Update II | Bernal reageert zelf: 'Ben in mijn hoofd nog ver verwijderd van deelname aan een koers' Wielrennen
Wielrennen

Update II | Bernal reageert zelf: 'Ben in mijn hoofd nog ver verwijderd van deelname aan een koers'

Update II | Bernal reageert zelf: 'Ben in mijn hoofd nog ver verwijderd van deelname aan een koers'

(28 april 2022) Dat Egan Bernal goed gaat na zijn verschrikkelijke val in januari, wisten we al wel na alle positieve video's en social media-berichten. Egan Bernal meldde recent zelfs al cryptisch dat hij snel terug zou zijn in koers en zijn arts Gustavo Uriza sprak dit niet tegen in gesprek met het Spaanse Sport.

De neurochirurg is heel positief over de stappen die Bernal zet, letterlijk en figuurlijk. In een online persmoment noemt hij de verwondingen van de Colombiaan 'genezen'. Zodoende kan Bernal denken aan een rentree voor INEOS Grenadiers. 'Egan kan snel weer gaan koersen, al zal zijn ploeg uiteindelijk het groene licht moeten geven. Van mijn kant is hij vrijgegeven.'

Op het moment van de persconferentie van Uriza was het 95 dagen geleden dat Bernal hard botste op een stilstaande bus in Colombia. De arts geeft aan dat Bernal in principe 120 dagen na het ongeluk weer kan koersen. Dat betekent dat hij nog een kleine maand verwijderd is van een rentree. De wervels, het dijbeen en alle andere breuken en blessures die Bernal opliep zijn hersteld.

En dat mag een klein wonder heten, daar de klimmer volledig in de kreukels lag toen hij in januari een bus over het hoofd zag. Er werd zelfs even gevreesd voor een dwarslaesie, maar de artsen in Colombia deden hun geweldige werk. Bernal heeft de chirurgen, verplegers en doktoren altijd bedankt in de afgelopen maanden, waarin hij ontzettend snel stappen maakte.

Op 3 februari onderging hij zijn laatste operatie en werd op 7 februari ontslagen uit het ziekenhuis. Negen dagen later zat hij al op de hometrainer en halverwege maart werd al langzaam gedroomd van een rentree in het najaar. In Colombia stapte hij eind maart voor het eerst weer buiten op de fiets en een kleine maand later werd bekend dat hij naar Europa vliegt om daar serieus te gaan trainen. Een wonderlijk herstel, wat we natuurlijk alleen maar toejuichen. Egan Bernal komt eraan, en snel...

Update - 20 mei 2022 (11.45 uur): 'Bernal mogelijk in juli of augustus terug'

Egan Bernal en INEOS Grenadiers denken eraan om de Colombiaan in juli of augustus weer in wedstrijdverband te laten koersen. Dat meldt Cyclingnews op basis van hun bronnen. Bernal is al enkele weken hard aan het trainen, nadat hij begin dit jaar volledig in de kreukels lag na een crash tegen een stilstaande bus. 'Specifieke data en races zijn nog onbekend, maar het lijkt erop dat INEOS en Bernal snel gaan samen zitten om de details over zijn comeback uit te werken', zo klinkt het.

Update II - 20 mei 2022 (20.30 uur): 'In mijn hoofd ben ik nog ver verwijderd van deelname aan een wedstrijd'

Eerder deze vrijdag kwam het hoopgevende nieuws dat Egan Bernal mogelijk in juli of augustus al terug kan keren in competitie. Zelf is de Colombiaan echter nog helemaal niet bezig met een mogelijke rentree in het peloton, zo laat hij aan de media weten. 'In mijn hoofd ben ik nog ver verwijderd van deelname aan een wedstrijd, laat staan van ritwinst', vertelt de Colombiaan zelf.

'Er is nog geen exacte datum voor mijn terugkeer. Het is nu nog erg moeilijk om te zeggen wanneer die er zal komen.' Ondanks de onzekerheid werkt Bernal hard aan zijn herstel, met als hoop om terug te keren in het peloton. 'Momenteel doe ik in de ochtend gymnastiek en fysiotherapie, daarna zit ik twee uur op de fiets. Ik werk de hele dag aan mijn herstel.'

Dossier Egan Bernal: Lees alles over het herstel van de Colombiaan


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws