Milan klopt Philipsen in ultraspannende Tirreno-sprint en slaat dubbelslag: Merlier doet andermaal niet mee Wielrennen
Wielrennen

Milan klopt Philipsen in ultraspannende Tirreno-sprint en slaat dubbelslag: Merlier doet andermaal niet mee

Milan klopt Philipsen in ultraspannende Tirreno-sprint en slaat dubbelslag: Merlier doet andermaal niet mee

Jonathan Milan heeft de vierde etappe in Tirreno-Adriatico naar zich toegetrokken. In een spannende sprint van een uitgedunde groep was de Italiaan van Lidl-Trek nét iets sneller dan Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), die een dag eerder wist te winnen. Corbin Strong (Israel-Premier Tech) vervolledigde het podium. Milan neemt door de bonificatieseconden ook de leiderstrui over van Juan Ayuso.

Daags na de sprintzege van Phil Bauhaus stond er in de Italiaanse rittenkoers andermaal een sprintersrit op het menu, al was de rit van donderdag wel als ietsjes lastiger te bestempelen. 'Iedere dag een beetje moeilijker', zo mogen we het credo van de parcoursbouwers dus wel omschrijven. In de 207 kilometer lange etappe tussen Arrone en Giulianova zat namelijk één noemenswaardig obstakel: de Valico di Castelluccio-col (16,9 kilometer aan gemiddeld 5,0 procent) leek op papier niet per se superlastig en werd al na zeventig kilometer koers aangedaan. In de slotfase ging het dan nog wel constant op en neer, met ook een licht oplopende slotkilometer. Spek naar de bek van de sterke sprinters dus (zo vermoedde men toch).

Bais neemt bergtrui weer over van Carapaz

Zoals eigenlijk altijd hadden we eerst een kopgroep. Lorenzo Quartucci (Corratec - Vini Fantini), Mirco Maestri, ex-bergkoning Davide Bais (beiden Polti-Kometa), Alexander Kamp (Tudor), Jonas Abrahamsen (Uno-X) en Alex Tolio (Bardiani) vormden dit keer de tête de la course in de openingsfase. Het zestal wist een voorsprong van vier minuten bij elkaar te fietsen en het was wachten op het schouwspel dat zich op de flanken van de Valico di Castelluccio zou gaan voordoen. De verwachting heerste dat Bais er - net als een paar dagen eerder - weer met de volle buit vandoor zou gaan en dus weer een dagje als leider in het bergklassment mocht rondfietsen (na etappe drie had Richard Carapaz de leiding overgenomen).

En zo geschiedde: Bais pakte weliswaar niet de volle buit (hij werd derde en pakte twee punten mee), maar verzekerde zichzelf wel weer van de leiding in de strijd om het bergklassement. In het peloton werd er rustig aan gedaan op de beklimming, met als gevolg dat alle sprinters ofwel in één keer mee naar boven waren, ofwel gauw konden terugkeren in de afzink.

Lees verder onder de tweet!

Cavendish en Merlier moeten passen in listige slotfase, Milan verslaat Philipsen en zegeviert

Bij het induiken van de laatste vijftig kilometer hadden de zes leiders nog altijd drie minuten voorsprong. De sprintersploegen konden dus aan een serieuze achtervolging beginnen, al was dat - de 'één minuut per tien kilometer'-vuistregel in ogenschouw nemend - misschien iets te stellig geformuleerd. Op 25 kilometer van de meet was het einde vlucht voor Tolio, Bais en Quartucci. Kamp, Abrahamsen en Maestri probeerden zich nog kranig te verweren. En met succes, daar zij pas op één kilometer van de meet (!) werden ingerekend. Tenminste, zo leek, want de Scandinaviër reed nog eventjes solo verder!

Tom Pidcock wilde zich ook in de sprintersdebatten mengen, maar kwam al vrij vroeg op kop van het peloton te zitten. Daardoor werd het gat met Abrahamsen dan toch gedicht, zij het al sprintend. Pas op ongeveer 75 meter van de aankomst zag de Uno-X-man zijn droom in duizenden stukjes uiteenvallen. Het waren Philipsen en Milan die aan elkaar gewaagd leken in de sprint die volgde (onder anderen Tim Merlier en Mark Cavendish waren in de slotfase gelost), maar het was de Zuid-Europeaan die zijn wiel net iets eerder over de meet pushte. De thuisrijder sloeg daarmee een dubbelslag: via de bonificatieseconden sprong hij over Ayuso heen in het klassement.

Uitslag etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws