Pogacar zet kroon op het werk met volgende ritzege en pakt bolletjestrui af van Poels Wielrennen
Wielrennen

Pogacar zet kroon op het werk met volgende ritzege en pakt bolletjestrui af van Poels

Pogacar zet kroon op het werk met volgende ritzege en pakt bolletjestrui af van Poels

Tadej Pogacar heeft na de zeventiende ook de achttiende etappe in de Tour de France gewonnen. De leider in de Tour de France was op de klim naar Luz Ardiden andermaal te sterk voor zijn rivalen. Daarmee frustreerde hij tevens Wout Poels, die zijn bolletjestrui in extremis verloor aan Pogacar. Wilco Kelderman klom in het klassement, door het lossen van Rigoberto Urán.

De laatste bergetappe van deze Tour de France en dus oorlog om de vlucht van de dag. Vanuit de start was het aanvallen geblazen, met Matej Mohoric (Bahrain), Chris Juul-Jensen (BikeExchange) en Sean Bennett (Qhubeka) als eerste drie die een mooie kloof sloegen in de eerste zestig 'vlakke' kilometers. Tussen haakjes, want er lagen wel degelijk twee klimmetjes van vierde categorie onderweg. Daar werd volle bak op gekoerst.

Volop koers in kopgroep en peloton richting tussensprint en Tourmalet

In het peloton hoefde UAE Team Emirates lang niets te doen, want eerst was het Bahrain Victorious dat tempo maakte voor bergkoning Poels en daarna nam Team BikeExchange over voor sprinter Michael Matthews. Die wilde op het tweede klimmetje van de dag wegrijden voor de tussensprint, maar slaagde daar niet in. De meeste punten in het peloton werden bij de sprint 'gewoon' gepakt door sprintkoning Mark Cavendish. Matthews kon het groen wel op z'n buik schrijven.

Terwijl het peloton tot aan de tussensprint dik zestig kilometer door beukte, veranderde er in die periode ook vooraan van alles. Julian Alaphilippe (Deceuninck) en Pierre-Luc Périchon (Cofidis) gingen al na zestien kilometer in de achtervolging en kwamen uiteindelijk bij de drie leiders. Lang hadden we echter geen kopgroep van vijf, want toen Matthews hulp nodig had voor zijn tussensprint, liet Juul-Jensen zich vooraan uitzakken.

Na de tussensprint bleven er dus vier leiders over, met Mohoric, Bennett, Alaphilippe en Périchon. Zij hadden echter maar een minuutje voorsprong richting de voet van de Col du Tourmalet, die na 77 kilometer koers begon. Ook richting de voet van deze col bleef het niet rustig vooraan en in het peloton. Terwijl Périchon op kop moest lossen, probeerde Trek-Segafredo met vier man van de ploeg een aanval vanuit het peloton. Dat lukte niet, maar hun man Kenny Elissonde zou uiteindelijk wel vooraan belanden.

Strijd op alle fronten op Col du Tourmalet, Urán lost al vroeg

De Col du Tourmalet stelde niet teleur, absoluut niet. Vanuit het peloton waren het eerst de Fransen die aangingen. David Gaudu, Valentin Madouas (beide Groupama), Pierre Latour (TotalEnergies) en Pierre Rolland (B&B) gingen er vol tegenaan en niet veel later was het Miguel Ángel López die vertrok namens Movistar. Hij kreeg gezelschap van landgenoot Nairo Quintana. Het was het moment voor INEOS Grenadiers om de controle te pakken in het peloton en het tempo de lucht in te jagen voor Richard Carapaz. López en Quintana werden om die reden al snel weer ingelopen, de Fransen bleven wel vooruit en sloten aan bij de kop van de wedstrijd.

In die kopgroep waren het Mohoric en Alaphilippe die in de eerste kilometers van de Tourmalet waren overgebleven. Het Franse kwartet kwam erbij en ook Ruben Guerreiro (EF), Omar Fraile (Astana) en zoals gezegd Elissonde kwamen erbij. Héél even hadden we negen leiders, maar het duurde niet lang voordat Gaudu het tempo opvoerde. Ploegmaat Madouas had zijn werk gedaan en loste, net als het overgrote deel van de kopgroep, inclusief Alaphilippe. Op de top van de Tourmalet kon alleen Latour het tempo van zijn landgenoot volgen. De man van TotalEnergies nam brutaal de meeste bergpunten op de Tourmalet, voor Gaudu. Guerreiro werd derde en als vierde kwam Wout Poels boven. Die pakte belangrijke punten, na een late aanval uit het peloton, waarbij hij de meeste vluchters nog kon achterhalen.

In het peloton ging het onder leiding van INEOS ook hard en dat kostte veel renners de kop. Veel belangrijke namen zaten er niet tussen, totdat EF Education-NIPPO plots zag dat Urán eraf ging. De Colombiaan was in de zeventiende etappe al wat weggezakt en dat bleek geen incident. De andere mannen uit de top tien kwamen wel achter de INEOS-trein over de Tourmalet, een kleine minuut achter Gaudu. Die wist Latour meteen in de eerste dalende kilometers te lossen in de afzink. Overal koers, overal chaos, en nog één col te gaan!

Poels aan de jojo moet hopen, alle registers open bij favorieten

Een lange afdaling leidde alle renners richting het dal, waar na een kort stukje vallei de voet van de klim richting ski-oord Luz Ardiden begon. Gaudu was als eerste beneden, met twintig seconden voorsprong op een groepje van vier, met Latour, Guerreiro, Fraile en de doorgereden Poels. Die vier werden echter nog voor de voet ingerekend door de stoomtrein van INEOS, die ongelofelijk hard daalde. Gaudu was de enige die ervoor bleef, met driekwart minuut voorsprong op het peloton. Urán was bezig zijn goede klassement te verliezen, met al een achterstand van twee minuten op het peloton, en nog een hele klim voor de boeg.

De arme Gaudu, die alle risico's had genomen in de afdaling, had slechts zestien seconden voorsprong op het al flink uitgedunde peloton, met nog elf kilometer te klimmen. Toen Michal Kwiatkowski overnam van Dylan van Baarle, gingen er achteraan het peloton nog wat plukjes af. Poels moest eraf en voor hem restte niets anders dan hopen. Hopen dat Jonas Vingegaard de rit niet ging winnen en Pogacar niet bij de eerste drie zou rijden. Alleen bij die scenario's zou hij de bolletjestrui houden. Een broze hoop na drie weken keihard knokken voor ieder punt, maar er was nog hoop voor de Nederlander. Toen Gaudu op 9,5 kilometer van de top werd ingerekend, kon de finale beginnen!

Na Kwiatkowski waren het alleen nog Tao Geoghegan Hart en Jonathan Castroviejo voor Carapaz en het was lang wachten op de finale-knal. Dat het tempo nog niet al te hoog lag, bleek wel uit het feit dat Poels achteraan het pelotonnetje weer kon aansluiten. Toen Rafal Majka het tempo op 5,3 kilometer van de top ging versnellen, moesten mannen zoals Poels, Gaudu en ook Alexey Lutsenko er toch echt af. Toen het werk van Majka op 3,3 kilometer klaar was, ging Pogacar net als een dag eerder aan. Net als een dag eerder konden Vingegaard en Carapaz mee, met dit keer ook Enric Mas en Sepp Kuss erbij.

Kuss hield in de laatste kilometers het tempo hoog voor Vingegaard, met de rest van de top tien allemaal in een groep erachter. Vooraan ging het louter om ritwinst, met nog altijd vijf mannen bij elkaar in de laatste anderhalve kilometer, al had Mas het op het elastiek lastig. Wie had de beste punch naar de streep? Een aanval van uitgerekend Mas gooide Kuss overboord en zo hadden we nog vier kanshebbers. Carapaz werd naar de kop gedrongen en toen Mas nog een keer ging, reed Pogacar het gat dicht. Pogacar reed Mas meteen voorbij en reed de rest op een gat. Ritzege nummer drie van de Tour voor de beste in koers!

Uitslag etappe 18 Tour de France 2021

Lees etappe 18 van de Tour de France 2021 terug in onze liveblog!

Volgde je de liveblog via onze app? Klik dan hier voor het overzicht!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws