Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: hoe Mathieu van der Poel stap voor stap zijn derde Ronde-titel pakte Wielrennen
Wielrennen

Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: hoe Mathieu van der Poel stap voor stap zijn derde Ronde-titel pakte

Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: hoe Mathieu van der Poel stap voor stap zijn derde Ronde-titel pakte

Mathieu van der Poel en de Ronde van Vlaanderen. Het is inderdaad een droomhuwelijk, zo werd op zondag 31 maart 2024 maar weer duidelijk. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck boekte alweer zijn derde overwinning in Vlaanderens Mooiste. En omdat die derde triomf zo ongelooflijk knap was en we er geen genoeg van kunnen krijgen, brengen we die overwinning nog eens stapsgewijs in kaart!

Eerder, na afloop van Gent-Wevelgem, maakten we ook al een analyse van (het koersgedrag van) Van der Poel, die toen geklopt werd door een ijzersterke Mads Pedersen. De man uit Kapellen maakte toen echter wel de hele dag koers, iets wat we zeker moeten koesteren. 'Laten we als liefhebbers en fan van de wereldkampioen niet te lang inzitten met het feit dat Van der Poel tweede werd. Of überhaupt spreken over een verkeerde tactiek of het te uitbundig met de krachten gooien. Van der Poel animeerde en misschien is dat nog wel het allermooiste in zo'n koers, temeer omdat we leven in een tijd van regelmatig erg geprogrammeerd koersen', schreven we toen.

Van der Poel had er héél veel zin in

Laten we in het kader van de Ronde van Vlaanderen beginnen bij het begin. 'Deze koers ligt me inderdaad wel. Het is een wedstrijd met veel interval en beklimmingen, die elkaar snel opvolgen. Het is niet te lang, maar er wordt wel agressief gekoerst. Daar hou ik van', blikte de wereldkampioen voorafgaand aan De Hoogmis vooruit op hetgeen er komen ging. 'We zijn klaar om de wedstrijd zo goed mogelijk te controleren. Het wordt in ieder geval een aartsmoeilijke opdracht, want het is altijd makkelijker koersen als de beste renners er zijn', doelde hij op de afwezigheid van onder anderen Jasper Stuyven en Wout van Aert.

Het was Matteo Jorgenson - de winnaar van Dwars door Vlaanderen - die op voorhand als grootste opponent van Van der Poel gezien werd. De wereldkampioen en de Amerikaanse kopman van Visma | Lease a Bike leken bij de Ronde-start in Antwerpen goed overeen te komen, getuige het gezellige praatje dat de twee maakten.

Lees verder onder de foto!

rvv1

Koetjes en kalfjes in openingsfase

240 KM - Bert Van Lerberghe (Soudal Quick-Step), Luke Durbridge (Jayco-AlUla), Elmar Reinderink (Jayco-AlUla), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), David Dekker (Arkéa-B&B Hotels), Damien Touzé (Decathlon AG2R La Mondiale), Lionel Taminiaux (Lotto-Dstny) en Jelle Vermoote (Bingoal WB) vormen de achtkoppige kopgroep van de dag en dat vindt Alpecin-Deceuninck perfect. Wanneer er tegenaanvallen komen, zorgen de blauwhemden ervoor dat die gepareerd worden.

230 KM - We zien Van der Poel voor het eerst écht in beeld, zij het achteraan het pak. Hij gaat even langs de volgwagen om een jackje uit te doen.

225 KM - We zijn inmiddels een kilometer of vijftig onderweg en Van der Poel oogt erg kalm. Achterin het peloton praat de 29-jarige superster met een aantal andere coureurs, onder wie Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale) en Gent-Wevelgem-man Pedersen (Lidl-Trek).

Ploegmakkers Van der Poel verrichten beulswerk

175 KM - De ploegmaten van Van der Poel bepalen het tempo in het peloton, dat er derhalve voor zorgt dat de ontsnapten geen schijn van kans hebben. Het voorgift van het octet komt eigenlijk nooit boven de vijf minuten uit.

Lees verder onder de foto!

rvv5
De ploegmaten van Van der Poel verrichten beulswerk

150 KM - Van der Poel oogt, zoals een écht fenomeen betaamt, nog altijd enorm ontspannen. Zijn ploegmaten bepalen het tempo in het peloton, de kopman vertoeft in een zetel.

130 KM - Op de eerste Oude Kwaremont-passage steekt Van der Poel voor het eerst zijn neus écht aan het venster. Silvan Dillier verrichte de afgelopen uren beulswerk, Oscar Riesebeek lijkt het langzaam maar zeker over te nemen van zijn Zwitserse compagnon.

Pedersen, Jorgenson en Van der Poel maken koers

115 KM - Jonas Abrahamsen (Uno-X) demarreert, Alpecin-youngster Axel Laurance springt op het wiel! De jonge Franse wil meewerken met de Scandinaviër. Daardoor gaat Visma | Lease a Bike aan het werk. Deze twee willen ze niet weg hebben. Daarop demarreert outsider Jorgenson en moet Van der Poel in actie komen! Een aantal kilometer verderop rijdt routinier Søren Kragh Andersen onfortuinlijk lek.

105 KM - Pedersen trekt door! De Lidl-Trek-troefkaart trekt vol door op de Wolvenberg. Jorgenson zit op het wiel, Van der Poel er kort achter. Een leuke groep is losgekomen, met Van der Poel die z'n beurt doet.

Lees verder onder de foto!

rvv12
Toen Pedersen aanviel, moesten Van der Poel en Jorgenson in de verdediging

90 KM - De hierboven genoemde groep werd weer bij de lurven gevat door het peloton, waarna een nieuwe groep zich ontdeed van het pak. Alpecin-Deceuninck moet daarom richting de Valkenberg aan de bak. Van der Poel pokert, heeft niet gereageerd op een sterke groep en rekent op z'n ploegmaats in deze fase.

85 KM - Van der Poel ziet dat het gaatje speelbaar is en vliegt er op de Valkenberg naartoe. Alpecin-Deceuninck had het teruggebracht van 23 naar 12 en de wereldkampioen deed de rest all by himself.

80 KM - Het zijn nu Pedersen en Van der Poels ploegmaat Gianni Vermeersch die weg zijn! Met zijn tweeën proberen ze iets op touw te zetten, al is het natuurlijk vooral de Deen die het meeste werk verricht.

Na een fenomenale bestijging van de Koppenberg is de vogel gevlogen

65 KM - Riesebeek houdt het verschil met Pedersen tot dusverre binnen de halve minuut. Daarmee is er niks aan de hand voor Van der Poel, die nog geen trap te veel heeft gedaan vandaag.

55 KM - Op de tweede Oude Kwaremont-bestijging dendert Van der Poel over Pedersen heen. Van der Poel kijkt om en wacht, want hij lijkt Pithie, Teuns, Lazkano, Wellens en Pedersen wel vier fijne namen te vinden om erbij te hebben.

45 KM - Tijd voor de gevreesde en dit keer érg gladde Koppenberg! Cortina rijdt z'n derailleur kapot en er slippen er een paar weg. Dat zorgt ervoor dat er een hoop moeten lopen. Enkel Van der Poel, die iedereen uit het wiel kletst, Jorgenson en Pedersen kunnen omhoog fietsen.

Lees verder onder de foto!

rvv20
Van der Poel reed als een speer de Koppenberg omhoog

40 KM - Van der Poel heeft na de Koppenberg een kleine voorsprong op de Amerikaan van Visma | Lease a bike. Acht tellen ligt hij voor.

35 KM - Mathieu van der Poel is bezig aan zijn solo! Hij heeft zijn voorsprong op Jorgenson groter gemaakt naar boven de halve minuut. Is dit de beslissing?

20 KM - Tuurlijk is het de beslissing! Wat. Een. Fenomeen. Van der Poel heeft al bijna twee minuten voorsprong op zijn 'meest naaste belagers' te pakken.

