Heeft Kuss voordeel in de Ronde van Catalonië? 'Merk weinig van 2000 meter hoogte' Wielrennen
Wielrennen

Heeft Kuss voordeel in de Ronde van Catalonië? 'Merk weinig van 2000 meter hoogte'

Heeft Kuss voordeel in de Ronde van Catalonië? 'Merk weinig van 2000 meter hoogte'

Sepp Kuss krijgt dit jaar in verschillende rittenkoersen de kans om voor eigen succes te gaan. Nadat de wind in de UAE Tour roet in het eten gooide, krijgt de gevleugelde klimmer in de Ronde van Catalonië een nieuwe kans. In gesprek met Cyclingmole TV blikt hij vooruit.

De belangrijkste etappe voor Kuss is mogelijk de tweede, wanneer er een tijdrit op het programma staat. Het rijden tegen de klok is niet zijn beste onderdeel, dus heeft hij er in de winter aan gewerkt, maar dat wierp vooralsnog allesbehalve zijn vruchten af. ‘Gedurende de winter deden we wat aerodynamica testen. Dat leverde een goede positie op’, vertelt Kuss. De eerste praktijktest in de UAE Tour viel echter tegen. ‘Ik kon vanuit die positie geen power leveren, dus dat was een probleem’, vervolgt de Amerikaan lachend. ‘We hebben het daarna wat aangepast en hopelijk kan ik in Catalonië een betere tijdrit rijden en de marge met de betere tijdrijders beperken.’

Heeft Kuss voordeel in de Ronde van Catalonië? 'Merk weinig van 2000 meter hoogte'

'Als kind deed ik al mountainbike wedstrijden op drieduizend meter hoogte'

Sepp Kuss

De twee etappes daarna liggen Kuss echter als gegoten. Zo staan er aankomsten op Valter 2000 en Port Ainé gepland. Beide liggen op om en nabij de tweeduizend meter hoogte. Voor Kuss is dat een peulenschil. ‘Bij mij thuis (Durango, Colorado, red.) zou die hoogte ongeveer het laagste zijn waar je naartoe kan. Ik denk dat het in mijn voordeel is. Ik merk er in ieder geval weinig van. Als kind deed ik al mountainbike wedstrijden op drieduizend meter hoogte.’ Toch denkt Kuss dat het voordeel ten opzichte van de concurrentie wel meevalt. ‘Tegenwoordig traint iedereen op hoogte en het halve peloton komt uit Colombia’, grapt hij.

Kuss over omschakeling naar kopman: 'Kost veel energie'

Hoewel Kuss in Catalonië een zekere vrijheid geniet, moet hij wel rekening houden met ploeggenoten George Bennett en Steven Kruijswijjk, die ook in staat zijn tot het rijden van een goed klassement. Wanneer wordt bepaald wie de kopman is? ‘Het hangt onder andere af van het resultaat in de tijdrit. Steven reed een heel goede tijdrit in Parijs-Nice. Als hij dat wederom doet, dan kunnen we daarna wat defensiever rijden. Maar als je naar de startlijst kijkt, dan staat elke ploeg met haar beste klimmers aan de start. Het zal in de bergen uiteindelijk beslist worden’, aldus Kuss.

De Ronde van Catalonië is voor Kuss een belangrijke stap in zijn omscholing van meesterknecht naar kopman. Volgens de klimmer moet hij zich vooral op het mentale gebied en qua positionering ontwikkelen. ‘Als je een kopman bent, kun je niet zomaar achterin het peloton zitten, of momenten van concentratieverlies veroorloven. Dan verlies je de wedstrijd. Het maken van die omschakeling kost tijd en veel energie.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws