馃摳 Jumbo-Visma-routinier Robert Gesink verricht goede daden: Nederlander stopt elke rit om zwerfvuil op te ruimen Wielrennen
Wielrennen

馃摳 Jumbo-Visma-routinier Robert Gesink verricht goede daden: Nederlander stopt elke rit om zwerfvuil op te ruimen

馃摳 Jumbo-Visma-routinier Robert Gesink verricht goede daden: Nederlander stopt elke rit om zwerfvuil op te ruimen

Anno 2023 is de 'hoe kunnen we het best omgaan met de natuur en het klimaat?'-vraag wereldwijd een van de meest terugkerende vraagstukken. Over wielrenners wordt met enige regelmaat gesteld dat ze van negatieve invloed zijn op de natuur, daar menig recreant zijn afval nogal eens de wijde wereld in wil slingeren. Ook over de profkaravaan is in het verleden frequent geklaagd, met als direct gevolg het in het leven roepen van zogeheten 'litter zones'. Robert Gesink, routinier van Jumbo-Visma, is in ieder geval druk bezig om de natuur zo schoon mogelijk te houden.

Middels een bericht op Instagram laat de 'Condor van Varsseveld' weten dat hij tijdens elke trainingsrit in de Spaanse bergen, waar hij het grootste gedeelte van het jaar vertoeft, ten minste 茅茅n keer stopt om wat zwerfvuil op te ruimen. Op de foto is te zien dat hij een blikje bier in het gat van zijn Cerv茅lo-stuur geklemd heeft.

Gesink is allesbehalve alleen in zijn 'strijd' tegen natuurvervuiling

'Heb je jezelf ooit afgevraagd waar dat gat in het Cerv茅lo S5-stuur voor is? Om lege bierblikjes mee te nemen nadat je ze tijdens je trainingsrit hebt opgedronken! Het echte verhaal: ik neem zwerfvuil mee en stop 茅茅n keer per rit. Ik wil de bergen, waar ik enorm veel van houd, mooi houden', luidt het ludieke maar vooral serieuze bijschrift. Gesink kan rekenen op steun van diverse andere (ex-)wielrenners. Zo reageerde ex-prof Michael Woods erg positief onder het bericht van Gesink. Woods liet in 2021, toen hij nog prof was, al optekenen dat hij de ecologische voetafdruk van de wielerwereld drastisch wilde verminderen.

November jongstleden luidde Cofidis-kopman c.q. filosoof Guillaume Martin ook al de noodklok als het gaat om de uitstoot van diverse schadelijk gassen. 'We hebben te maken met een groot, heel groot probleem. Ik weet niet zeker of de Tour de France in juli verreden kan blijven worden', werd de toon toentertijd gezet door Martin, die bovendien de lastigheidsgraad van de strijd tegen klimaatverandering met een ontsnapping in een wielerwedstrijd vergeleek. 'Je moet overnemen, met elkaar overweg kunnen en samenwerken. Maar wederzijdse hulp is niet gegarandeerd: iedereen moet beseffen dat, al is er maar 茅茅n winnaar, het nodig is om samen te werken en het einde van de koers te halen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws