Gespot op Strava: In het weekend van de Slovenen leverde Van Aert misschien wel de strafste prestatie Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: In het weekend van de Slovenen leverde Van Aert misschien wel de strafste prestatie

Gespot op Strava: In het weekend van de Slovenen leverde Van Aert misschien wel de strafste prestatie

Terug van weggeweest! Door onderbezetting schoot deze rubriek er enkele maanden even bij in, maar Strava is een te mooi medium om links te laten liggen. Dus duiken we in offseason weer bovenop de cijfers, om ook in 2024 vaker van ons te laten horen op dit front. In deze editie kijken we graag met jullie terug naar de Ronde van Lombardije en het WK gravel. Tadej Pogacar en Wout van Aert lieten zich namelijk weer van hun beste kant zien...

Pogacar was afgelopen zaterdag de sterkste in Il Lombardia, en dat voor het derde jaar op rij. Die zege kwam niet zonder pijn, daar Pogi pas in de afzink kon wegrijden van de rest, alvorens hij het met krampaanvallen en al volhield tot aan de streep. 'Voor het eerst had ik in mijn rechterbeen kramp. Daarna ook nog in mijn linkerbeen. Ik dacht: nu is het klaar. Maar ik duwde er doorheen', zo zei hij erover.

Van Aert had het op zondag minstens zo zwaar, maar dan vooral mentaal. De Belg beschikte overduidelijk over goede benen (waarover later meer), maar hij kwam nooit van voren om ze echt te tonen. Mechanische pech, een valpartij en vervolgens ook nog een lekke band; het wierp hem bijna een kwartier terug. En dat maakt zelfs Van Aert niet meer goed. Tijd voor de cijfers!

Pogacar maakte verschil in Lombardije in de afdaling

Dat Pogacar in de Ronde van Lombardije geen wonderbenen had? Het leek erop. Bij UAE Team Emirates spraken ze na afloop zelfs van 'een hoestje'. De Sloveense kopman was niet helemaal fit. Zijn Strava-file was desondanks indrukwekkend. De fietscomputer van Pogi noteerde 232,10 kilometer en 4.357 hoogtemeters, afgelegd in 5 uur en 49 minuten. Dat stond gelijk aan een gemiddelde van 39,9 kilometer per uur... Volgens de officiële cijfers van Procyclingstats ging het zaterdag zelfs aan 40,1 gemiddeld.

Belangrijkste fase in de wedstrijd: de beklimming van de Passo di Ganda. Het was de klim waar Pogacar in 2021 wegreed van de rest en twee jaar later deed hij dat opnieuw. Was het toen nog met schwung en ogenschijnlijk zonder moeite, dit keer zagen we een grimas en maakte Pogacar in de afzink het verschil. Schijn bedriegt, want Pogacar knalde de Passo di Ganda in 22 minuten en 41 seconden omhoog. Dat was volgens Strava toch echt acht seconden sneller dan in 2021.

Grote verschil ten opzichte van dat jaar was vervolgens de afdaling. Pogacar stelde na afloop al dat hij de bochten nu beter kende en dat hij volle bak naar beneden ging. De cijfers liegen er niet om: in 2021 knalde de UAE-kopman in 11 minuten en 35 seconden naar beneden, twee jaar later deed hij dat maar liefst 28 seconden sneller! Een dikke vette KOM voor Pogacar, die in die afzink uiteindelijk het verschil creëerde dat genoeg bleek voor een 'Hattrick Il Lombardia', zoals hij z'n Strava-upload noemde.

Gespot op Strava: In het weekend van de Slovenen leverde Van Aert misschien wel de strafste prestatie
Pogacar won de Ronde van Lombardije in de afdaling...

Van Aert reed harder dan Mohoric, maar won niet

Een dag na de Ronde van Lombardije ging de focus op het WK gravel. En ook hier won een man die het verschil maakte in de afdaling. Matej Mohoric was de hele dag bij de pinken en reed uiteindelijk solo naar de regenboogtrui in Treviso. Een knap staaltje: 166,91 kilometer en 2.173 hoogtemeters in 4 uur, 54 minuten en 13 seconden; aldus Strava. 34,0 kilometer per uur gemiddeld een geschat gemiddeld vermogen van 274 watt. Dat is met zijn door PCS geschatte gewicht van 72 kilogram een gemiddelde van 3,8 watt per kilogram.

Tot zover Mohoric, want de prestatie van de dag werd misschien wel helemaal niet door de Sloveen geleverd, maar door een Belg die 'slechts' achtste werd. Wout van Aert kwam van alles tegen en finishte uiteindelijk op 8.22 minuten van de winnaar. Pakken we zijn Strava-file er echter bij, dan zien we 166,74 geregistreerde kilometers, 2.110 hoogtemeters en dat allemaal afgewerkt in een beweegtijd van 4 uur, 51 minuten en 39 seconden. U leest het goed: dat is 2.34 minuten sneller dan Mohoric over het WK deed...

Van Aert reed aan 34,3 kilometer per uur gemiddeld en schudde zo een WK-winnende performance uit z'n benen. Ware het niet dat hij achtste werd, omdat al die pech onderweg hem een klein kwartier kostten. 'Zoek de fout', zette hij dan ook veelzeggend op Instagram, verwijzend naar de eindtijd van Mohoric en de gegevens van z'n eigen Garmin. Het is niet zo gek dat onder meer Thijs Zonneveld huilde in het wiel van de Belg, die in de anonimiteit harder ging dan iedereen.

Gespot op Strava: In het weekend van de Slovenen leverde Van Aert misschien wel de strafste prestatie
In het wielrennen wint niet altijd de snelste...

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws