Ede redt het NK wielrennen, door een open en langere omloop te maken: 'We laten zien dat het ook zonder politie kan' Wielrennen
Wielrennen

Ede redt het NK wielrennen, door een open en langere omloop te maken: 'We laten zien dat het ook zonder politie kan'

Ede redt het NK wielrennen, door een open en langere omloop te maken: 'We laten zien dat het ook zonder politie kan'

Geen NK wielrennen in Nijmegen, maar in Ede. De KNWU en organisator Courage Events moesten uitwijken omdat er onvoldoende politieagenten beschikbaar zijn door de NAVO-top in Den Haag op 24 en 25 juni. In Ede is er echter geen probleem met de politie-inzet, zo lieten de gemeente en de organisatie weten tijdens een persmoment waar In de Leiderstrui bij aanwezig was.

Het NK wordt verreden op 28 juni op een parcours dat al werd gebruikt in de Simac Ladies Tour. Omdat het al een beproefd parcours is kan het NK zonder politie-inzet plaatsvinden, maar met ondersteuning van een motorbegeleidingsteam, verkeersregelaars en vrijwilligers. Ede heeft bovendien al een keer eerder het NK wielrennen georganiseerd. In 2019 waren het Fabio Jakobsen en Jos van Emden die hier de nationale driekleur veroverden. Hoewel het parcours niet volledig identiek is, vindt de finish plaats in dezelfde straat als toen.

Tekst gaat door onder de foto

dylan groenewegen
Groenewegen is de huidige Nederlands kampioen

Bekend parcours helpt de organisatie 

Juist om deze redenen kozen de KNWU en organisator Courage Events (wat ook de Simac Ladies Tour organiseert) voor Ede. 'Het belangrijkste argument voor dit parcours was de bekendheid ervan. Dit speelde niet alleen een rol bij de vergunningverlening, maar ook voor de organisator en het motorbegeleidingsteam. Daarom is er nooit discussie geweest over extra lussen of andere opvallende eyecatchers. Vanaf het eerste gesprek met Ede was het duidelijk: dit parcours biedt de beste kans om op korte termijn alle vergunningen rond te krijgen', vertelt Joost van Wijngaarden, manager wedstrijdsport bij de KNWU.

Dat alles zo hals over kop moest, kwam doordat Nijmegen het zonder politie-inzet niet rond kreeg. 'Voor het NK wielrennen heeft de politie aangegeven geen capaciteit beschikbaar te hebben voor zowel de verkeersdoorstroming als de openbare orde. Dit betekent dat, mocht er tijdens het NK een incident plaatsvinden, de politie een belangenafweging moet maken, waardoor noodhulp niet overal in de gemeente gegarandeerd kan worden', legde burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen destijds uit.

Tekst gaat door onder de foto

Ede redt het NK wielrennen, door een open en langere omloop te maken: 'We laten zien dat het ook zonder politie kan'
Jakobsen werd Nederlands kampioen toen het NK de vorige keer in Ede plaatsvond

Politie helemaal niet nodig, omdat het parcours in Ede groter is dan in Nijmegen

Die ontbrekende politie is in Ede geen probleem. 'Omdat er geen politie nodig is. In Nijmegen was het een klein en dicht parcours van zeventien kilometer. Op die manier was het zonder politie nauwelijks te doen’, vertelt burgmeester Verhulst. ‘In Nijmegen hebben ze nog naar andere mogelijkheden gekeken, maar het was niet mogelijk om een grotere ronde te maken. Dat doen wij wel. Wij maken een ronde van 41 kilometer en behalve de finishstraat staat er geen enkele weg dicht. Daardoor is het zonder politie mogelijk en met burgermotards en verkeersregelaars.'

Wel zijn er meer verkeersregelaars dan gebruikelijk nodig. Ook zullen wegen dan ongeveer per uur driekwartier open zijn en maximaal een kwartier dicht. 'Zo laten we zien dat het zonder politie kan', zegt de burgemeester van Ede trots. De politie is overigens wel als noodhulp aanwezig voor calamiteiten en dergelijke. 'Maar ze doen gewoon hun normale werk net zoals ze dat zouden doen als er geen NK zou zijn.’

Van Wijngaarden is heel blij dat het zo alsnog kan. 'Normaal gesproken duurt het proces om een NK-locatie te vinden maanden, maar Courage Events heeft dit nu in slechts tweeënhalve week geregeld', dat is veel waardering waard vindt de KNWU-man. Maurice Leeser, directeur-bestuurder van de KNWU, prijst de samenwerking. ‘Ondanks aanvankelijke zorgen is het gelukt om het NK in het oorspronkelijke weekend te laten doorgaan. Dit is een bewijs van doorzettingsvermogen.'

Tekst gaat door onder de foto

Ede redt het NK wielrennen, door een open en langere omloop te maken: 'We laten zien dat het ook zonder politie kan'
Parcours NK wielrennen 2025

Door het NK wielrennen is Ede geen finishplaats van Simac Ladies Tour

Burgemeester René Verhulst is enthousiast over het evenement. ‘Ik ben blij dat we als Ede ervoor kunnen zorgen dat het NK wielrennen ook dit jaar gewoon doorgaat en dat we onze mooie gemeente op de kaart kunnen zetten.’ Dit gaat echter wel ten koste van de etappe in de Simac Ladies Tour, die ook in 2025 in Ede zou finishen. Volgend jaar hoopt de gemeente er wel weer onderdeel van te zijn.

Wethouder Sport Peter de Pater is in zijn nopjes. 'Er zullen ook verschillende side-events plaatsvinden. Dit evenement beïnvloedt ook het humeur van de inwoners. In een tijd waarin een verzetje welkom is, organiseren wij iets voor een breed publiek. Mensen kunnen langs de kant komen kijken. In 2019 zagen we dat mensen onverwacht genoten van het evenement', vertelde De Pater.

De KNWU en Courage Events kwamen zelf bij Ede terecht. 'Dit was een enorme kans. Het betekent wel dat we een etappe van de Simac Ladies Tour moeten missen, maar ik zie het als een mooi verhaal. Op 28 juni pakken we nog groter uit dan we al van plan waren', is de wethouder enthousiast.

Tekst gaat door onder de foto

Ede redt het NK wielrennen, door een open en langere omloop te maken: 'We laten zien dat het ook zonder politie kan'
V.l.n.r: wethouder Peter de Pater, Maurice Leeser, burgemeester René Verhulst en Joost van Wijngaarden

Stikstof moet geen belemmering vormen

Vorig jaar was het NK in Arnhem, wat niet ver bij Ede vandaan ligt. Toen waren er grote problemen met stikstof. De stikstofimpact moet op dit parcours beheersbaar zijn, zegt De Pater. Ook de burgemeester is van mening dat het geen drempel moet opleveren. 'De keuze voor dit parcours betekent dat er weinig omleidingen nodig zijn. De impact op de natuur wordt nog bekeken. En eerlijk gezegd: in datzelfde weekend vindt de TT in Assen plaats, met duizenden toeschouwers verspreid over twee dagen. Een fiets is toch iets anders dan een motor, zou ik zeggen', besluit de burgemeester veelzeggend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws