Gespot op Strava: Van Aert en Pidcock vechten terug na harde reset, Van der Poel explosief in Spanje Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Van Aert en Pidcock vechten terug na harde reset, Van der Poel explosief in Spanje

Gespot op Strava: Van Aert en Pidcock vechten terug na harde reset, Van der Poel explosief in Spanje

Het wachten is bijna voorbij, de grote drie heren van het veldrijden komen eraan. Tom Pidcock komt op 19 november als eerste terug, in zijn blinkende regenboogtrui. Niet veel later zullen Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn voorbeeld volgen. Wat hebben de drie de afgelopen weken allemaal uitgevreten en hoe staan ze ervoor? We zetten het hier op een rijtje.

Je hebt het vast al wel voorbij zien komen op deze website: het potentiële programma van Pidcock, Van der Poel en Van Aert. Pidcock legt het accent in december, met een groot vraagteken achter het WK in Hoogerheide. Past niet in z'n programma richting de klassiekers op de weg, zo klonk het al. Van der Poel en Van Aert maken juist een hoofddoel van de regenboogtrui, met allebei zo'n tien á vijftien crossen. Wanneer ze beginnen? Eind november, of anders begin december...

Pidcock laat niet achterste van z'n tong zien

Pidcock is dus de eerste die we echt weer aan het werk zien. Het wordt zaterdag in Merksplas z'n eerste cross na zijn prachtige wereldtitel in Fayetteville, begin dit jaar. De nog altijd maar 23-jarige Brit in de eerste week van september zijn laatste wegwedstrijd met de Tour of Britain, vlak nadat hij Europees kampioen was geworden op de mountainbike en twee weken later door een crash een WK-titel als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Na de vroegtijdig gestaakte Tour of Britain - vanwege het overlijden van Queen Elizabeth - verdween Pidcock een beetje van de aardbodem. Hij sloeg het WK op de weg in Australië over en ging op vakantie in Californië.

Eind oktober zagen we hem plots strak in het pak terug bij de presentatie van het parcours voor de Tour van de France van 2023. Op Strava deelde hij gelukkig wel iets meer de afgelopen weken. Na de Tour of Britain kon de broekriem los bij Pidcock, die nog slechts korte trainingen op de fiets uploadde en in Groot-Brittannië en in Andorra flink wat hardloop-kilometers aflegde. Op 27 september 'zagen' we hem voor het eerst hardlopen in de Verenigde Staten, waar hij met INEOS-ploegmaat Cameron Wurf ook de fiets nog weleens besteeg.

Stukje hardlopen met Tom Pidcock... 
Stukje hardlopen met Tom Pidcock... 

Veel had het allemaal niet om het lijf, al was 3:44 minuten per kilometer hardlopen op 29 september vrij indrukwekkend voor de gemiddelde hardloopfanaat. Nu wisten we al een tijdje dat Pidcock hard kon lopen, het blijft knap wat hij op een stel hardloopschoenen kan. Dik negen kilometer in 32:43 minuten begin oktober... We geven het je te doen. Fietsritten bleven ook in oktober lang beperkt tot onder de honderd kilometer en een vrij rustig tempo. Op 7 oktober was het over met de vakantiemodus. Pidcock reed op die dag een knappe KOM op een segment van 3,16 kilometer aan 3,6 procent. Pidcock reed vijf seconden van de oude toptijd in Strava af.

Twee dagen later volgde een fikse rit van 201 kilometer langs de kust van Marina del Rey. Het aantal persoonlijke records nam in deze fase van de maand snel toe. Op 13 oktober noteerde Pidcock zijn laatste training in Amerika, daarna was het tijd om terug te gaan naar Andorra, via het INEOS-kamp in Nice. In Andorra werkte Pidcock de afgelopen weken hard aan zijn vorm, totdat hij op 27 oktober plots zijn laatste activiteit uploadde. Het laatste wat we in dat opzicht weten, is dat hij nog flink wat hoogtemeters wegtrapte in oktober. Wat betreft zijn laatste voorbereidingsweken richting de cross laat hij niet het achterste van zijn tong zien. Hoe goed hij echt is, moet dan ook zaterdag blijken in Merksplas.