FINISH! - Na een uitmuntende solo mag Van der Poel zich voor de derde keer winnaar van de Ronde van Vlaanderen noemen. Het is zijn vijfde opeenvolgende topvijfnotering. Bizar, wat een baas!

Lees verder onder de foto!

Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: hoe Mathieu van der Poel stap voor stap zijn derde Ronde-titel pakte

Nu al geslaagd seizoen voor Van der Poel 

'Het was overleven vandaag, dit is de zwaarste Ronde van Vlaanderen die ik gereden heb, met deze weersomstandigheden', hijgde Van der Poel na afloop uit, met een grimas op zijn gezicht. 'Die laatste twintig kilometer ben ik met de ogen dicht naar de finish gereden. Ik zat zo kapot, dat ik niet heel veel heb nagedacht.'

Van der Poel had nog meer treffende teksten na afloop van zijn prachtzege. 'Mijn seizoen is nu al een succes. De Ronde van Vlaanderen winnen in de regenboogtrui is een droom die uitkomt. Dat moet ik even laten bezinken. Denken aan Parijs-Roubaix kan ik nu nog niet, ik ben compleet fucked momenteel. Dit was één van de zwaarste races die ik ooit heb gedaan, ik was compleet leeg.'

Roodhooft en Adrie van der Poel over derde Ronde-zege Mathieu van der Poel

In de Leiderstrui zocht nadien dan weer een aantal lieden uit kamp-Van der Poel op. Zo penden we een aantal rake quotes van vader Adrie van der Poel neer. 'We kunnen niet meer dan gelukkig zijn', stak de 64-jarige Nederlander van wal tegenover het aanwezige wielerjournaille. 'Dit was op voorhand de moeilijkste om te winnen. Alle druk werd immers toch al op de ploeg geschoven.'

Bij Van der Poel senior kwam ook nog de afwezige Wout van Aert ter sprake. 'Wout was normaal gezien de grootste tegenstander', aldus de Noord-Brabander. 'Hij zal het misschien met lede ogen hebben aangezien. Het is natuurlijk superjammer dat hij er niet bij was. Anderzijds denk ik ook dat er in die ploeg genoeg kwaliteit zit om ook mee te koersen.'

Zoals we het in onze 'kilometer voor kilometer'-analyse al behandelden, de teamgenoten van de uiteindelijke laureaat leverden geweldig werk af. Dat beaamde ook ploegbaas Christoph Roodhooft. 'We hadden uitvoerig besproken dat hoe we dachten dat de andere teams het gingen doen. Daar maakten we dan een eigen idee van. Het hangt natuurlijk van de individuele sterkte van Mathieu, maar ook als ploeg hebben we geen steek laten vallen. Daarbij is Mathieu natuurlijk een wereldkopman', luidde de lofzang.

Visma | Lease a Bike realistisch over verschil met Van der Poel

De overige ploegen konden niet anders dan concluderen dat MVDP simpelweg een maatje te groot was. 'Wie met Mathieu van der Poel naar de tweede keer Oude Kwaremont of Koppenberg gaat, die kan alleen nog maar voor plaats twee rijden. We hoopten dus daarvoor al een situatie te creëren, maar dat is niet gelukt. Helaas. We hebben gedaan wat we konden', klonk het bij monde van Grischa Niermann realistisch vanuit Visma | Lease a Bike.

'We hadden een plan en we zijn naar mijn idee strijdend ten onder gegaan. De jongens hebben het heel goed uitgevoerd', vertelde de Duitser ook nog. 'Matteo (Jorgenson, red.) leek op de Koppenberg de op een na beste te zijn, maar hij moest zijn inspanning bekopen. Helaas heeft hij nog niet de inhoud van Van der Poel. Zoveel wedstrijden van 270 kilometer heeft hij nog niet gereden. En anders had Mathieu hem wel elders uit het wiel gereden. Zo eerlijk moeten we ook zijn.'

Als Van der Poel start, doet de rest mee voor plaats twee. De ex-prof had het - gezien het huidige wielerlandschap - misschien niet beter kunnen omschrijven...

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws