Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 | Brengt boobytrapfinale weer een bak vol sprintchaos? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 | Brengt boobytrapfinale weer een bak vol sprintchaos?

Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 | Brengt boobytrapfinale weer een bak vol sprintchaos?

Iedere dag steeds ietsje moeilijker. Is dat het credo van de parcoursbouwers van de Tirreno-Adriatico? Het zou zomaar kunnen. Na de vlakke tijdrit, de vlakke sprintersrit en de verraderlijke, chaotisch verlopen derde etappe op woensdag, krijgen de klassieke mannen donderdag namelijk een parcours op maat. Er ligt in de vierde rit een zware col op het parcours, maar wel zó ver voor de finish dat een open finale een waarschijnlijkheid is. Een nieuwe kans voor Jasper Philipsen na zijn val van woensdag? In de Leiderstrui stelt de favorieten aan u voor!

Parcours etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024

Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 | Brengt boobytrapfinale weer een bak vol sprintchaos?

Vanaf de start in Arrone zal de weg gaan oplopen en in totaal 1300 meter stijgen vooraleer de top van de Valico di Castelluccio wordt bereikt. Deze klim is gemiddeld niet steil, zo'n vijf procent. Het zit hem in de lengte. De klim is namelijk bijna zeventien kilometer lang. Als de top wordt gerond, hebben we ook een beter beeld wie er allemaal nog kans maken op de dagzege. Het lijkt echter waarschijnlijk dat er niet volle bak gekoerst zal worden, aangezien er vanaf de top nog bijna 140 kilometer gereden moet worden.

Voldoende teams zullen de pure sprinter willen lossen en de kans lijkt groot dat de Tim Merliers van deze wereld de klim niet zullen overleven. De sterke beren met rappe benen moeten na de Castelluccio enkel nog de niet gecategoriseerde Forca di Presta overleven om kans te maken op de dagzege. Vanaf die top volgt een lange afdaling naar de laatste zestig golvende kilometers.

In de finale gaat het meermaals licht omhoog en ook de slotkilometer lopen licht bergop in Giulianova. Daarnaast moet er behoorlijk gedraaid en gekeerd worden in de laatste kilometers. Op 1500 meter van het einde ligt nog een u-bocht en in de laatste kilometer bevinden zich twee haakse bochten. Hectisch, technisch én er komt wat macht bij kijken. Kansen voor met name de klassieke mannen dus, zo lijkt het!

Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 | Brengt boobytrapfinale weer een bak vol sprintchaos?
Het hoogteprofiel van de laatste drie kilometer
Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 | Brengt boobytrapfinale weer een bak vol sprintchaos?
Het bochtenwerk in de laatste fase van de vierde etappe

Beklimmingen
69,3 km: Valico di Castelluccio (16,9 km aan 5%)

Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: ongeveer 15.45 uur

Weer etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024

Een ding is in ieder geval zeker: het wordt geen warme etappe op de donderdag. De temperaturen komen in Italië niet boven de 13 graden uit en op de top van de klim vriest het zelfs licht. In de aankomstplaats is weinig kans op neerslag en mogen de coureurs wel hopen op een waterig zonnetje.

Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024

Woensdag liet nog maar eens zien hoe onvoorspelbaar de koers kan zijn. En het kan ook donderdag weer veel kanten op in de Tirreno. Dit vanwege de lange klim aan het begin van de koers. Deze maakt de kans op een sprint tussen mannen als Tim Merlier, Caleb Ewan en Jonathan Milan een stuk onwaarschijnlijker. Jasper Philipsen - die woensdag viel - en Biniam Girmay klimmen over het algemeen al een stukje beter dan de eerste drie spurtbommen, maar kunnen als het hard gaat ook in de problemen komen. En wat kan Phil Bauhaus, de man die de derde rit in extremis won? Wordt er niet al hard aan de boom geschud, dan zou het zomaar kunnen dat we enkele van bovenstaande namen wél terugzien in de finishplaats.

Bij een harde koers en daarmee het afspraken van de op papier snelste mannen kijken we naar de meer allround sprinters als Magnus Cort (Uno-X), Axel Zingle (Cofidis), Ivan Garcia Cortina (Movistar) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech). Zingle en Strong kwamen woensdag wel ten val in volle spurt. Zij kunnen beiden de oplopende finale goed aan en kunnen ver komen. Ook andere klassieke mannen zullen kort willen eindigen waar mogelijk, zoals vlieggewichten Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Andrea Bagioli (Lidl-Trek) en Romain Grégoire van Groupama-FDJ.

tom pidcock
Wat kan Tom Pidcock in de listige finale?

Mocht de wedstrijd een afvalrace worden, dan komen ook de in bloedvorm verkerende UAE-kopman Juan Ayuso en Daniel Felipe Martinez, die in de Algarve namens BORA-hansgrohe nog twee sprintjes bergop won, op de favorietenradar. Van EF Education-EasyPost mogen we van het viertal Neilson Powless, Richard Carapaz, Ben Healy en Alberto Bettiol een korte uitslag verwachten.

Bekijken we de top tien van woensdag, dan komen we ook de namen van Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels) en Marius Mayrhofer (Tudor) tegen. Allemaal heren die normaliter wel raad weten met finales als deze en die we donderdag dus opnieuw verwachten!

Favorieten etappe 4 Tirreno-Adriatico 2024 volgens In de Leiderstrui

Favorieten: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech)
Long shots: Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Marius Mayrhofer (Tudor) Neilson Powless, Alberto Bettiol (beiden EF Education-EasyPost), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Axel Zingle (Cofidis), Marc Hirschi (UAE Team Emirates) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)

Poll

Wie wint de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws