Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië | Laat Pogacar een kansje over voor de andere punchers? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië | Laat Pogacar een kansje over voor de andere punchers?

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië | Laat Pogacar een kansje over voor de andere punchers?

Het meeste klimgeweld zit erop, de Ronde van Catalonië nog niet helemaal. Zondagmiddag sluit de zevendaagse af middels een traditionele etappe met finish in Barcelona. Voor de renners daar een punt achter hun reis zetten, moet er nog behoorlijk gekoerst worden. De Montjuïc staat namelijk meerdere keren op de rol. In de Leiderstrui blikt voor een laatste keer vooruit op een rit in Catalonië!

Parcours etappe 7 Ronde van Catalonië 2024

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië | Laat Pogacar een kansje over voor de andere punchers?

De Ronde van Catalonië kent een slotetappe die in veel opzichten net zo traditioneel is als de rit in de Tour naar de Champs-Élysées. Altijd finisht de ronde in de straten van Barcelona na een aantal lokale rondes. Een groot verschil: die lokale ronde is veel uitputtender dan de evenknie in Parijs. In de rit richting de Catalaanse hoofdstad moet eerst de Alt de Begues worden beklommen, alvorens een vlak stuk leidt naar de zesvoudige bestijging van de Montjuïc. Een iconische beklimming, een tweetrapsraket, een plek voor diverse mannen om nog eens een poging te wagen. De Montjuïc stond in het verleden garant voor mooie strijd om etappezeges en tijdsverschillen in klassementen. Zowel in de Tour, de Vuelta en de Ronde van Catalonië. Een prachtklim, kortom! Na een laatste afdaling ligt de streep in de binnenstad van Barcelona.

Beklimmingen
36,0 km: Coll de la Creu de l'Ordal (7 km a 4,4%)
101,0 km: Alt de Montjuic (2,5 km a 4,8%)
109,0 km: Alt de Montjuic (2,5 km a 4,8%)
117,0 km: Alt de Montjuic (2,5 km a 4,8%)
124,5 km: Alt de Montjuic (2,5 km a 4,8%)
132,5 km: Alt de Montjuic (2,5 km a 4,8%)
140,5 km: Alt de Montjuic (2,5 km a 4,8%)

Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: ongeveer 14.00 uur

Weer etappe 7 Ronde van Catalonië 2024

De lente krijgt in het noordoosten van Spanje een knauwtje op zondag. De temperaturen zijn echter nog steeds aangenaam met een graad of vijftien. Het wordt wat grijzer dan de laatste dagen en de kans op neerslag neemt ietsje toe. Wind is zo goed als absent zondag aan de Spaanse kust!

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2024

Hoeveel zin hebben de sterke mannen nog om een laatste keer wreed koers te maken? Dat is de kernvraag voorafgaand aan deze etappe. Zeker na de monsterachtige zesde rit van zaterdag. De Montjuïc is selectief genoeg en dus kunnen we de sprinters, bijvoorbeeld Arne Marit en Axel Laurance, zo goed als afschrijven. Wie blijven er over voor het selectieve parcours?

Het is eigenlijk flauw, maar Tadej Pogacar is simpelweg topfavoriet zondag. Hij vindt een klassiek parcours op zijn maat. Het is alleen de vraag of de Sloveen zelf nog zin heeft in een vierde ritzege en gezien hij geen cadeautjes lijkt te geven deze week, lijkt het antwoord op die vraag: ja. Wie kunnen hem nog uitdagen? Wellicht Stephen Williams en Andreas Kron, die ook beiden een parcours naar hun zien vinden.

1153808079

Dan nemen we nog een aantal snelle mannen mee. Ethan Hayter zou ook een rol kunnen spelen. Andere renners die wel van een punchy finale gediend zijn: Lenny Martinez, Michael Woods, Sergio Higuita en Nick Schultz. Ook de andere klassementsmannen mogen we vooraan verwachten. Mikel Landa en Egan Bernal zijn daardoor schaduwfavorieten voor de dagzege.

Kijk verder naar mannen die we in wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije wel eens kort hebben zien finishen: Aleksandr Vlasov, Enric Mas en Guillaume Martin. En wat kan onze landgenoot Wout Poels nog in de slotrit? Mochten de vluchters een kans maken, dan denken we aan Thomas De Gendt, maar wellicht is dat meer wensdenken dan een realistisch scenario gezien het deelnemersveld.

De favorieten voor de zevende rit volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)
Outsiders: Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Sergio Higuita (BORA-hansgrohe), Andreas Kron (Lotto-Dstny), Stephen Williams (Israel-Premier Tech)
Long shots: Egan Bernal en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Michael Woods en Nick Schultz (Israel-Premier Tech), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Wout Poels (Bahrain Victorious), Thomas De Gendt (Lotto-Dstny)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws