Kuss hield zich dit jaar amper bezig met tijdrijden: 'Hoe minder energie ik erin steek, des te beter ik ben' Wielrennen
Wielrennen

Kuss hield zich dit jaar amper bezig met tijdrijden: 'Hoe minder energie ik erin steek, des te beter ik ben'

Kuss hield zich dit jaar amper bezig met tijdrijden: 'Hoe minder energie ik erin steek, des te beter ik ben'

Sepp Kuss begint op dinsdag 5 september in de rode leiderstrui aan de individuele tijdrit van de Vuelta a España. De Amerikaanse klimgeit van Jumbo-Visma fungeert normaliter als meesterknecht, maar heeft zich door meermaals ten aanval te trekken naar de positie van klassementsleider weten te fietsen. In de chrono verdedigt hij een voorsprong van 2 minuten en 22 seconden tegenover Remco Evenepoel, de wereldkampioen tijdrijden. Een lastig karwei dus, zo beaamt Kuss zelf ook in de podcast van wielermedium Domestique.

'Hij heeft een mooie voorsprong en dat is wat we wilden. Sepp gaat het niet rustig aan doen in de tijdrit, al is dat niet zijn specialiteit. We weten niet of hij de Vuelta kan winnen, we calculeren in de tijdrit alvast wat tijdverlies in', zo liet Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann daags voor de race tegen de klok al optekenen. 'Het kan zeker zo zijn dat Kuss de absolute kopman van Jumbo-Visma wordt, maar ik verwacht dat ik hem dinsdag ook wel een minuut of twee kan aansmeren', deed ook uitdager Evenepoel al zijn zegje over de ietwat 'mindere' tijdritkwaliteiten van Kuss.

Kuss voelt zich in veel tijdritten best goed op het vlakke

'Ik voel geen druk, ook niet voor de tijdrit. Het is ook niet alsof het de laatste etappe van deze Vuelta is. Ik moet gewoon in mezelf geloven en dan zien we wel wat er mogelijk is', blijft Kuss zelf opvallend rustig. 'Het is al wel weer een paar jaar geleden dat ik voor het laatst een windtunneltest heb gedaan. Ik kan mezelf maar een paar posities aanmeten in een tijdrit. In 2021 heb ik er wel veel aan gewerkt, maar dat pakte verschrikkelijk slecht uit. Ik legde mezelf te veel druk op. Het rare is: hoe minder energie ik erin steek, des te beter ik ben. Dit jaar heb ik slechts twee keer op de tijdritfiets gezeten', houdt hij het allemaal nog wat in het ongewisse.

Het parcours van de 25 kilometer lange tijdrit is overwegend als vlak te bestempelen. Dat lijkt iemand met het postuur van Kuss niet per se ten goede te komen, al vermoedt hij zelf dat het ergens wel meevalt. 'In de afgelopen Tour de France reed ik ook prima tegen de klok. In veel tijdritten voel ik me best wel goed op het vlakke. Het zal allemaal van de benen gaan afhangen. Ik wil het verschil graag onder de anderhalve minuut houden', besluit de goedlachse coureur uit de Verenigde Staten.

Heijboer calculeert een flink verlies in voor Kuss

In gesprek met Het Nieuwsblad gaat Mathieu Heijboer, performance coach bij Jumbo-Visma, nader in op de tijdritcapaciteiten van Kuss. 'Ik vrees dat het nipt wordt', opent hij het gesprek met de Belgische dagkrant op eerlijke wijze. 'Sepp heeft best al degelijke tijdritten gereden, maar dan zaten er altijd flink wat hoogtemeters in. Dit is een parcours dat hem echt niet ligt, want het is nagenoeg allemaal vlak. Bovendien treft hij met Remco iemand die op het WK tijdrijden nog ongekende dingen heeft laten zien in een tijdrit. Dan weet je genoeg: dat wordt even slikken straks. Ik calculeer een flink verlies in.'

'In het verleden was een tijdrit voor hem vaak een halve rustdag', gaat Heijboer verder over de TT van de ranke man uit Colorado. 'Daar moest hij als meesterknecht niet zijn maximale inspanning leveren. Deze keer gaat hij zijn klassement wél voluit verdedigen. Maar evengoed hou ik rekening met één minuut tijdverlies per tien kilometer. Elk verlies minder dan twee à tweeënhalve minuut zou een meevaller zijn.'

Video: 45 minuten durende podcast met Sepp Kuss

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws