López is er nog niet vanaf: Colombiaan weer genoemd na succesvolle inval in drugsonderzoek Wielrennen
Wielrennen

López is er nog niet vanaf: Colombiaan weer genoemd na succesvolle inval in drugsonderzoek

López is er nog niet vanaf: Colombiaan weer genoemd na succesvolle inval in drugsonderzoek

De Spaanse politie (Guardia Civil) heeft in de Spaanse provincie Cáceres een belangrijke slag geslagen als het gaat om een drugsonderzoek, waaraan Miguel Ángel López al maanden word gelinkt. El País meldt dat ook oud-renner Vicente Belda en zijn zoon Vicente Belda García bij het onderzoek zijn betrokken.

López werd tijdens het wielerseizoen van 2022 al in verband gebracht met een drugsonderzoek, toen hij op een Spaanse luchthaven werd gearresteerd voor verhoor. Hij werd tijdelijk geschorst door zijn ploeg Astana Qazaqstan, maar keerde nog voor de Vuelta a España terug, bij gebrek aan bewijs. In de Vuelta werd de Colombiaanse klimmer keurig vierde.

Voor 2023 staat López ook op de loonlijst van Astana, maar de zoveelste inval in de zogenaamde Ilex-operatie is ogenschijnlijk geen goed nieuws voor de renner. Via Twitter heeft hij snel gereageerd op het feit dat hij weer wordt genoemd. 'Momenteel ben ik niet actief in een onderzoeksproces en mijn advocaten zouden indien nodig de passende juridische stappen ondernemen.'

Arts in Ilex-operatie alweer op vrije voeten

In de Ilex-operatie werden de afgelopen maanden al meerdere invallen gedaan en werd al veel bewijs verzameld. Er zouden verboden middelen worden geproduceerd, die vervolgens (deels) in handen vallen van topsporters. López wordt bij naam genoemd, maar er zouden nog veel meer atleten gebruik maken van het netwerk. Marcos Maynar zou de arts en professor achter het netwerk zijn, de familie Belda mag worden beschouwd als stel loopjongens. Maynar werd in mei van 2022 gearresteerd, maar is inmiddels alweer op vrije voeten.

Hij onderwierp - zo kan naar verluidt worden bewezen - topsporters aan diverse analyses en stresstests. Op basis daarvan werden trainingsprogramma's opgesteld, inclusief het gebruik van in Spanje verboden middelen. Die middelen moesten op bepaalde middelen worden ingenomen richting wedstrijden. Maynar hield dit allemaal bij. Soms betaalden atleten wel 3.000 euro per seizoen voor zijn diensten.

Er werd gecommuniceerd via beveiligde berichten en de verboden middelen werden direct en indirect geleverd aan de sporters. De Spaanse politie meldt dat er twee mensen zijn gearresteerd, maar dat er ook nog onderzoek wordt gedaan naar zes anderen. Er zouden middelen zoals dichloorazijnzuur, theophylline, menotropine, injecteerbare cafeïne en zetpillen in beslag zijn genomen in het onderzoek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws