Ongenaakbare Pogacar voert andermaal onemanshow op en maakt favorietenrol in Amstel Gold Race meer dan waar Wielrennen
Wielrennen

Ongenaakbare Pogacar voert andermaal onemanshow op en maakt favorietenrol in Amstel Gold Race meer dan waar

Ongenaakbare Pogacar voert andermaal onemanshow op en maakt favorietenrol in Amstel Gold Race meer dan waar

Tadej Pogacar heeft de 57e editie van de Amstel Gold Race bijgeschreven op zijn palmares. De 24-jarige wereldtopper opende al vroeg in de koers de debatten, dunde een elite-groepje steeds verder uit, loste Ben Healy en Tom Pidcock op de Keutenberg en volbracht een solo van 29 kilometer. Healy werd op niet al te ruime achterstand knap tweede, Tom Pidcock moest genoegen nemen met de derde stek.

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert ontpopte Pogacar zich tot dé te kloppen man in de Zuid-Limburgse eendagskoers, die dit jaar 253 kilometer lang was en in totaal 33 beklimmingen telde. Er werd gestart in Maastricht, om vervolgens naar verwachting circa zes uur later te finishen in Berg en Terblijt. Traditiegetrouw maakten cols als de Cauberg, de Keutenberg en de Eyserbosweg onderdeel uit van de finale. Op voorhand leken onder meer Tom Pidcock, Tiesj Benoot, Neilson Powless en David Gaudu de grootste concurrenten van Pogacar te gaan worden. Ook klasbakken als Matej Mohoric en Bauke Mollema stonden op de startlijst.

Zeven vluchters krijgen de zegen van het peloton, groep houdt zo'n 150 kilometer stand


Ruim een half uur nadat de vrouwen vertrokken vanaf het Vrijthof in de Limburgse hoofdstad stapten ook de mannen op hun koersfietsen. Waar er bij de vrouwenwedstrijd (die uiteindelijk werd gewonnen door Demi Vollering) pas na ruim een uur koersen een kopgroep ontstond, waren er bij de mannen binnen een half uur al zeven renners die de zegen kregen van het peloton. Q36.5 Pro Cycling Team-renners Alessandro Fedeli en Tobias Ludvigsson, Leon Heinschke (Team DSM), Mathias Vacek (Trek-Segafredo), Mattéo Vercher (TotalEnergies), Ward Vanhoof (Team Flanders-Baloise) en Martin Urianstad (Uno-X) waren de mannen die het hazenpad hadden gekozen.

De voorsprong van het zevental bedroeg met nog 200 kilometer te gaan zo'n vijf minuten. Naarmate de wedstrijd vorderde, zagen de leiders de voorsprong langzaam maar zeker slinken. Met nog 150 kilometer te gaan, was het toegift al gehalveerd. Op iets meer dan honderd kilometer van de finish was het gedaan voor de kopgroep.

Kopgroep ingerekend, waarna Pogacar, Pidcock en Sheffield zich direct laten zien

Met nog 88 kilometer voor de boeg vond Gianni Vermeersch het wel welletjes, evenals Pogacar. Na de demarrage van Vermeersch voerde de Sloveen de forcing en fietste hij tezamen met in totaal vijftien andere renners weg uit het peloton. Onder andere Benoot, Pidcock, Ben Healy, Magnus Sheffield, Tosh Van der Sande, Quentin Pacher, Alexey Lutsenko, Matteo Sobrero en Andreas Kron slopen mee met de tweevoudig Tourwinnaar, die er overduidelijk heel veel zin in had. Bij de eerste doorkomst op de Cauberg trok Pogacar dermate hard door, dat het uit zestien renners bestaande elite-groepje helemaal uiteengereten werd.

Ondanks dat het tempo daarna ietwat stokte, had 'Pogiboy' zijn eerste klap al uitgedeeld. Een elfkoppige kopgroep, waarin Pogacar, Pidcock, Sheffield en Lutsenko de blikvangers waren, had een halve minuut voorsprong op het peloton, dat werd geleid door Jumbo-Visma. INEOS Grenadiers had twee pionnetjes in de kopgroep en verrichte achter de zwartgelen het nodige afstoppingswerk.

Verslag loopt verder onder tweet.

Madouas, Powless en Godon tegen het asfalt, elite-kopgroep met Pogacar houdt knap stand

De voorsprong bleef zo'n twintig kilometer lang rond de dertig seconden hangen. In het peloton kwamen ook Bahrain Victorious (Mohoric) en Trek-Segafredo (Mollema, Quinn Simmons) een handje toesteken, daar zij niemand mee hadden voorin. Het peloton kwam op een gegeven moment aardig in de buurt, maar toch duurde het kat-en-muisspel langer voort. Wie in de tussentijd begon te denken dat de wedstrijd gevrijwaard zou blijven van valpartijen, kwam van een koude kermis thuis. In het peloton gingen, op een glad stukje asfalt, onder meer schaduwfavorieten Valentin Madouas en Powless, alsmede Brabantse Pijl-winnaar Dorian Godon tegen de vlakte.

Het voorgift van Pogacar en co was inmiddels weer opgelopen tot driekwart minuut. Op de Kruisberg, waar juist een aanval van Pogacar werd verwacht, reed de goedlachse Sloveen op een slecht moment lek. Er was echter geen nood aan de man, want de Ronde van Vlaanderen-winnaar was binnen no-time terug op zijn medevluchters.

Verslag loopt verder onder tweet.

Pogacar en Pidcock domineren op Eyserbosweg, maar de Sloveen laat alles en iedereen achter zich op Keutenberg

Op 37 kilometer van de finish moest de door menig wielertoerist gevreesde Eyserbosweg overwonnen worden. Net voor het steilste stuk was het - hoe kan het ook anders - Pogacar die demarreerde. Hij kreeg enkel Pidcock met zich mee. Ook Healy oogde sterk. De pas 22-jarige Ier van EF Education-EasyPost haakte ook zijn karretje aan bij het duo Pogacar-Pidcock, dat voor een heus slagveld gezorgd had.

'Pogacar in 5 minuten tijd: een fietswissel, terugkomen van twintig seconden achterstand en vervolgens wegrijden op de Eyserbosweg', zo omschreef Bas Tietema het op zijn Twitter. Lutsenko en Kron lieten zich daarachter echter niet volledig uit het veld slaan en gingen een aantal kilometer later ook nog aan pikken. Dat was echter een gevalletje 'schijn bedriegt', want de Kazach en de Deen kregen de laatste vier seconden niet gedicht.

Verslag loopt verder onder tweet.

Pogacar soleert naar glansrijke overwinning, Healy en Pidcock mee op het podium

Het bizar hoge tempo van Pogacar op de Keutenberg kostte zowel Healy als Pidcock de kop. De Brit van INEOS Grenadiers leek aan te kunnen blijven pikken, maar de polyvalente UAE Team Emirates-coureur liet dus echt iedereen zijn hielen zien. Pogacar had zich dus weten te ontdoen van al zijn concurrenten. Wat moest hij dan nog doen? Een solo van 29 kilometer met succes volbrengen! En zo geschiedde: Pogacar beging geen fout tijdens zijn solo-onderneming en soleerde zodoende vrijuit naar de zege. Healy toonde zich bergop de betere van Pidcock, waarna hij 'solo' naar de tweede plaats snelde. Pidcock werd nog wel derde en vervolledigde dus het podium.

Lees hier Amstel Gold Race 2023 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news