Jumbo-Visma verricht beulswerk, maar Van Aert kan favorietenrol niet waarmaken in Gran Piemonte: Bagioli zegeviert Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma verricht beulswerk, maar Van Aert kan favorietenrol niet waarmaken in Gran Piemonte: Bagioli zegeviert

Jumbo-Visma verricht beulswerk, maar Van Aert kan favorietenrol niet waarmaken in Gran Piemonte: Bagioli zegeviert

Andrea Bagioli heeft in Favria de Gran Piemonte gewonnen. De Italiaan van Soudal Quick-Step, die volgend jaar naar Lidl-Trek verhuist, was in de sprint van een groep van vier nipt de snelste. Marc Hirschi (UAE Team Emirates) werd tweede, Alex Aranburu (Movistar) derde. Opvallend genoeg kwamen de mannen van Jumbo-Visma (kopman Wout van Aert incluis) niet in het stuk voor, terwijl ze in het begin van de koers enorm veel werk verrichten.

Met Van Aert als absolute favoriet vertrok het peloton vanuit Borgofranco d'Ivrea, zo'n zestig kilometer ten noorden van Turijn. Wat betreft het aantal kilometers was deze editie van de Gran Piemonte, een 1.Pro-koers, een ietwat vreemde eend in de bijt. In het noordwesten van 'de laars' moesten de dienstdoende coureurs namelijk 'slechts' 152 kilometer overbruggen. Het ogenschijnlijk korte parcours bestond uit twee delen. De eerste helft kon als biljartvlak bestempeld worden. Alle obstakels waren in de tweede helft, na het voor de eerste keer passeren van de finishlijn, van de route opgenomen: de Colleretto Castelnuovo-bestijging, de Faiallo-klim en de Alpette-col waren stuk voor stuk venijnige hindernissen, maar niet van dien aard dat ze álle heren uit het spurtersgilde angst zouden inboezemen. Zowel de goed klimmende sprinters als de punchers en klimgeiten konden in principe dus aan hun trekken komen.

Schelling en Bol mengen zich tevergeefs in eerste kopgroep

Het duurde erg lang vooraleer de kopgroep van de dag een feit was. Het torenhoge tempo in het peloton zorgde er simpelweg voor dat in de prille openingsfase niemand weg wist te geraken. Dat was namelijk pas na ongeveer dertig kilometer koers het geval. Ide Schelling (BORA-hansgrohe) Madis Mihkels (Intermarché-Circus-Wanty) en Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step) vormden de sterke eerste kopgroep van de dag. Al snel kwamen echter nog acht andere renners vanuit het peloton opzetten, met daarbij onder anderen Filippo Ganna (INEOS Grandiers) en Cees Bol (Astana Qazaqstan Team). Het resulteerde erin dat we een elfkoppige tête de la course zagen. Wat ook opviel, was dat er na één uur koersen een gemiddelde snelheid van meer dan vijftig kilometer per uur (!) was aangetikt.

De vlucht van de dag leek definitief vertrokken, ware het niet dat de killer bees van Jumbo-Visma er ten dienste van Van Aert dusdanig de pees op legden dat ze de vluchters weer bij de lurven vatten. Het hele spel kon zodoende weer opnieuw beginnen. Al vrij rap ontstond er een nieuwe kopgroep, welke dit maal uit vijftien man bestond. Thymen Arensman (INEOS Grendadiers) was present, evenals Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Davide Formolo (UAE Team Emirates) en Michael Matthews (Jayco AlUla). Deze groep der ontsnapten leek al over meer kans op succes te beschikken, daar het voorgift halverwege de wedstrijd zo'n twee minuten bedroeg.

Van Aert moet lossen uit favorietengroep, Soudal Quick-Step boys roeren zich

Het was andermaal Jumbo-Visma dat ervoor zorgde dat de kopgroep langzaam maar zeker ingerekend werd. Die kopgroep was inmiddels stevig uiteengereten, terwijl op de Alpette-klim ook verscheidene renners vanuit het peloton kwamen aanzetten. In het stevig uitgedunde peloton hadden aardig wat renners de rol moeten lossen. Ook Van Aert had zijn wagonnetje niet kunnen aanhaken en kon in de achtervolging. Dat gold ook voor titelverdediger Ivan Garcia Cortina (Movistar) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech). De rest van de (schaduw)favorieten leek op het eerste gezicht aanwezig in de elitegroep, waar het vooral Jayco AlUla was dat voor Simon Yates de dienst uitmaakte.

Vanuit de kopgroep waren het Formolo, Costa, Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team) en Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) die zich de sterksten toonden. Op dertig kilometer van de aankomst reden zij zo'n halve minuut voor op de groep der favorieten, die ook steeds kleiner werd. Van Aert zag zijn kansen in rook opgaan, terwijl Eddie Dunbar, Andrea Bagioli, Marc Hirschi en Mattia Cattaneo ervandoor gingen. Ook een aantal andere heren demarreerde en maakte de aansluiting bij de groep van Hirschi. Het resulteerde uiteindelijk allemaal in een achtervolgende groep van circa vijftien renners, met daarbij vele toppers. Ook de namen van Jumbo-Visma-aanwinst Matteo Jorgenson (nu Movistar), Guillaume Martin en Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny) konden immers genoteerd worden.

Geen enkele Jumbo-Visma-coureur in uitgedund peloton, Bagioli wint sprint van vier

Formolo, Corsa, Tejada en Caicedo weerden zich kranig en gaven maar weinig seconden prijs. Op 17 kilometer van de aankomst waren zij dan alsnog als een vogel voor de kat. Opvallend genoeg werd het viertal niet enkel ingerekend door de uitgedunde achtervolgende groep, maar ook door een weer aangesloten groep met geloste renners. Dat betekende dat ook heren als Matthews, Albanese en Ganna weer terugkeerden. En Van Aert? Die was er nog altijd niet bij, evenals de rest van de killer bees-brigade. Een veertigkoppige kopgroep zonder een geelzwarte coureur, dat hadden we al lang niet meer gezien...

Eenmaal aangekomen op de laatste col van de dag was het nog vijftien kilometer naar de meet in Favria. Dat waren echter vlakke en dalende kilometers, waarmee een sprint van een gereduceerde groep in het verschiet lag. Tenminste, zo leek. Hirschi, Bagioli, Jorgenson en Martin dachten er klaarblijkelijk anders over en probeerden het met verschillende counteraanvallen. Uiteindelijk wisten ze als kwartet weg te geraken en een mooie voorsprong bijeen te fietsen. Moest een sprint-à-quatre dan uitkomst bieden? Het antwoord op die vraag was bevestigend. Er was nog ruimte om te pokeren, maar het was Bagioli die zich de snelste toonde. Hirschi en Aranburu mochten met hem mee het podium op, filosoof Martin werd vierde. De Fransman werd later echter gediskwalificeerd omdat hij op een niet reglementaire manier op zijn fiets had gezeten. Ganna snelde in de achtergrond dus nog naar de vierde plek.

Uitslag Gran Piemonte 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws