Fortunato hoopt zich te laten zien in slotweek: 'Er zijn drie ritten die me moeten liggen' Wielrennen
Wielrennen

Fortunato hoopt zich te laten zien in slotweek: 'Er zijn drie ritten die me moeten liggen'

Fortunato hoopt zich te laten zien in slotweek: 'Er zijn drie ritten die me moeten liggen'

EOLO-Kometa is een ProTour-team dat in verscheidene koersen altijd wel voor een bepaalde vorm van een verrassing of voor een bijzonder knappe prestatie weet te zorgen. Bij het ingaan van de tweede rustdag in de Giro d'Italia heeft het team, die wielerlegendes als Alberto Contador en Ivan Basso als ploegleiders kent, al een ritzege op zak. Op een online persconferentie schoven speerpunten Vincenzo Albanese, Lorenzo Fortunato, Davide Bais én ploegleider Basso aan. In de Leiderstrui was erbij en stelde hen ieder één vraag!

Op de eerste rustdag, waar de dienstdoende renners na negen etappes van mochten genieten, vertelde Albanese ons dat hij last had van een griep en verkoudheid. De veelzijdige Italiaan vermeldde daarbij dat hij als vanzelfsprekend hoopte snel te herstellen, omdat hij rit veertien - in de richting van Cassano Magnano - met donkerrood had omcirkeld in zijn routeboek. Talloze pooltjesfanaten hadden hem op basis van die uitspraken meegenomen in de etappeselectie van de desbetreffende rit, maar kwamen uiteindelijk van een koude kermis thuis: Albanese finishte als 114e.

Albanese had lang last van griepverschijnselen, Fortunato hoopt in een van de drie zware bergritten te scoren

Daags na die deceptie, in de verkapte Ronde van Lombarije-rit, leek Albanese herboren en zat hij zowaar in de ruim 3000 hoogtemeters tellende etappe weer mee in de vlucht van de dag. Uiteindelijk finishte hij als negende, op zo'n vier minuten van laureaat Brandon McNulty. In de Leiderstrui besloot daarop bij Albanese na te vragen wat hem 'bezielde' en welke verrassing hij in de derde week uit zijn hoge hoed zou gaan toveren. 'Ik had nog wat last van de griep. Ik voelde mij pas op zondag weer beter. Daarom ging ik die etappe mee in de vlucht. Voor de komende week ga ik weer alles geven om een aantal mooie resultaten bijeen te rijden.'

Ook van Fortunato had menig wielervolger, -fanaat of -pooler hoogstwaarschijnlijk iets meer verwacht. De ranke Italiaan, die in 2021 op overtuigende wijze wist te winnen op de Monte Zoncolan, wist zich pas één keer in de top-twintig te nestelen. In de vierde etappe, die Lago Laceno als finishplaats kende, werd hij vierde. Fortunato leek op voorhand ook een van de grootste kanshebbers om er met de bergtrui vandoor te gaan. Hij scoorde na twee weken koers echter nog geen enkel punt. Op de eerste rustdag gaf hij al aan dat de bergtrui geen doel op zich was en aan die instelling lijkt dus ook op 22 mei nog niets veranderd te zijn. 'In de laatste week komen er drie mooie kansen aan voor mij. Ik kijk uit naar de ritten van dinsdag, donderdag en vrijdag', refereert hij tegenover deze website aan de drie loodzware bergetappes met finish bergop. 'Ik ga mijn uiterste best doen om één van die ritten te winnen.'

Bais poogt de bergtrui naar huis te brengen, Basso is lovend over Cavendish

Bais wist vanuit de vroege vlucht de zevende etappe op zijn naam te schrijven. Als kers op zijn Giro-taart rijdt de 25-jarige klimmer ook nog eens rond in de bergtrui. Toen In de Leiderstrui vroeg naar een eigen inschatting van zijn kansen om deze trui ook in Rome nog om de schouders te hebben hangen, antwoordde de bescheiden Italiaan alleszins optimistisch. 'Ik doe natuurlijk mijn uiterste best om de leiding in het bergklassement te behouden. In rit zestien staat ons een lastige rit te wachten. Deze etappe trekt recht door het gebied waar ik woon. Er zijn bovendien veel punten te sprokkelen, dus ik ga mijn best doen. Aan het eind van de etappe hoop ik nog van meerwaarde te kunnen zijn voor Lorenzo (Fortunato, red.).

Met een ritzege en meerdere dagen één van zijn poulains in 'la maglia azzura' zal voor de 45-jarige Basso, die zelf sinds eind 2015 wielerprof af is, de rittenkoers in zijn thuisland al geslaagd zijn. Op de tweede rustdag maakte Astana Qazaqstan Team-sprinter Mark Cavendish bekend dat hij eind 2023 zijn fiets aan de wilgen hangt. Basso was weliswaar een andersoortige renner ten opzichte van Cavendish, maar de Brit en de Italiaan hebben vaak aan het vertrek van dezelfde wedstrijden gestaan. Nadat wij hem vroegen om een leuke anekdote met Cavendish in de hoofdrol, moest de tweevoudig winnaar van de Ronde van Italië even gniffelen. 'Echt goede verhalen heb ik even niet. We kwamen elkaar onderweg nooit tegen, want ik was een klimmer en hij een sprinter. Maar Mark is een halve Italiaan, want hij houdt enorm van ons land. Er staan altijd enorm veel mensen aan de kant die voor hem juichen. Hij heeft echt fenomenale dingen gedaan in zijn carrière', luidt zijn lofzang.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news