Van der Poel wordt uitgedaagd door ploeggenoten in Spanje

Van der Poel zagen we op 14 oktober voor het laatst aan het werk en wel in de Serenissima Gravel. Via België vloog hij naar Spanje, waar hij sinds eind oktober bivakkeert. Daar nam hij nooit echt rust, zoals hij eigenlijk al had aangekondigd na het WK. Van der Poel kende in 2022 genoeg rustpauzes (gedwongen of vrijwillig) en wilde doorpakken richting het cross-seizoen. Geen ritjes van 50 kilometer á la Pidcock, maar meteen druk op de benen aan 260 watt gemiddeld, voor drie á vier uur. Persoonlijke records waren niet van de lucht, Van der Poel had een prima basisniveau te pakken.

Samen met ploeggenoten Oscar Riesebeek en Gianni Vermeersch wisselde Van der Poel de hardloop- en fietssessies af. Dat ging allemaal stevig. Op de fiets haalde Van der Poel begin november bijna dagelijks 260 á 280 watt gemiddeld, met uitschieters tot dik in de 1.500 watt. Hij daagde zichzelf flink uit, mede ingegeven door zijn ploeggenoten. 'Vermeerschke in orde zeg', zette Van der Poel op 5 november veelzeggend bij een upload. Het was na een training van 91,55 kilometer, 1.421 hoogtemeters en dat in krap drie uurtjes. Goed voor een gemiddelde van 30,8 kilometer per uur, 292 watt gemiddeld. Maximaal vermogen: 1.599 watt!

Die piekjes over de 1.500 watt zagen we in november eigenlijk dagelijks terug. Even de explosiviteit testen, ogenschijnlijk klaar voor wat er komen gaat. Meer dan vier uur zat Van der Poel de afgelopen weken niet op de fiets, maar met zijn ploegmaats van Alpecin-Deceuninck ging het wel bijna iedere training heel hard. We zullen hopelijk snel weten waar al die trainingsarbeid in de cross toe zal leiden.

Van der Poel moest flink door trappen in Spanje.
Van der Poel moest flink door trappen in Spanje.

Van Aert moet bijna vanaf nul beginnen

Tot slot Van Aert, wat heeft hij allemaal uitgevreten in de afgelopen weken? Wout koos voor de route-Pidcock, met zijn laatste wedstrijd in september (het WK in Australië) en vervolgens een goede vakantie, Down Under. In oktober bleef het aantal kilometers - te voet en per fiets opgeteld - beperkt tot 853,3 kilometer. Hiken met de familie, hardlopen in Australië en op 11 oktober terug in België. Ook daar was het eerst nog hardlopen, want pas op 17 oktober zat Van Aert weer op de fiets. Daarmee raakte hij zijn tweewieler dus in totaal 21 dagen niet aan. Een harde reset na een lang seizoen.

De eerste fietsritten van Van Aert moesten dan ook van ver komen. Opbouwen vanaf nul, Van Aert heeft het (mede door blessureleed) vaker moeten doen de afgelopen jaren. Dat begint met een ritje van 40 kilometer, dan eens 60 en op 24 oktober de eerste training van 100+. Voor Van Aert was het nog peddelen, tussen de 33 en 35 kilometer per uur, op het vlakke Belgische land. Eind oktober volgden de eerste twee trainingen op de cross-fiets. Hij reed bij Merksplas maar meteen een Strava-KOM uit de boeken. Hij was er nu toch, nietwaar?

Vanaf 1 november werd de workload opgevoerd. Een KOMmetje hier, een persoonlijk recordje daar... Ook de kilometers gingen de lucht in. Op 3 november trainde Van Aert meer dan vier uur voor een retourtje van 138 kilometer naar Breda. Van Aert trekt er stevig aan richting zijn cross-entree. In z'n eigen achtertuin, en dus niet in een zonnig oord in Zuid-Europa, rekenen we er voor het gemak maar op dat Van Aert in die laatste twee weken richting z'n terugkeer de juiste prikkels nog zal vinden.

Het gaat nog niet iedere dag van harte bij Van Aert.
Het gaat nog niet iedere dag van harte bij Van Aert.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws