Niet Pogacar, maar Hirschi is de gevierde man bij UAE Team Emirates: Zwitser verslaat Sivakov in Coppa Sabatini Wielrennen
Wielrennen

Niet Pogacar, maar Hirschi is de gevierde man bij UAE Team Emirates: Zwitser verslaat Sivakov in Coppa Sabatini

Niet Pogacar, maar Hirschi is de gevierde man bij UAE Team Emirates: Zwitser verslaat Sivakov in Coppa Sabatini

Marc Hirschi heeft de Coppa Sabatini gewonnen. De Zwitser van UAE Team Emirates toonde zich na een zware koers de betere van man-in-vorm Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers). In de achtergrond sprintte Tadej Pogacar naar een derde plaats.

Daags na de Giro della Toscana, die uiteindelijk werd gewonnen door Sivakov, stond er andermaal een Italiaanse najaarsklassieker op het menu: de Coppa Sabatini, een 1.Pro-koers die vorig jaar werd gewonnen door Daniel Felipe Martinez. Doorheen de provincie Pisa moesten de dienstdoende coureurs 198 kilometer over glooiend terrein afleggen. Daarbij dienden twee specifieke maar o zo venijnige muurtjes meermaals bedwongen te worden: de Muro di Peccioli (900 meter aan gemiddeld 9,7 procent) en de Muro di Montefoscoli (800 meter aan 11,3 procent). Menig deelnemer aan de Giro della Toscana stond ook in deze Toscaanse wedstrijd aan het vertrek. Dat betekende dat andermaal Sivakov, Richard Carapaz en Tadej Pogacar tot de topfavorieten behoorden.

Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi), Alessio Cialone (TotalEnergies), Luca Covili (Bardiani), Lucas Grolier (TotalEnergies) en Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team) vormden de kopgroep van de dag. Het kwintet wist een maximale voorsprong van drie minuten bijeen te fietsen. Op 68 kilometer van de aankomst waren zij echter al als een vogel voor de kat, waarna het uitkijken was naar nieuwe aanvallen. En die versnellingen, die kwamen er. Het tempo werd dusdanig opgevoerd dat vele jongens hun wagonnetje niet meer wisten aan te haken. Het resulteerde in een elitegroepje van tien, met daarin onder anderen Sivakov, Carapaz, Pogacar en drie UAE Team Emirates-ploegmakkers van laatstgenoemde (George Bennett, Marc Hirschi en Davide Formolo).

Pogacar kan net niet mee, Hirschi verslaat Sivakov in sprint-à-deux

Het tiental had in een mum van tijd één minuut voorsprong te pakken. Met nog veertig kilometer voor de boeg leek het zelfs al duidelijk dat de laureaat in de voorste groep zat. Op 36 kilometer van de finish werd de kopgroep uiteengereten en moest Pogacar enigszins passen, wat nogmaals blijk gaf van een ietwat mindere vorm bij de Tweevoudig Tourwinnaar. Ook op woensdag kwam hij namelijk niet echt in het stuk voor en finishte hij als vierde. Het waren Sivakov en Hirschi die saampjes voorop kwamen te zitten, al bleef de voorsprong gering.

Het gat bleef eerst lang rond de twintig à dertig seconden hangen, maar uiteindelijk wist het olijke duo vooraan de de voorsprong te vergroten. Bij het induiken van de laatste tien kilometer was het voorgift welgeteld een minuut. De samenwerking tussen Sivakov en Hirschi verliep van een leien dakje, waarna een sprint-à-deux - op een vals plat oplopende finishstraat - uitkomst moest bieden. In die spurt toonde Hirschi zich met overmacht de betere van Sivakov, die dus genoegen moest nemen met de tweede stek. Op ongeveer een halve minuut achterstand maakte Pogacar het 'UAE-feestje' compleet door naar de derde stek te sprinten. Guillaume Martin (Cofidis) werd vierde, Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) vijfde.

Uitslag Coppa Sabatini 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws