometer. 

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: ongeveer 17.13 uur

Weer etappe 6 Giro d'Italia 2023

De afgelopen dagen is er heel wat plenswater over de coureurs heengekomen, maar donderdag lijken ze er net aan te ontsnappen. In de ochtend is er flink wat regen en onweer voorzien voor start- en finishplaats Napels, maar in de namiddag is het volgens de weerstations droog en zonnig. Laten we hopen dat het inderdaad zo'n vaart loopt, waardoor het risico op valpartijen in de slotfase in de stad stevig gereduceerd wordt. De wind komt vanuit de zee en dat houdt in dat die in het gros van de tweede helft van de rit in de zij blaast.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023

Let op: deze sectie is geschreven voordat de exacte gevolgen van de valpartijen van woensdag bekend zijn.

We hebben woensdag gezien wat regen op de wegen in dit gedeelte van Italië kan doen, maar laten we hopen dat we donderdag 'gewoon' een eerlijke strijd krijgen. Daarbij houden we dezelfde favorieten in de gaten als de afgelopen dagen, met Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) als voornaamste figuren.

Deze twee jongens hebben de capaciteit om de zwaardere beklimmingen te overleven, terwijl ze aan de meet ook nog eens die hoge topsnelheid hebben. Tel daar ploegen die volledig in dienst rijden bij op en je hebt het over twee huizenhoge favorieten. Michael Matthews (Jayco AlUla) komt daar kort achter, daar hij over net iets minder topsnelheid lijkt te beschikken.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023 | Eerst Napels zien en dan sterven (maar hopelijk niet op natte klinkers)

Fernando Gaviria (Movistar) kent tot dusver niet echt een lekkere Giro, daar hij woensdag ook betrokken was bij een crash. Dat geldt ook voor Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en Simone Consonni (Cofidis), terwijl Jonathan Milan (Bahrain Victorious) als dagwinnaar van de tweede rit al iets meer op zijn lauweren kan rusten.

Vanuit de tweede lijn zijn jongens als Filippo Fiorelli (Bardiani, donderdag wel betrokken bij het voorval met Cavendish op de meet), local hero Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty), Marius Mayrhofer (Team DSM) en Jake Stewart (Groupama-FDJ) jongens om in de gaten te houden.

Woensdag kreeg de vroege vlucht geen kans, maar met de carnage die de finale bracht kan het zomaar zijn dat dat donderdag anders is. In dat scenario dichtten we pakweg Ben Healy (EF Education-EasyPost), Simon Clarke (Israel-Premier Tech), Simone Velasco (Astana), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Alessandro Covi (UAE) kansen toe, al blijft dit een kwestie van met losse flodders schieten.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
Schaduwfavorieten: Michael Matthews (Jayco AlUla), Fernando Gaviria (Movistar) en Jonathan Milan (Bahrain Victorious)
Longshots: Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates), Simone Consonni (Cofidis), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Magnus Cort, Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Simon Clarke (Israel-Premier Tech)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws